etna mandrarossa red

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018

Smakbeskrivning

Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Nerello mascalese ger eleganta kraftfulla, varma viner med nästan metalliska mineraler, hög friskhet och rik fruktighet. Färgen är djupt röd. Fyllig doft av  svarta vinbär, björnbär, katrinplommon, kryddor och kaffe. Stor smak, välbalanserat och med eleganta tanniner och härlig friskhet. Lång bärig eftersmak.

Viner på Nerello Mascalese är utpräglade köttviner och passar till mustiga grytor, nötkött och grillat i alla former. Också ett utmärkt val till grillad fisk med hollandaise och friska citronsåser. Bör serveras vid 16–18 grader, färdigt att drickas, men utvecklas under ett par års lagring.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder förbluffande förutsättningar för vinodling. Inte minst i öster där vulkanen Etna skapat en säregen terroir med aska, lava och pimpsten. På Etnas sluttningar odlas druvor som anpassat sig till den unika jordmånen. En av dessa är nerello mascalese som Mandrarosssa nu lyfter fram i sin serie med sicilianska druvor.

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då odlare i Menfi gick samman. Sicilien led svårt under efterkrigstiden, fattigdom, emigration och efterfrågan på enkla bulk- och bordsviner sårade den sicilianska vinproduktionen. Skördarna var dåliga, vinerierna eftersatta och i Italien accelererade klyftorna mellan rika och fattiga regioner – Sicilien var en av de fattigaste. Mandrarossa ingår i det stora kooperativet Settesoli med över 2 000 medlemmar.

Mandrarossa kallar serien med lokala druvsorter för Rediscovered Stories. Till stor del är syftet att just återupptäcka druvor som riskerar att försvinna när vinodlingen effektiviseras och moderniseras. Mandrarossas berättelser började 2018 med druvor från det stora distriktet Menfi. Nu går historien vidare med Etnavinerna och druvsorten nerello mascalese.

Nerello mascalese har lyckats anpassa sig till den vulkaniska jordmånen och den höga höjden vid Etna där den odlats under ett par tusen år. Vissa vingårdar sträcker sig mer än tusen meter upp över Medelhavet. Druvans namn betyder ”svart från Mascali” – Mascali är namnet på regionen kring staden Catania. Modern forskning har dock visat att nerello mascalese är släkt med Italiens stora druva sangiovese.

Sicilien

Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.

  • Sicilien är ett av Europas största vindistrikt
  • Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
  • Sicilien kännetecknas av varierande klimat och jordmåner
  • Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg

Vinet

Mandrarossa bad den venetianska konstnärinnan Nancy Rossit designa Mandrarossas Wine-stories. Hon fascinerades av att Etnas vinodlingar sedan generationer tagits hand om kvinnor klädda i röda förkläden och blå hättor. De starka färgerna gjorde att de syntes långt ner i dalen när de var på väg nedför Etna. Druvorna bar de i packkorgar, så kallade Gerle. Dessa har fått ge namn åt Sentiero delle Gerle Etna DOC, vilket betyder Gerlevägen nedför Etna.

Sentiero delle Gerle Etna DOC
Druvsort: 100 % nerello mascalese
Jordmån: 100 % vulkanisk
Odlingssätt: Buskvin uppbundet i spaljéer
Odlingsläge: Sydöst sluttning
Vinifiering: Musten har macererat med sina skalrester under 10–12 dagar vid 27–27 grader
Lagring: 500 liters franska ekfat i 10–12 månader

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård på sicilien

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska fiano vitt vin från sicilien
Nyhet

Mandrarossa Fiano 2022 (Si)

Mandrarossa Fiano är ett halmgult, lätt grönaktigt vitt vin. Doften är blommig med toner av jasmin, basilika och...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Etna vulkanen på Sicilien med vingårdar

Etna – Italiens mest aktiva vulkan – och vinodling

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close