Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Mr No Sulfite Beaujolais-Villages är ett lättare och ljusare rödvin med en stillsam frisk syra. Smaken är bärig och saftig av röda bär såsom hallon och smultron. Där finns även mer kryddiga och fruktiga toner som viol, lakrits och örter och mjukare inslag av vingummi och karamell.
Albert Bichot är en föregångare bland franska vinproducenter, som ett av de största vinhusen i Bourgogne är de stora förespråkare för miljöriktig produktion. Nu tar de ytterligare steg i denna riktning och lanserar Mr No Sulfite, ett rött vin från Beaujolais, gjort på gamay enligt naturnära principer.
Mr No Sulfite är ett vin som vinifierats så naturligt som det bara går. Mr No Sulfite har inga tillsatser. Varken sulfiter, jäst, klarningsmedel, eller kemiska filtreringsmetoder har använts. Det är ett så äkta vin som det är möjligt att åstadkomma. Vanligen kallat naturvin.
Sulfiter är en mycket vanlig tillsats i vin – och omdiskuterad. Sulfit, eller natriumbisulfit som är det kemiska namnet, är ett svavelsyrasalt som motverkar oxidering. Det tillsätts antingen direkt i musten eller sprayas på druvorna i vingården. Ämnet gör vinet stabilt och hållbart, det desinficerar, dödar bakterier och avbryter jäsningen. Kort sagt; sulfit konserverar vinet och säkrar processen. Sulfit är en godkänd tillsats och behöver inte anges på etiketten. Det förekommer i nästan alla viner, även ekologiska. Dagens konsumentkrav på transparens och livsmedelssäkerhet har dock inneburit att ämnet blivit mer och mer ifrågasatt.
Beaujolais skiljer sig påtagligt från Bourgognes övriga regioner. Gamay är den dominerande druvan och så kallad kolsyrejäsning, macération carbonique är mycket vanligt. Beaujolais har länge kämpat med ryktet om att endast massproducera unga och enkla viner, vilket gjort att distriktets mer komplexa viner kommit i skymundan.
Mr No Sulfit har vinifierats i temperaturkontrollerade ståltankar under tio dagar. Vinet har vildjäst, jäsningen har alltså skett endast med hjälp av de naturliga jästceller som finns på druvorna. Därefter har vinet tappats av med uteslutande barriärfiltrering, och utan klarningsmedel.
Jordmån: granit och lera
Vinifiering: Vildjäst i temperaturkontrollerad ståltank
Tillsatser: inga
Övrigt: Inga klarningsmedel eller annat än barriärfiltrering
Lagring: Bör drickas inom ett år
Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.