Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Tegelröd färg. Stor generös doft av mognad och fat. Inslag av torkad frukt, dill och vanilj. Lång och mogen eftersmak.
Marques de Arienzo är en relativt ung bodega, som startades under vågen av nyinvesteringar i Rioja på sjuttiotalet. Till sin hjälp hade man ingen mindre än professor Emile Peynaud från Bordeaux, den tidens största auktoritet på oenologi. År 1981 nyplanterades 300 hektar vingårdar, alla med Guyot-uppbindning (som på den tiden var nytt för Rioja), och ett helt modernt vineri byggdes i Elciego i Rioja Alavesa. 1986 släpptes de första vinerna till försäljning.
Tvärs över vägen i Elciego från Marques de Arienzo ligger Marques de Riscal, den mest klassiska bodegan i Rioja, och också platsen där det moderna Rioja-vinet skapades 1858. Efter att i många år ha haft ögonen på Marques de Arienzos högklassiga vingårdar fick Marques de Riscal år 2010 möjlighet att köpa dem och också varumärket Marques de Arienzo. Sedan 2010 säljer Marques de Riscal vinerna, som i dag görs i Riscals anrika bodega.
Marques de Arienzo är en riktigt klassisk Rioja Gran Reserva, med den unika karaktär som bara kombinationen av tempranillo och lång lagring på fat kan ge. Vinet är till 100% gjort på tempranillo från Rioja Alavesa, det deldistrikt som ger de mest eleganta och komplexa vinerna i Rioja.
Årgång 2007 klassas officiellt som ”mycket bra” i Rioja. En relativt regnrik försommar följdes av varmt och torrt väder i augusti och september, som gav druvor av hög kvalitet. Druvorna till detta vin skördades de två första veckorna i oktober, under torra och idealiska förhållanden.
Vinet jästes på tankar av rostfritt stål, vid en temperatur på 25-27 grader med skalkontakt i tolv dagar. Efter avslutad alkoholjäsning drogs vinet över till stora ekståndare på 5 000 liter, där vinet genomgick malolaktisk jäsning. I oktober 2008 överfördes vinet till 225-liters ekfat av amerikansk ek. På dessa fat, med en genomsnittsålder på fyra år, lagrades sedan vinet i 36 månader. Vinet drogs under lagringen om och faten rengjordes var sjätte månad – den klassiska metoden som ger Rioja Gran Reserva den unika karaktären av kontrollerad oxidation, samtidigt som vinet håller sig vitalt.
Vinet är buteljerat i november 2011, och har lagrats på flaska sedan dess.
Druva: 100% tempranillo
Lagring: 36 mån på fat och 24 mån på flaska
Sockerhalt: 1,5 g/l
År 1981 nyplanterades 300 hektar vingårdar, alla med Guyot-uppbindning (som på den tiden var nytt för Rioja), och ett helt modernt vineri byggdes. 1986 släpptes de första vinerna till försäljning. Bodegas Domecq gick 1994 ihop med Allied Lyons och bildade Allied Domecq. Marques de Arienzo gick år 2005 över i Pernod Ricards ägo, när de köpte delar av Allied Domecq. Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.