Paul Jaboulet Cornas Domaine de Saint-Pierre 2017

Paul Jaboulet Cornas Domaine de Saint-Pierre 2017

75 cl
579:-

Smakbeskrivning

Domaine de Saint-Pierre 2017 är ett mycket fylligt och mustigt vin med mängder av muskler och aromer. Färgen är mörk och doften bjuder på svarta vinbär, stall, lakrits, nymald svartpeppar och mogna körsbär. Vinet har en fyllig kropp med sammetsmjuk smak där plommon, svarta vinbär, toner av tobak, rostad ek och tanniner klingar av i en lång och omfamnande eftersmak.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Cornas

Cornas strax söder om Lyon är en av de minsta appellationerna i Rhônedalen. Här odlas bara syrah, och som man gör det. Vinerna härifrån anses i sina bästa stunder vara i klass med Hermitage och Côte Rôtie. I Cornas äger vinhuset Jaboulet sedan 1996 Domaine de Saint-Pierre som levererar viner som anses vara några av Frankrikes mörkaste och kraftfullaste. Vintage 2017 är inget undantag.

Här på den västra sidan av sluttningarna ner mot Rhône odlas vin sedan antiken. Många av vingårdarna förlorar sin historia långt tillbaka i romartiden och folken före dem. Legenden säger att Karl den Store passerade förbi Cornas år 840. Han blev så förtjust i vinerna att han lät sända dem till sitt residens, vilket senare både Ludvig den XV och Ludvig den XVI också gjorde. Druvorna som odlas i Cornas svettas i det heta Medelhavsklimatet, men svalkas också av mistralen som drar in över sluttningarna. Odlingarna ligger skyddat i vad som närmast kan beskrivas som en naturlig halvcirkelformad amfiteater. Högst upp ligger ett litet kapell rest till aposteln Petrus ära, Chapelle Saint Pierre. Därifrån sluttar odlingarna brant ner mot floden från 400 meters höjd. De upp till 60 år gamla rötterna får sitt fäste djupt ner i den sandiga och leriga granitjorden.

Vinet

Cornasvinerna är mycket fylliga, nästan svarta och har hög andel garvsyra. Viner från Cornas är berömda för att de odlas traditionellt, utan tillsatser, klarning och filtrering.

Skörden 2017 var rekordtidig, på grund av en ovanligt varm och torr sommar. Druvorna skördes den 23 september och fick sedan macerera med sina skal under tre veckor. Efter jäsning har vinet mognat på franska ekfat under 12 månader, varav 20 % nyeksfat.

Läs mer

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen….

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2019 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 119:- (75 cl)
jalets jaboulet

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets Blanc 2019 (Fr)

Elegant och aromatisk doft av mandel, honungsmelon och blommor. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

”Le Burger”

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

nigab jaboulet vineryard

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close