Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2018

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2018

75 cl
279:-

Smakbeskrivning

Generöst fruktig doft av färska örter, rödbeta och björnbär. Inslag av charkuterier, fat och vitpeppar. Fylligt, ungt vin med balanserad frukt. Smaken visar upp en klassisk Crozes-Hermitage-profil med björnbär, vitpeppar och matiga tanniner. Serveras med fördel till lamm, gärna med rosmarin och vitlök. Jaboulet rekommenderar lagring i 8 till 20 år.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Domaine de Thalabert

Domaine de Thalabert i Crozes-Hermitage var en av de första vingårdarna som Antoine Jaboulet köpte 1834 vilket lade grunden till Domaine Paul Jaboulet Ainé idag.

En kort biltur från Tain L’Hermitage och med utsikt mot det berömda Hermitage-berget ligger Domaine de Thalabert – ett 40-tal hektar gamla Syrah-stockar i ett block. Det är den största sammanhållna vingården i norra Rhône. De karakteristiska stenarna i jorden hjälper till att jämna ut temperaturen under dygnet och åldern på stockarna, 40-60 år, gör att skördeuttaget är bara 25 till 30 hl per hektar.

Appellationen Crozes-Hermitage omfattade bara en by och 200 hektar vingård när den definierades på 1930-talet – och en femtedel av appellationen bestod då av Domaine de Thalabert. Sedan dess har myndigheterna varit generösa med namnet Crozes-Hermitage, idag omfattar appellationen 11 kommuner och över 1600 hektar, varav över 90 procent är Syrah. Men Domaine de Thalabert är än idag referensen.

Vinet

Domaine Paul Jaboulet satsar sedan flera år på ekologisk och biodynamisk odling och det är ingen tvekan om att det gett resultat i vinerna – 2017 är genomgående en fantastisk årgång för domänen. 2017 Domaine de Thalabert har legat ett år på fat, varav 20 procent var nya, vilket ger komplexitet utan att låta faten ta överhanden.

Vinmakare: Caroline Frey
Druvor: syrah
Skördeuttag: 25 till 30 hl per hektar
Vinstockar_ 40-60 år gamla
Lagring: ett år på fat varav 20% nya
Alkohol: 14 vol%

Läs mer

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen….

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2019 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 119:- (75 cl)
jalets jaboulet

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets Blanc 2019 (Fr)

Elegant och aromatisk doft av mandel, honungsmelon och blommor. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

nigab jaboulet vineryard

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Caroline Frey Jaboulet Nigab

”My wines always tells a story” – Caroline Frey

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close