Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Tegelröd färg. Stor, nyanserad doft med inslag av fat, mineral, rosor och lakrits. Komplex och kryddig smak med påtaglig strävhet och inslag av nypon, rosblad, pomerans och te. Lång eftersmak.
År 1900 köpte en förfader till Giuseppe Nada en vingård, en fruktträdgård och ett litet hus på en brant sluttning i Treiso i hjärtat av Barbaresco. Vingården låg i Casot, och säljaren var den inte helt okända vinfamiljen Gaja. År 1964 beslutade sig Giuseppes pappa för att själv göra vin på en del av sina druvor, istället för att bara sälja dem vidare, och investerade i ett eget vineri i källaren på huset. Det skulle visa sig vara ett förutseende beslut, då DOC Barbaresco skapades bara två år senare.
Odlingsområde och vingårdar:
Druvorna kommer uteslutande från Casot, en av 65 vingårdar som är klassificerade som egna ”cru” i Barbaresco. Totalt har Guiseppe Nada 3,5 hektar vingårdar i Casot, planterade mellan 1960 och 2012 i en sydvästsluttning på 350 meter över havet.
Årgång 2016 var på många sätt den perfekta årgången i Barbaresco, och börjar redan omtalas som en av de bästa någonsin. En mild vår som gav idealiska förhållanden för blomning och fruktsättning. En varm, men inte för varm, sommar med precis lagom regn, som gav vingårdarna det vatten de behövde utan att ge någon risk för röta. Och en lång, varm höst som lät druvorna mogna till perfektion. Detta resulterade i mycket koncentrerade, smakrika viner som kommer att utvecklas med lagring i många, många år.
Druvsort: 100% nebbiolo
Jordmån: Den typiska för området med lera med stort inslag av kalk.
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst utan tillsats av odlad jäst på rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning har det sedan macererat med skalen i 65 dagar. Lagrat på fat i två år, ett år på 1000-liters ekfat och det andra året på 3000-liters ekfat.
År 1900 köpte en förfader till Giuseppe Nada en vingård, en fruktträdgård och ett litet hus på en brant sluttning i Treiso i hjärtat av Barbaresco. Vingården låg i Casot, och säljaren var den inte helt okända vinfamiljen Gaja. År 1964 beslutade sig Giuseppes pappa för att själv göra vin på en del av sina druvor, istället för att bara sälja dem vidare, och investerade i ett eget vineri i källaren på huset. Det…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.