Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Rubinröd med drag av granatäpple. Intensiv och mogen doft, fruktig med viol och körsbär. Smaken är välbalanserad med inslag av fat, viol och cederträ. Mjuk och elegant fruktighet.
Ett perfekt vin till kraftigt kött, till grillat och smakrika köttgrytor. Utmärkt till pastarätter med tomatbaserade såser, och till medelhavsköket många rätter. Bör serveras vid rumstemperatur.
Poggio Al Casone är en ljuvlig Wine Resort i hjärtat av Chianti omgiven av 30 hektar ekologiska vinodlingar. Det är svårt att tänka sig en mer paradisisk vistelse för vinintresserade än några vilsamma semesterdagar just här. Från egendomens odlingar kommer Castellanis djupröda sangiovese-vin – Poggio Al Casone – Chianti Superiore DOCG.
Familjen Castellani är en av de ledande producenterna i Toscana. De står bland annat bakom de populära vinerna Villa Puccini och Baffo Rosso. År 2008 renoverade familjen Castellani godset Poggio al Casone i klassisk toscansk stil. I villan som ligger strax söder om Pisa inredde man 10 exklusiva gästlägenheter. Det är svårt att tänka sig en mer vinnära plats att bo än Poggio al Casone, mitt i Chiantis prunkande vinodlingar.
Toscana är ett av världen mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Här stod renässansens vagga och mycket av vårt gemensamma kulturarv har sitt ursprung här. Toscana är på goda grunder Italiens mest kända vinområde. Det lär knappast finnas en italiensk restaurang med självaktning utan en Chianti i sina vinlistor. Intresset för Chianti blev under 1960- och 70-talen så stort att vinet massproducerades och den klassiska bastflaskan blev en inredningsikon i tiden. Under de senaste decennierna har mycket förändrats. Chianti har, som det brukar beskrivas, genomgått en kvalitetsrevolution.
År 1903 började familjen Castellani sälja vin i Toscana. På markerna i Montecalvoli, strax öster om Pisa hade Alfred Castellani odlat vin i generationer, mest för husbehov och för att dela med sig av till släkt och vänner. Detta år övertalades han att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över Toscana och så småningom ut över Italien. I dag är familjen Castellani en av de främsta vinfamiljerna i landet. Castellani har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.
Poggio Al Casone Chianti Superiore DOCG görs av noggrant utvalda sangiovese- och canaiolo-druvor. Vinet pressas försiktigt i särskilda rullpressar innan det pumpas över i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning och filtrering lagras vinet på ekfat i luft- och fuktkontrollerade vinkällare under 24 månader.
Druvsort: 90 % sangiovese, 10 % canaiolo
Klimat: Inlandsklimat påverkat av Apenninerna och Medelhavet
Läge: Chianti Superiore
Jordmån: Lerjord rik på grus, kalk och skiffer
Vinifiering: Temperaturkontrollerad ståltank
Lagring: Två år på stora ekfat + flaska
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras några år
Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.