Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2020

Smakbeskrivning

Côte-Rôtie, Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol, plommon, persika, läder och kryddor. Smaken är komplex och elegant med mörka bär, balanserade tanniner. Inslag av björnbär, vitpeppar och charkuterier. Klockren kombination Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes! Ett utsökt val och servera vinet 16-18°C.

”Les Jumelles” betyder tvillingarna och anspelar på att syrahdruvorna till detta vin kommer från de båda kullarna Côte Brune och Côte Blonde i Côte Rôtie.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Paul Jaboulet är en av de stora producenterna i Rhône. Deras Côte Rotie och Hermitage-viner brukar närmast tävla om att vara världens bästa.

Côte-Rôtie

Côte-Rotie är en av Rhônedalens mest respekterade appellationer. Vinerna härifrån är mycket eftertraktade och anses vara några av världens allra främsta i sitt slag. Här vid Rhônedalens nordligaste kullar har det odlats vin i 2 400 år. Här finns Frankrikes allra äldsta vingårdar och vinstockarnas rötter når djupt ner i romartiden.

Côte-Rôtie betyder närmast de ”grillade kullarna”, och med tanke på dessa kullars sydöstliga och skyddade läge och hur brant de stupar ner mot floden är det förståeligt att Medelhavssolen kan vara närmast brutal i sin hetta. Det är bara tre små orter, eller församlingar kanske är en bättre benämning här i den fromma delen av Frankrike, som har rätt att producera Côte Rotie-viner: Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhône och Tupin-et-Semons – även inom dessa församlingar är det bara vissa odlingslotter som får kalla sig Côte Rotie. De allra främsta vingårdarna ligger ovanför den lilla staden Ampuis. Där finns de berömda kullarna Côte Brune och Côte Blonde. Härifrån kommer några av världens allra förnämsta syrah-viner. Det sägs att kullarnas namn kommer från när Markis de Maugiron, för över 500 år sedan, delade upp ägorna mellan sina två döttrar, en brunett och en blondin.

Vinet

Längs de extremt branta sluttningarna i Côte-Rôtie odlar man vin på i stort sett samma vis som på romartiden. Druvstockarna måste skötas för hand och i de allra brantaste partierna måste man mer eller mindre använda stegar för att komma åt druvorna.

Druvorna till Côte-Rôtie Les Jumelles har vuxit både på Côte Blonde och Côte Brune. Skördeuttaget var lågt på grund av förödande hagelstormar under blomningen. Vinet skördades under två dagar i början av oktober. Efter vinifieringen lagrades det på franska ekfat, varav 20 procent var så kallad virgin oak.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

utsikt över hermitage

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Om Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2020 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017
Begränsad utgåva
Ekologisk

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (Fr)

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som...
Pris: 259:- (75 cl)

Inspiration

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

Hermitage vingården med utsikt över floden

Hermitages olika ansikten

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close