Portillo Pinot Noir 2017

Portillo Pinot Noir 2019

75 cl
109:-

Smakbeskrivning

Vinet är ljust sammetsrött med eleganta aromer av jordgubbar och svarta vinbärsblad, mogna plommon och toner av färska örter. Smaken är frisk med mjuka tanniner. Fruktigt vin med smak av röda bär, mogna jordgubbar, inslag av russin och stråk av tobak. Eftersmaken är mjuk och elegant.

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. Portillo Argentina är en bergstopp som sträcker sig 4 300 meter över havet vid den historiskt betydelsefulla bergspassagen som kallas porten till Anderna. Länge var detta enda vägen från Uco Valley över bergen till Chile. Här sökte bland annat Charles Darwin svaren på arternas uppkomst. Portillo är också namnet på en serie av Bodegas Salenteins unga druvrena viner. Ett av dessa är Portillo Pinot Noir. Portillovinerna som säljs över hela världen är mångfaldigt prisbelönade och hittar stadigt fram till nya marknader.

Uco Valley

Vinerna från Uco Valley är kända världen över som ”cold climate wines”. Uco Valley ligger i Mendoza, sydväst om staden med samma namn där de mäktiga Anderna sträcker sina glaciärklädda toppar flera tusen meter över havet, för att sedan störta brant ner mot det chilenska kustlandet. Här odlar Bodegas Salentein viner på höjder som vore helt otänkbara på andra håll i världen. Ändå har det funnits vinodling här sedan 1600-talet. Regnmolnen klättrar sällan över bergen och på östsidan talar man om High Desert Area. Över vingårdarna i Uco Valley faller inte mer än 200 mm regn årligen. Solen skiner alla dagar, men på den höga höjden når temperaturen sällan över 20-gradersstrecket. Jorden är mycket stenig, det kargt och vinodlingarna bevattnas av smältvatten som rinner ner från bergen. I Uco Valley är det tufft att vara vindruva och man får inte mycket gratis ur jord och klimat. Här odlas i huvudsak malbecdruvan. I det svala och torra klimatet utvecklas druvorna långsamt, de får hårda skal och blir små, men å andra sidan koncentrerar den långa växtsäsongen smakerna och utvecklar fylliga tanniner, hög sötma och syra.

I dag möts höghöjdsvinerna från Argentina av stort intresse från odlare och oenologer som ofta reser till Uco Valley för att studera de unika förhållanden som naturen bjuder utmed Andernas sluttningar. Salentein är ett draglok i Argentinas unga vinindustri och anses vara en av de främsta bodegorna i landet.

Pinot  Noir

Pinot Noir är en druva som gynnas av lite svalare klimat och som trivs när den får mogna långsamt. Argentinska pinot noir-viner har på senare år blivit något av trendsetters. På den höga höjden utvecklas en ovanligt smakrik och koncentrerad pinot noir, med intensiva fruktiga aromer och hög syra.

Vinet

Vinodlingarna ligger i El Oasis och La Pampa där jordarna är av alluvialt ursprung. Bevattning och långa dagar av sol tillsammans med Trellis-uppbundna vinrankor gör att vingårdarna kan producera mycket mogna druvor och druvorna skördas för hand. Väl inne i vineriet macereras druvorna vid låg temperatur i rostfria ståltankar i en period av 7 – 10 dagar med dagligen överpumpning. Efter en vecka tillsätts jäst och jäsningen varar omkring 7 dagar. Vinet pressas inte utan bara det självrunna vinet används.

Fakta

Vinmakare: Gustavo Bauzá
Druvor: 100% Pinot Noir
Klimat: svala nätter och varma dagar, minimalt med regn
Vinstockar: upp till 35 år
Jordmån: Alluvial och sand
Alkohol: 13,5%
Totalsyra: 5,4 g/l
Socker: 2,2 g/l
pH: 3,73

Läs mer
vy över vingårdar i argentina och bodegas salentein

Bodegas Salentein

Mer om producenten

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…

Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2017 (Ar)

Salentein Numina Chardonnay 2016 är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst...
Pris: 239:- (75 cl)
Salentein Numina Malbec 2015

Salentein Numina Malbec 2015 (Ar)

Druvorna till Salentein Numina Malbec 2015 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Om vinlandet Argentina

Allt om vinlandet Argentina

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

korv och kött på tallrik med vinflaska

Fläskracks och salsiccia med bulgursallad och balsamtomater

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close