en flaska vin med tecknad etikett

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2017

Smakbeskrivning

Mandrarossa Terre del Sommaco är ett purpurrött vin. Doften är generöst mustig med röda bär, kryddor och örter. I smaken kommer körsbär, björnbär och svarta vinbär tillsammans med mjuka tanniner och toner av lakrits och tobak. Eftersmaken är rund och behaglig där bär och ek möter i vågor som sakta klingar av. Det här vinet matchar maträtter som nötkött bräserat i rött vin, fylld kalkonstek och grillad oxfilé. Rekommenderad serveringstemperatur 16-18°C.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Vini di Contrada är ett internationellt forskningsprojekt som sicilianska Settesoli startade 2014. Tillsammans med ledande expertis, agronomer och oenologer från olika delar av världen har man med kemiska djupanalyser spårat de optimala odlingsbetingelserna i samspelet mellan vintyp och jordmån. Mandrarossa Terre del Sommaco är ett exempel på detta.

Mandrarossa är ett högprofilerat internationellt varumärket från Cantine Settesoli, som är ett av Italiens största producentkooperativ med omkring 2 000 medlemmar. Settesoli skapades under efterkrigstiden när Sicilien var en hårt drabbad region och vinbönderna gick samman för att hjälpa varandra. Settesoli skulle leda den sicilianska vinproduktionen från sönderfall till blomstring. I dag är DOC Sicilia en av Europas största vinregioner och på många sätt en av de mer fascinerande. Klimat, jordmån och druvtyper varierar från ökenhetta till svala havsbrisar, från lavajord till lera, från mineralrika kalkjordar till den berömda röda jorden, ur vilken Adam en gång skapades enligt de fromma invånarna. På Sicilien odlas en stor mängd druvor, varav en del är närmast unika för ön som grillo och nero d’avola

Vinet

Terre del Sommaco kommer från två små vingårdar (1,5 hektar tillsammans) i Miccina. Vinstockarna är 18 år gamla och har vuxit i sydvästligt läge på hög höjd, över 300 meter. Jorden är ovanligt kalkrik och har valts ut Vini di Contrada-projektet. Druvorna är 100 procent nero d’avola, som är den mest odlade druvan och som nästan bara förekommer på Sicilien. Nero d’avola är en verklig soldyrkare. Den mår gott när temperaturen närmar sig ökenhetta och vinrankorna hålls låga för att druvorna ska få extra mycket av solvärmen som reflekteras från marken. Nero d’avola ger mörka fylliga viner med kropp och mustig smak och har länge mest använts som iblandningsdruva.

Druvorna till Terre del Sommaco plockades för hand den första veckan i september. Omedelbart vid ankomst till vineriet fylldes de på cementtankar för jäsning i åtta dagar. Därefter har vinet mognat på stål- och cementtank och slutligen i stora franska ekfat under 19 månader.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fin målning från sicilien och mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska fiano vitt vin från sicilien
Nyhet

Mandrarossa Fiano 2022 (Si)

Mandrarossa Fiano är ett halmgult, lätt grönaktigt vitt vin. Doften är blommig med toner av jasmin, basilika och...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

Mimmo De Gregorio

Mimmo de Gregoria – vinmakare på varma och soliga Sicilien

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close