4- stjärnor, Just nu 22/23 INTE färdigt. Räknar med fem år i källaren, Den som väntar på något gött 🙂
Mörkröd färg. Stor och fruktig doft av mörka bär, färska örter och peppar. Inslag av charkuterier och vitpeppar. Fylligt, ungt vin med balanserad frukt. Lång och intensiv eftersmak.
Domaine de Thalabert i Crozes-Hermitage var en av de första vingårdarna som Antoine Jaboulet köpte 1834 vilket lade grunden till Domaine Paul Jaboulet Ainé idag.
En kort biltur från Tain L’Hermitage och med utsikt mot det berömda Hermitage-berget ligger Domaine de Thalabert – ett 40-tal hektar gamla Syrah-stockar i ett block. Det är den största sammanhållna vingården i norra Rhône. De karakteristiska stenarna i jorden hjälper till att jämna ut temperaturen under dygnet och åldern på stockarna, 40-60 år, gör att skördeuttaget är bara 25 till 30 hl per hektar.
Appellationen Crozes-Hermitage omfattade bara en by och 200 hektar vingård när den definierades på 1930-talet – och en femtedel av appellationen bestod då av Domaine de Thalabert. Sedan dess har myndigheterna varit generösa med namnet Crozes-Hermitage, idag omfattar appellationen 11 kommuner och över 1600 hektar, varav över 90 procent är Syrah. Men Domaine de Thalabert är än idag referensen.
Domaine Paul Jaboulet satsar sedan flera år på ekologisk och biodynamisk odling och det är ingen tvekan om att det gett resultat i vinerna.
Smaken visar upp en klassisk Crozes-Hermitage-profil med björnbär, vitpeppar och matiga tanniner. Serveras med fördel till lamm, gärna med rosmarin och vitlök. Jaboulet rekommenderar lagring i 8 till 20 år.
Vinmakare: Caroline Frey
Druvor: syrah
Skördeuttag: 25 till 30 hl per hektar
Vinstockar_ 40-60 år gamla
Lagring: ett år på fat varav 20% nya
Alkohol: 13,5 vol%
4- stjärnor, Just nu 22/23 INTE färdigt. Räknar med fem år i källaren, Den som väntar på något gött 🙂
Om Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.