Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Nerello mascalese ger eleganta kraftfulla, varma viner med nästan metalliska mineraler, hög friskhet och rik fruktighet. Färgen är djupt röd. Fyllig doft av svarta vinbär, björnbär, katrinplommon, kryddor och kaffe. Stor smak, välbalanserat och med eleganta tanniner och härlig friskhet. Lång bärig eftersmak.
Viner på Nerello Mascalese är utpräglade köttviner och passar till mustiga grytor, nötkött och grillat i alla former. Också ett utmärkt val till grillad fisk med hollandaise och friska citronsåser. Bör serveras vid 16–18 grader, färdigt att drickas, men utvecklas under ett par års lagring.
Detta vin är veganvänligt.
Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder förbluffande förutsättningar för vinodling. Inte minst i öster där vulkanen Etna skapat en säregen terroir med aska, lava och pimpsten. På Etnas sluttningar odlas druvor som anpassat sig till den unika jordmånen. En av dessa är nerello mascalese som Mandrarosssa nu lyfter fram i sin serie med sicilianska druvor.
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då odlare i Menfi gick samman. Sicilien led svårt under efterkrigstiden, fattigdom, emigration och efterfrågan på enkla bulk- och bordsviner sårade den sicilianska vinproduktionen. Skördarna var dåliga, vinerierna eftersatta och i Italien accelererade klyftorna mellan rika och fattiga regioner – Sicilien var en av de fattigaste. Mandrarossa ingår i det stora kooperativet Settesoli med över 2 000 medlemmar.
Mandrarossa kallar serien med lokala druvsorter för Rediscovered Stories. Till stor del är syftet att just återupptäcka druvor som riskerar att försvinna när vinodlingen effektiviseras och moderniseras. Mandrarossas berättelser började 2018 med druvor från det stora distriktet Menfi. Nu går historien vidare med Etnavinerna och druvsorten nerello mascalese.
Nerello mascalese har lyckats anpassa sig till den vulkaniska jordmånen och den höga höjden vid Etna där den odlats under ett par tusen år. Vissa vingårdar sträcker sig mer än tusen meter upp över Medelhavet. Druvans namn betyder ”svart från Mascali” – Mascali är namnet på regionen kring staden Catania. Modern forskning har dock visat att nerello mascalese är släkt med Italiens stora druva sangiovese.
Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.
Mandrarossa bad den venetianska konstnärinnan Nancy Rossit designa Mandrarossas Wine-stories. Hon fascinerades av att Etnas vinodlingar sedan generationer tagits hand om kvinnor klädda i röda förkläden och blå hättor. De starka färgerna gjorde att de syntes långt ner i dalen när de var på väg nedför Etna. Druvorna bar de i packkorgar, så kallade Gerle. Dessa har fått ge namn åt Sentiero delle Gerle Etna DOC, vilket betyder Gerlevägen nedför Etna.
Sentiero delle Gerle Etna DOC
Druvsort: 100 % nerello mascalese
Jordmån: 100 % vulkanisk
Odlingssätt: Buskvin uppbundet i spaljéer
Odlingsläge: Sydöst sluttning
Vinifiering: Musten har macererat med sina skalrester under 10–12 dagar vid 27–27 grader
Lagring: 500 liters franska ekfat i 10–12 månader
Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.