Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Marqués de Riscals 150 Aniversario 2016 har en mörk djupröd körsbärsfärg. Doften är komplex och aromatisk med en mild kryddig ton av svartpeppar och kanel. Smaken är fyllig med välstrukturerade och koncentrerade tanniner i toner av dill och vanilj. Eftersmaken är rund och silkeslen.
Marqués de Riscals 150 Aniversario är ett kraftfullt vin som passar till biffiga kötträtter, mogna ostar, råbiff, alla sorters stekar och till det mesta på grillen. Det är ett elegant och lyxigt vin som står upp mot kryddor och örter, och som nästan ber om mat med anspråk på kock och smaker. Vinet kan lagras mycket länge, men går utmärkt att dricka redan nu. Bör serveras vid 16–18 grader.
Rioja är en region som länge har legat väl synligt på svenskarnas vinradar. Tack var den tydliga stilen, med sina karaktäristiska, torra och långekade rödviner lämnar Riojavinerna ingen oberörd med sina silkesmjuka, balsamtoner och vaniljsköna ekighet med dill och kanel. Marqués de Riscal var ett av de allra första företagen som kom till Rioja från Bordeaux. Här i dalgångarna mellan två floder, på högre höjder än i Frankrike sökte man skydd från såväl mjöldagg som vinlöss. Riojas rykte har svajat genom åren, kanske mer för att trenderna har skiftat än för att kvaliteten har gått upp och ner. I Rioja har man hållit fast vid sina hårt ekdrivna och flasklagrade viner oavsett vad marknaden ropat efter. I dag är Rioja rykande hett igen. Inte minst sedan man 2017 införde nya och strängare krav på ursprungsmärkning och kvalitet. Även om Rioja är starkt förknippat med sina röda tempranilloviner så gör man även andra vintyper; intressanta vita viner och rödviner i en mer fruktig stil.
Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den nordligaste delen av Rioja närmast Baskien. Här odlas vinerna på lite högre höjd, klimatet är svalare och skördarna tas senare. En gammal sanning är att Riojas viner blir bättre ju högre upp man kommer. I Alavesa ligger odlingarna på mellan 400 och 700 meter. Efter skörd har druvorna sorterats manuellt på stora sorteringsbord där varje druva som är det minsta angripen, eller visar tecken på missväxt avlägsnas. Efter jäsning i temperaturkontrollerad miljö har vinet fått mogna på fat under 30 månader och därefter ytterligare tre år på flaska för att uppfylla alla de krav Marqués de Riscal ställer på sina absoluta toppviner.
Druvor: 90% tempranillo, 5% graciano, 5% mazuelo
Alkoholhalt 15,1 %
Jäsning: Traditionell
Lagring: 30 månader på franska och amerikanska ekfat
Syrahalt: 3,6 %
pH: 3,34
Han bar onekligen ett ståtligt namn, Don Guillermo Hurtado de Amézaga. Han var spansk diplomat och militärattaché som verkat vid ambassaden i London och som bodde i Bordeaux. Omkring 1850 fick han i uppdrag av provinsrådet i Alavesa att anställa en fransk vinmakare som kunde hjälpa Alavesas vinbönder att börja tillverka vin enligt samma metoder som i Medoc, vars viner vid den tiden ansågs vara de allra främsta. Spanjorerna ville förbättra sitt eget rykte och såg med avund på de franska vinodlarnas framgångar. Don Guillermo Hurtado de Amézaga ägde vingårdar i Bordeaux, men också i Rioja. Uppdraget gick till Jean Pineau, som var vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Alavesa med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och de Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.
Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.