en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska

Smakbeskrivning

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av frukter som plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I eftersmaken finns en pikant finstämd kryddighet av nejlika och muskot.

Användning

Marqués de Riscal Reserva är ett klassiskt Riojavin som är närmast optimalt till rejäla kötträtter såsom vilt, lamm, fläsk och nöt. De kraftfulla smakerna gör att vinet går utmärkt till kryddiga rätter som bastanta grillmenyer och långkokt högrev. Det är också ett vin för den vinintresserade som vill uppleva en av Riojas mest betydelsefulla producenters mest stiltypiska vin.

Rioja

Rioja ligger i norra Spanien på gränsen till och delvis in i Baskien. Området har fått sitt namn av Rio Oja som flyter genom det starkt kuperade och bergiga landskapet där de högsta topparna når 2 300 meter över havet. Vinerna från Rioja blev mycket populära i Sverige vid mitten av 1990-talet då många bojkottade franska viner i protest mot provsprängningarna av kärnvapen i Indonesien. I Rioja produceras i huvudsak röda viner, som ofta lagras på rostade amerikanska ekfat och som därför får en regiontypisk vanilj- och citruskaraktär, mjuka tanniner och en hög syra. De allra främsta kvalitetsvinerna från Rioja kommer i regel från högt belägna vingårdar, främst i underregionerna Rioja Alavesa och Rioja Alta. Lär dig mer om området i vår vinskola.

Tempranillo

Den äldsta och mest odlade druvan i Rioja är tempranillo. Men det var i mitten av 1800-talet som det började odlas vin på allvar i Rioja, många av gårdarna i trakten grundades då och man tog efter de principer som Marqués de Riscal tagit till trakten. När sedan vinlusen gjorde rent hus bland vingårdarna i Frankrike uppstod snart en exportmarknad för vinerna från Rioja. Lär dig mer i vår druvskola.

Marqués de Riscal

Det går inte att tala om Rioja utan att nämna Marqués de Riscal. Ingen annan vinproducent har betytt lika mycket för regionens viner. Man kan lite tillspetsat säga att tack vare Marqués de Riscal har Rioja blivit lilla Bordeaux med viner och vingårdar som topprankas över hela världen. Den nätklädda Reservan är ett av de mest folkkära vinerna på Systembolaget där det har funnits längre än nästan alla andra viner.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv. Flera av flaskorna är långt över hundra år.

  • Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.
  • Marqués de Riscal förfogar över två anläggningar med en lagringskapacitet av nästan 4 miljoner flaskor.
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen.
  • Marqués de Riscal har en egen restaurang med en stjärna i Guide Michelin.
  • Reservavinet från Riscal lagras i omkring två år på amerikanska ekfat och ett år på flaska.
  • Reserva är en åldersklassifikation som innebär minst tre års lagring, varav minst ett år på ekfat.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)
en flaska rueda vitt vin
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 105:- (75 cl)

Inspiration

Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Lammrosbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

rioja vin nigab karta

Rioja – en kärlekshistoria

tempraillo_vingård_skylt

Tempranillo – ”kär druva har många namn” – Spaniens nationaldruva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close