Undrar över sockerhalten
Luna di Mezzanotte Barolo är gjort av 100% nebbiolo druvor. Vinet har en röd färg med tegelnyans. Doften är blommig med mörka bär, björnbär, rosor och viol, men har också toner av ek och torkade örter. Smaken är mycket nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak, earl grey-te och en behaglig strävhet. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under lång tids lagring. Det är vanligt att Baroloviner kan lagras under minst tio år.
Piemonte bjuder in till smakrik, vällagad och ganska traditionell mat. Vi rekommenderar Luna di Mezzanotte Barolo till pastarätter, t.ex. tryffelpasta, italienska charkuterier och hårdostar, långkok med mustig ragu på högrev och grönsaker. Gott till grillade lammkotletter och till en av Italiens favoriträtter Osso bocco. Rekommenderad serveringstemperatur 17-18° C.
Barolo är en liten by och D.O.C.G. i en del av Langhe i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Nebbiolo-druvorna har vuxit i kalkrika lerjordar, där de har bundits upp enligt Guyot-metoden på 290 till 480 meters höjd över havet. Druvorna har macererat under 15 dagar, vinifierats på ståltank och sedan lagrats tre år på ekfat och ett år på flaska.
100 % Nebbiolo
Ursprung: Italien, Piemonte, Barolo
Lagring: Tre år på ek och ett år flaska
Socker < 0,3 g/100 ml
I dag hör man ofta att Barolo är Italiens bästa vin, åtminstone bland vinentusiaster som uppskattar sträva, syrarika viner med massor av mogna tanniner. Barolovinernas höga syra- och tanninhalt kan knyta käkarna ordentligt, men till rätt mat är Barolo ett vin i yttersta världsklass. Barolo får bara tillverkas av nebbiolo-druvan och måste lagras under minst 36 månader varav minst 12 månader på ek. Insikten om Barolovinernas storhet är inte gammal. För bara några decennier sedan var det knappast någon som drack vinerna från Piemonte. Men när intresset för viner från oupptäckta områden och länder ökade, och insikten om hur man gör moderna kvalitetsviner spred sig fick Barolovinerna en hel kår av vinskribenter att tappa hakan. Barolo kan bara göras i Langhe-bergen kring byn Barolo i Piemonte i nordvästra Italien. Här på den relativt höga höjden vid foten av Alperna är klimat, jordmån och förutsättningar speciella: kalla nätter, soliga dagar och långa varma höstar ger de extremt krävande nebbiolo-druvorna tid att utveckla den typiska balansen mellan frukt och syra. Nebbiolo är en känslig druva som är starkt beroende av vädret, därför varierar årgångarna stort. Barolo finns i två stilar. De traditionella Barolovinerna är mycket sträva och kräver lång lagringstid, de moderna skördas senare och lagras på större andel ny ek, vilket gör dem mer lättillgängliga.
Produttori di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.
Läs merUndrar över sockerhalten
Produttori di Govone är Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Det grundades 1957 av vinodlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Monferrato. I dag har Govone 250 medlemmar som odlar vin på sammanlagt 300 hektar. Barbera är den vanligaste druvan, men även klassiska nebbiolo liksom ovanliga druvor som ruché, favorite och cortese odlas av kooperativet.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.