Saint Joseph - La Croix des Vignes rouge 2018-2

Paul Jaboulet Saint-Joseph Domaine de la Croix des Vignes 2020

Smakbeskrivning

Mörk purpur färg. Stor och generös doft av svarta vinbär, hallon och blåbär. Fylligt och kraftfull vin med tydlig fruktighet, mineralrik med en jordig kryddighet.

Norra Rhônedalen är ett av vinvärldens epicentrum. Vinerna härifrån, med appellationer som Côte-Rôtie och Hermitage, brukar räknas till världens absolut främsta röda viner. Nästan samma ädla klang har Saint-Joseph. Därifrån kommer en den storslagna Paul Jaboulet Ainé – La Croix des Vignes 2018.

Saint-Joseph är en drygt sex mil lång appellation som sträcker sig genom Rhônedalen. De främsta odlingslägena finns i och kring byarna Mauves och Tournon i det historiska hjärtat av distriktet. Alldeles intill dessa byar ligger Paul Jaboulets 1,5 hektar stora egendom Domaine de la Croix des Vignes. Här har Caroline Frey – som är en av de mest respekterade oenologerna i den franska vinindustrin – ställt om produktionen i ekologisk riktning. Målmedvetet har hon under snart femton år utvecklat viner där årgångarna ständigt överträffat varandra. Vintage 2018 är en av de allra bästa.

Vinerna från Domaine de la Croix des Vignes var berömda redan på 1500-talet. Då var detta vin den franske kungens favoritvin och känt som Vin de Mauves. Sitt nuvarande namn fick Domaine de la Croix des Vignes på 1700-talet av munkarna vid klostret i Tournon.

Korta fakta

 • Druvsort: 100 % syrah
 • Plantålder: 10–30 år
 • Jordmån: sandig stenjord, rik på granit och skiffer
 • Odlingssätt: ekologiskt certifierad sedan 2016
 • Odlingsläge: Syd
 • Skördetid: September
 • Vinifiering: Druvorna skördades och sorterades för hand i små behållare och extraherades försiktigt under fyra veckor.
 • Lagring: Franska ekfat (20 % nya).
 • Lagringstålighet: 10 – 20 år

Till vad

Domaine de la Croix des Vignes är ett storslaget vin som passar till kraftfulla kötträtter av nöt, vilt och lamm. Vinet är mycket smakrikt och står upp mot mustiga grytor, kalv- och anklever, charkuterier och ostar av många slag. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring under många år. Servas runt 16–18 grader.

Kort om Paul Jaboulet Ainé

Domaine Paul Jaboulet har varit en stilbildande föregångare i Rhonedalen ända sedan Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet och hans tvillingsöner Paul och Henri odlade vin i Saint-Joseph. Ainé betyder den äldste på franska och Paul, som var drivande, lät registrera sitt fullständiga namn när bolaget grundades 1834. Sedan dess har familjeföretaget gått i arv från far till son och gjort namnet Jaboulet känt över hela världen. Kring millennieskiftet drabbades familjen Jaboulet av motgångar och kvaliteten försämrades. 2006 köptes företaget av schweiziska familjen Frey med oenologen Caroline Frey i spetsen. Familjen Frey är en respekterad champagnetillverkare och ägare till cru-slottet La Lagune i Bordeaux. I dag är odlingen ekologiskt certifierad och Paul Jaboulet har snabbt återtagit sin position som en av vinvärldens stora.

 • Caroline Frey anses vara en av de främsta i fransk vinindustri och avgörande för det världsrykte Paul Jaboulet återfått
 • Jaboulets första vintageutgåva från Domaine de la Croix des Vignes kom 2009
 • Saint-Joseph är AOC sedan 1969
 • Kronjuvelen bland Paul Jaboulets många viner är La Hermitage, av många ansett som världens bästa vin
 • Förutom Paul Jaboulet äger familjen Frey även Cru-klassade Château La Lagune i Bordeaux och stora delar av Champagne Billecart-Salmon in Mareuil-sur-Aÿ.
 • I dag odlar familjen Frey vin på omkring 100 ha i Rohnedalen
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

utsikt över hermitage

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Om Paul Jaboulet Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på…

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 blanc 2020 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017
Nyhet
Begränsad utgåva
Ekologisk

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (Fr)

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som...
Pris: 259:- (75 cl)

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close