Marqués de Riscal 150 Aniversario_2

Marqués de Riscal 150 Aniversario 2016

Smakbeskrivning

Marqués de Riscals 150 Aniversario 2016 har en mörk djupröd körsbärsfärg. Doften är komplex och aromatisk med en mild kryddig ton av svartpeppar och kanel. Smaken är fyllig med välstrukturerade och koncentrerade tanniner i toner av dill och vanilj. Eftersmaken är rund och silkeslen.

Passar till

Marqués de Riscals 150 Aniversario är ett kraftfullt vin som passar till biffiga kötträtter, mogna ostar, råbiff, alla sorters stekar och till det mesta på grillen. Det är ett elegant och lyxigt vin som står upp mot kryddor och örter, och som nästan ber om mat med anspråk på kock och smaker. Vinet kan lagras mycket länge, men går utmärkt att dricka redan nu. Bör serveras vid 16–18 grader.

Området

Rioja är en region som länge har legat väl synligt på svenskarnas vinradar. Tack var den tydliga stilen, med sina karaktäristiska, torra och långekade rödviner lämnar Riojavinerna ingen oberörd med sina silkesmjuka, balsamtoner och vaniljsköna ekighet med dill och kanel. Marqués de Riscal var ett av de allra första företagen som kom till Rioja från Bordeaux. Här i dalgångarna mellan två floder, på högre höjder än i Frankrike sökte man skydd från såväl mjöldagg som vinlöss. Riojas rykte har svajat genom åren, kanske mer för att trenderna har skiftat än för att kvaliteten har gått upp och ner. I Rioja har man hållit fast vid sina hårt ekdrivna och flasklagrade viner oavsett vad marknaden ropat efter. I dag är Rioja rykande hett igen. Inte minst sedan man 2017 införde nya och strängare krav på ursprungsmärkning och kvalitet. Även om Rioja är starkt förknippat med sina röda tempranilloviner så gör man även andra vintyper; intressanta vita viner och rödviner i en mer fruktig stil.

Vinet

Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den nordligaste delen av Rioja närmast Baskien. Här odlas vinerna på lite högre höjd, klimatet är svalare och skördarna tas senare. En gammal sanning är att Riojas viner blir bättre ju högre upp man kommer. I Alavesa ligger odlingarna på mellan 400 och 700 meter. Efter skörd har druvorna sorterats manuellt på stora sorteringsbord där varje druva som är det minsta angripen, eller visar tecken på missväxt avlägsnas. Efter jäsning i temperaturkontrollerad miljö har vinet fått mogna på fat under 30 månader och därefter ytterligare tre år på flaska för att uppfylla alla de krav Marqués de Riscal ställer på sina absoluta toppviner.

Korta fakta

Druvor: 90% tempranillo, 5% graciano, 5% mazuelo
Alkoholhalt 15,1 %
Jäsning: Traditionell
Lagring: 30 månader på franska och amerikanska ekfat
Syrahalt: 3,6 %
pH: 3,34

Marques de Riscal

Han bar onekligen ett ståtligt namn, Don Guillermo Hurtado de Amézaga. Han var spansk diplomat och militärattaché som verkat vid ambassaden i London och som bodde i Bordeaux. Omkring 1850 fick han i uppdrag av provinsrådet i Alavesa att anställa en fransk vinmakare som kunde hjälpa Alavesas vinbönder att börja tillverka vin enligt samma metoder som i Medoc, vars viner vid den tiden ansågs vara de allra främsta. Spanjorerna ville förbättra sitt eget rykte och såg med avund på de franska vinodlarnas framgångar. Don Guillermo Hurtado de Amézaga ägde vingårdar i Bordeaux, men också i Rioja. Uppdraget gick till  Jean Pineau, som var vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Alavesa med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och de Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.

  • Endast de allra bästa druvorna i en toppårgång duger till en Aniversario
  • Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner
  • I dag är Marqués de Riscal en ledande producent och samarbetar med odlare över hela Rioja, i många fall sedan flera generationer
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen
  • Man har även en Michelinrestaurang i Rioja
  • Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)
flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)

Inspiration

Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad fläskkotlett med chimichurri och grillad zucchini

Grillad fläskkotlett med chimichurri och zucchini

rioja vin nigab karta

Rioja – en kärlekshistoria

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close