barbaresco nada

Nada Barbaresco Casot 2016

75 cl
299:-

Smakbeskrivning

Tegelröd färg. Stor, nyanserad doft med inslag av fat, mineral, rosor och lakrits. Komplex och kryddig smak med påtaglig strävhet och inslag av nypon, rosblad, pomerans och te. Lång eftersmak.

Nada Giuseppe

År 1900 köpte en förfader till Giuseppe Nada en vingård, en fruktträdgård och ett litet hus på en brant sluttning i Treiso i hjärtat av Barbaresco. Vingården låg i Casot, och säljaren var den inte helt okända vinfamiljen Gaja. År 1964 beslutade sig Giuseppes pappa för att själv göra vin på en del av sina druvor, istället för att bara sälja dem vidare, och investerade i ett eget vineri i källaren på huset. Det skulle visa sig vara ett förutseende beslut, då DOC Barbaresco skapades bara två år senare.

Odlingsområde och vingårdar:

Druvorna kommer uteslutande från Casot, en av 65 vingårdar som är klassificerade som egna ”cru” i Barbaresco. Totalt har Guiseppe Nada 3,5 hektar vingårdar i Casot, planterade mellan 1960 och 2012 i en sydvästsluttning på 350 meter över havet.

Vinet

Årgång 2016 var på många sätt den perfekta årgången i Barbaresco, och börjar redan omtalas som en av de bästa någonsin. En mild vår som gav idealiska förhållanden för blomning och fruktsättning. En varm, men inte för varm, sommar med precis lagom regn, som gav vingårdarna det vatten de behövde utan att ge någon risk för röta. Och en lång, varm höst som lät druvorna mogna till perfektion. Detta resulterade i mycket koncentrerade, smakrika viner som kommer att utvecklas med lagring i många, många år.

Druvsort: 100% nebbiolo
Jordmån: Den typiska för området med lera med stort inslag av kalk.
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst utan tillsats av odlad jäst på rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning har det sedan macererat med skalen i 65 dagar. Lagrat på fat i två år, ett år på 1000-liters ekfat och det andra året på 3000-liters ekfat.

Läs mer

Kommentarer

piemonte_vingård_landskap

Nada Giuseppe

Mer om producenten

År 1900 köpte en förfader till Giuseppe Nada en vingård, en fruktträdgård och ett litet hus på en brant sluttning i Treiso i hjärtat av Barbaresco. Vingården låg i Casot, och säljaren var den inte helt okända vinfamiljen Gaja. År 1964 beslutade sig Giuseppes pappa för att själv göra vin på en del av sina druvor, istället för att bara sälja dem vidare, och investerade i ett eget vineri i källaren på huset. Det…

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Tryffelpizza Bianco

Tryffelpizza Bianco

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

nebbiolo på ett lastbilsflak i Barolo

Nebbiolo – druvan som går sin egen väg

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2018 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close