Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2017

75 cl
399:-

Smakbeskrivning

Côte-Rôtie, Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol, plommon, persika, läder och kryddor. Smaken är komplex och elegant med mörka bär, balanserade tanniner. Inslag av björnbär, vitpeppar och charkuterier.

”Les Jumelles” betyder tvillingarna och anspelar på att druvorna till detta vin kommer från de båda kullarna Côte Brune och Côte Blonde i Côte Rôtie.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Paul Jaboulet är en av de stora producenterna i Rhône. Deras Côte Rotie och Hermitage-viner brukar närmast tävla om att vara världens bästa.

Côte-Rôtie

Côte-Rotie är en av Rhônedalens mest respekterade appellationer. Vinerna härifrån är mycket eftertraktade och anses vara några av världens allra främsta i sitt slag. Här vid Rhônedalens nordligaste kullar har det odlats vin i 2 400 år. Här finns Frankrikes allra äldsta vingårdar och vinstockarnas rötter når djupt ner i romartiden.

Côte-Rôtie betyder närmast de ”grillade kullarna”, och med tanke på dessa kullars sydöstliga och skyddade läge och hur brant de stupar ner mot floden är det förståeligt att Medelhavssolen kan vara närmast brutal i sin hetta. Det är bara tre små orter, eller församlingar kanske är en bättre benämning här i den fromma delen av Frankrike, som har rätt att producera Côte Rotie-viner: Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhône och Tupin-et-Semons – även inom dessa församlingar är det bara vissa odlingslotter som får kalla sig Côte Rotie. De allra främsta vingårdarna ligger ovanför den lilla staden Ampuis. Där finns de berömda kullarna Côte Brune och Côte Blonde. Härifrån kommer några av världens allra förnämsta syrah-viner. Det sägs att kullarnas namn kommer från när Markis de Maugiron, för över 500 år sedan, delade upp ägorna mellan sina två döttrar, en brunett och en blondin.

Vinet

Längs de extremt branta sluttningarna i Côte-Rôtie odlar man vin på i stort sett samma vis som på romartiden. Druvstockarna måste skötas för hand och i de allra brantaste partierna måste man mer eller mindre använda stegar för att komma åt druvorna.

Druvorna till Côte-Rôtie Les Jumelles har vuxit både på Côte Blonde och Côte Brune. Skördeuttaget var lågt på grund av förödande hagelstormar under blomningen. Vinet skördades under två dagar i början av oktober. Efter vinifieringen lagrades det på franska ekfat, varav 20 procent var så kallad virgin oak.

Läs mer

Kommentarer

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen….

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2019 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 119:- (75 cl)
en flasksa jaboulet crozes hermitage les jalets

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets Blanc 2019 (Fr)

Elegant och aromatisk doft av mandel, honungsmelon och blommor. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

Hermitage

Hermitages olika ansikten

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close