timperosse flaska magnum vin

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2021

Smakbeskrivning

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta vinbär och viol och inslag av medelhavsörter, som rosmarin och salvia. Smaken är fyllig och kraftfull med tydliga inslag av blåbär och mogna hallon.

Mandrarossa Timperosse är ett utsökt sällskapsvin. Vinet är ungt och livligt, färdigt att drickas men utvecklas ytterligare under lagring. Det är förträffligt till smakrika ostar, till en lätthalstrad tonfisk, Caponata, Risotto, Cannelloni, Gnocchi al ragù och andra Medelhavsrätter.

Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
  • Mandrarossa Timperosse är buteljerad på en så kallad Barilotto-flaska på 1,5 liter som designats för Mandrarossa

Sicilien

Sicilien är ett fascinerande distrikt i vinvärlden. Varma ökenvindar sveper in från Afrika och tränger undan den svala medelhavsbrisen. I norr och öster är klimatet svalare och över den rödbruna lavajorden faller mer regn än någonstans i Italien. På södra och västra Sicilien är klimatet annorlunda och den berömda röda ler- och sandjorden – ur vilken Adam en gång sägs ha skapats – är mycket bördig och idealisk för vinodling. Där finns inte heller mjöldagg, skadeinsekter är mycket ovanligt och gör användning av bekämpningsmedel överflödigt. På Sicilien odlas många olika typer av vin och regionen är en av Europas största. Exempelvis odlas mer vin på Sicilien än i hela Tyskland.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinet

Mandrarossa Timperosse görs på druvsorten petit verdot, en druva som på andra håll i Europa nästan uteslutande används som inblandningsdruva för att ge färg och doft. Det sicilianska klimatet gör att druvan kan mogna ytterligare några veckor och hinner därför utveckla mängder med aromer, blåbärstoner och inte minst viol som är druvans stora signum. Mandrarossa Timperosse har odlats Menfi i sydvästra Sicilien där det torra klimatet och den röda jorden ger mycket speciella förutsättningar.

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med en särskilt sandig jordmån, som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydlig riktning. Altitud 100-250 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% petit verdot

Druvorna skördas för hand andra veckan i september.

Vinifiering: Först avstjälkas druvorna för att sedan krossas försiktigt. Must och druvskal förs över på rostfria ståltankar för maceration och alkoholjäsning i 4-6 dagar med en temperatur på 18-22°C  Det färdiga vinet lagras fyra månader på rostfria ståltankar och sex månader på flaska.

Vinmakare: Domenico de Gregorio

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård på sicilien

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (Si)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close