flaska på beaujolais mr no sulfite

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages 2019

75 cl
119:-

Smakbeskrivning

Mr No Sulfite Beaujolais-Villages är ett lättare och ljusare rödvin med en stillsam frisk syra. Smaken är bärig och saftig av röda bär såsom hallon och smultron. Där finns även mer kryddiga och fruktiga toner som viol, lakrits och örter och mjukare inslag av vingummi och karamell.

Vinet

Albert Bichot är en föregångare bland franska vinproducenter, som ett av de största vinhusen i Bourgogne är de stora förespråkare för miljöriktig produktion. Nu tar de ytterligare steg i denna riktning och lanserar Mr No Sulfite, ett rött vin från Beaujolais, gjort på gamay enligt naturnära principer.

Mr No Sulfite är ett vin som vinifierats så naturligt som det bara går. Mr No Sulfite har inga tillsatser. Varken sulfiter, jäst, klarningsmedel, eller kemiska filtreringsmetoder har använts. Det är ett så äkta vin som det är möjligt att åstadkomma. Vanligen kallat naturvin.

Sulfit

Sulfiter är en mycket vanlig tillsats i vin – och omdiskuterad. Sulfit, eller natriumbisulfit som är det kemiska namnet, är ett svavelsyrasalt som motverkar oxidering. Det tillsätts antingen direkt i musten eller sprayas på druvorna i vingården. Ämnet gör vinet stabilt och hållbart, det desinficerar, dödar bakterier och avbryter jäsningen. Kort sagt; sulfit konserverar vinet och säkrar processen. Sulfit är en godkänd tillsats och behöver inte anges på etiketten. Det förekommer i nästan alla viner, även ekologiska. Dagens konsumentkrav på transparens och livsmedelssäkerhet har dock inneburit att ämnet blivit mer och mer ifrågasatt.

Området

Beaujolais skiljer sig påtagligt från Bourgognes övriga regioner. Gamay är den dominerande druvan och så kallad kolsyrejäsning, macération carbonique är mycket vanligt. Beaujolais har länge kämpat med ryktet om att endast massproducera unga och enkla viner, vilket gjort att distriktets mer komplexa viner kommit i skymundan.

Vinifiering

Mr No Sulfit har vinifierats i temperaturkontrollerade ståltankar under tio dagar. Vinet har vildjäst, jäsningen har alltså skett endast med hjälp av de naturliga jästceller som finns på druvorna. Därefter har vinet tappats av med uteslutande barriärfiltrering, och utan klarningsmedel.

Fakta

Jordmån: granit och lera
Vinifiering: Vildjäst i temperaturkontrollerad ståltank
Tillsatser: inga
Övrigt: Inga klarningsmedel eller annat än barriärfiltrering
Lagring: Bör drickas inom ett år

Läs mer
beaujolais skylt

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 139:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2019 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

beaujolais skylt

Gamay – kusinen från landet och kungen av Beaujolais

vinskola om vinlandet frankrike

Om vinlandet FRANKRIKE

Halstrad tartar

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close