Fakta
- Jordmån granit och lera
- Vinifiering Vildjäst i temperaturkontrollerad ståltank
- Tillsatser inga
- Övrigt Inga klarningsmedel eller annat än barriärfiltrering
Sulfit
Sulfiter är en mycket vanlig tillsats i vin – och omdiskuterad. Sulfit, eller natriumbisulfit som är det kemiska namnet, är ett svavelsyrasalt som motverkar oxidering. Det tillsätts antingen direkt i musten eller sprayas på druvorna i vingården. Ämnet gör vinet stabilt och hållbart, det desinficerar, dödar bakterier och avbryter jäsningen. Kort sagt; sulfit konserverar vinet och säkrar processen. Sulfit är en godkänd tillsats och behöver inte anges på etiketten. Det förekommer i nästan alla viner, även ekologiska. Dagens konsumentkrav på transparens och livsmedelssäkerhet har dock inneburit att ämnet blivit mer och mer ifrågasatt.
Området
Beaujolais skiljer sig påtagligt från Bourgognes övriga regioner. Gamay är den dominerande druvan och så kallad kolsyrejäsning, macération carbonique är mycket vanligt. Beaujolais har länge kämpat med ryktet om att endast massproducera unga och enkla viner, vilket gjort att distriktets mer komplexa viner kommit i skymundan.
Vinifiering
Mr No Sulfit har vinifierats i temperaturkontrollerade ståltankar under tio dagar. Vinet har vildjäst, jäsningen har alltså skett endast med hjälp av de naturliga jästceller som finns på druvorna. Därefter har vinet tappats av med uteslutande barriärfiltrering, och utan klarningsmedel.
Kommentarer
Hej vet ni varför det finns ingen ekologisk markering på vinet?
Hej Jack. Druvorna till vinet är inte ekologiskt certifierade. Men vinet är helt utan tillsatta sulfiter, ingen tillsatt jäst och inget är tillsatt för att klarna vinet. /Jonas