Saint Joseph - La Croix des Vignes rouge 2018-2

Paul Jaboulet Saint Joseph ”La Croix Des Vignes” 2018

75 cl
429:-

Smakbeskrivning

Mörk purpurröd färg. Stor och generös doft av svarta vinbär, hallon och blåbär med inslag av fat, rökta korvar och multna löv. Smaken är fyllig med tydlig fruktighet, mineralrik med en jordig kryddighet.

Domaine de la Croix des Vignes 2018 är ett storslaget vin som passar till kraftfulla kötträtter av nöt, vilt och lamm. Vinet är mycket smakrikt och står upp mot mustiga grytor, kalv- och anklever, charkuterier och ostar av många slag. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring under många år. Servas runt 16–18 grader.

Paul Jaboulet

Vinproducenten har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”. Egendomen var i familjen Jaboulets ägo fram till 2006, då den såldes till den schweiziska familjen Frey, som under ledning av den unga och dynamiska enologen Caroline Frey återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans, något som avspeglas i ständigt ökande priser för deras klassiska viner, med La Chapelle i topp.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering.

Saint-Joseph

Norra Rhônedalen är ett av vinvärldens epicentrum. Vinerna härifrån, med appellationer som Côte-Rôtie och Hermitage, brukar räknas till världens absolut främsta röda viner. Nästan samma ädla klang har Saint-Joseph. Därifrån kommer en den storslagna Paul Jaboulet Ainé – La Croix des Vignes 2018.

Saint-Joseph är en drygt sex mil lång appellation som sträcker sig genom Rhônedalen. De främsta odlingslägena finns i och kring byarna Mauves och Tournon i det historiska hjärtat av distriktet. Alldeles intill dessa byar ligger Paul Jaboulets 1,5 hektar stora egendom Domaine de la Croix des Vignes. Här har Caroline Frey – som är en av de mest respekterade oenologerna i den franska vinindustrin – ställt om produktionen i ekologisk riktning. Målmedvetet har hon under snart femton år utvecklat viner där årgångarna ständigt överträffat varandra. Vintage 2018 är en av de allra bästa.

Vinerna från Domaine de la Croix des Vignes var berömda redan på 1500-talet. Då var detta vin den franske kungens favoritvin och känt som Vin de Mauves. Sitt nuvarande namn fick Domaine de la Croix des Vignes på 1700-talet av munkarna vid klostret i Tournon.

Vinet

Säsongen 2018 var torr och varm och när syrah-druvorna skördades i slutet av september hade de blivit större och mer mustrika än andra år.

Druvsort: 100 % syrah
Plantålder: 10–30 år
Jordmån: sandig stenjord, rik på granit och skiffer
Odlingssätt: ekologiskt certifierad sedan 2016
Odlingsläge: Syd
Skördetid: September
Vinifiering: Druvorna skördades och sorterades för hand i små behållare och extraherades försiktigt under fyra veckor.
Lagring: Franska ekfat (20 % nya)
Lagring: 10 – 20 år

Läs mer

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen….

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2019 (Fr)

Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av...
Pris: 119:- (75 cl)
jalets jaboulet

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets Blanc 2019 (Fr)

Elegant och aromatisk doft av mandel, honungsmelon och blommor. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag...
Pris: 189:- (75 cl)

Inspiration

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

rhone_vingard_dal_flod

Rhône – från Vienne till Avignon – allt om vindistriktet

nigab jaboulet vineryard

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close