Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2017

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2019

Smakbeskrivning

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär, mörka körsbär och kryddpeppar. Där finns också inslag av lakrits och en antydan av tobak. Smaken är fruktig med viss stramhet inslag av mörka körsbär, mogna plommon, och kaffe.

Mandrarossa Nero d’avola Costadune är ett 100 % druvrent vin med tydliga fruktiga smaker. Det är ett vin som med kropp och fyllighet står emot kraftiga kötträtter gärna grillat, grillad kyckling, Caponata, saffranrisotto, kammusslor med svamp, pasta all’amatriciana, rostade grönsaker och smakrika hårda ostar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas ännu mer under minst fem års lagring. Bör serveras vid 16–18 grader.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Nero d’avola

Nero d’avola har fått sitt namn från hamnstaden Avola söder om Syrakusa. Det är den mest odlade druvan på hela Medelhavsön och den förekommer nästan bara där. Nero d’avola är en värmeälskande druva som stortrivs när sciroccon från Sahara drar med sig ökenhettan upp över den torra kusten. Med vindarna följer också sand och lössjord och kullarna i vingårdarna påminner i vissa fall om sanddynor. Mandrarossa brukar kalla sina viner Costadune, vilket betyder just sanddyn på italienska. Nero d’avola är en av de mörkaste druvsorterna och ger en djup purpurröd färg. Druvan används på andra håll i vinvärlden för att sätta just tyngre färg i olika blandningar.

Nero d’avola är en gammal druva, troligen odlades den på Sicilien redan för 1 000 år sedan. Det är egentligen först på senare år som denna druva sluppit blandas bort i enklare bordsviner eller användas som färgämne. Det ökade intresset för rena druvviner har gjort att Nero d’avola har kommit fram i ljuset.

Vinet

Viner som görs på nero d’avola blir ofta kryddstarka och intensiva med stor fyllighet och med dova syltiga smaker. Druvan anses vara en av de allra smakrikaste och har på senare år blivit mer och mer populär. Mandrarossa Nero d’avola Costadune odlas i Menfi, inte långt från Avola.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar med kalkstensjord som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydvästlig riktning. Altitud 100-400 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% Nero d’Avola

Druvorna skördades för hand första veckan i september.

Vinifiering: Druvorna avstjälkas för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning under 6-8 dagar med en temperatur på 22-25°C. Det färdiga vinet lagras tre till fem månader på rostfria ståltankar och sex månader på flaska.

Vinmakare: Domenico de Gregorio

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård på sicilien

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

Mandrarossa Grillo Costadune 2017

Mandrarossa Grillo Costadune 2021 (It)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 124:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 128:- (75 cl)

Inspiration

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 209:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 124:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2019 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close