Hej vet ni varför det finns ingen ekologisk markering på vinet?
Mr No Sulfite Beaujolais-Villages är ett lättare och ljusare rödvin med en stillsam frisk syra. Smaken är bärig och saftig av röda bär såsom hallon och smultron. Där finns även mer kryddiga och fruktiga toner som viol, lakrits och örter och mjukare inslag av vingummi och karamell. Perfekt som aperitif, även om vinet också passar bra till en stek eller en fin bit fågel. Rekommenderad serveringstemperatur 12 – 13°C.
Albert Bichot är en föregångare bland franska vinproducenter, som ett av de största vinhusen i Bourgogne är de stora förespråkare för miljöriktig produktion. Nu tar de ytterligare steg i denna riktning och lanserar Mr No Sulfite, ett rött vin från Beaujolais, gjort på gamay enligt naturnära principer.
Mr No Sulfite är ett vin som vinifierats så naturligt som det bara går. Mr No Sulfite har inga tillsatser. Varken sulfiter, jäst, klarningsmedel, eller kemiska filtreringsmetoder har använts. Det är ett så äkta vin som det är möjligt att åstadkomma. Vanligen kallat naturvin.
Sulfiter är en mycket vanlig tillsats i vin – och omdiskuterad. Sulfit, eller natriumbisulfit som är det kemiska namnet, är ett svavelsyrasalt som motverkar oxidering. Det tillsätts antingen direkt i musten eller sprayas på druvorna i vingården. Ämnet gör vinet stabilt och hållbart, det desinficerar, dödar bakterier och avbryter jäsningen. Kort sagt; sulfit konserverar vinet och säkrar processen. Sulfit är en godkänd tillsats och behöver inte anges på etiketten. Det förekommer i nästan alla viner, även ekologiska. Dagens konsumentkrav på transparens och livsmedelssäkerhet har dock inneburit att ämnet blivit mer och mer ifrågasatt.
Beaujolais skiljer sig påtagligt från Bourgognes övriga regioner. Gamay är den dominerande druvan och så kallad kolsyrejäsning, macération carbonique är mycket vanligt. Beaujolais har länge kämpat med ryktet om att endast massproducera unga och enkla viner, vilket gjort att distriktets mer komplexa viner kommit i skymundan.
Mr No Sulfit har vinifierats i temperaturkontrollerade ståltankar under tio dagar. Vinet har vildjäst, jäsningen har alltså skett endast med hjälp av de naturliga jästceller som finns på druvorna. Därefter har vinet tappats av med uteslutande barriärfiltrering, och utan klarningsmedel.
Druva: 100% gamay
Jordmån: granit och lera
Vinifiering: Vildjäst i temperaturkontrollerad ståltank
Tillsatser: inga
Övrigt: Inga klarningsmedel eller annat än barriärfiltrering
Lagring: Bör drickas inom ett år
Hej vet ni varför det finns ingen ekologisk markering på vinet?
Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.