en flaska valpolicella rött vin från italien

Prà Morandina Valpolicella DOC 2021

Smakbeskrivning

Prá Morandina är ett klarrött bärigt vin med reflexer i violett. I doften möter en tydlig kryddighet, lätt peppartoner och aromer av mogna jordgubbar och kivi. Smaken är ren och elegant, fruktig med mörka bär som följs av subtila tanniner med svartpeppar och vinbär i eftersmaken.

Passar till

Prá Morandina är ett gott och trevligt aperitifvin som passar mycket bra till plockmat som charkuterier och ostar. Det går också alldeles utmärkt till smakrika fiskar som tonfisk och lax. Prova det gärna till en Havets Wallenbergare på lax eller torsk, och gärna till en skaldjurspasta. Vinet bör serveras lätt kylt, runt 15 grader, det är lagringståligt och fortsätter att utvecklas på flaska under minst fem år.

Vinfakta

 • Ursprung: Italien, Veneto Valpolicella, Mezzane Trenago
 • Druva: Corvina, corvinone, rondinella, oselata
 • Vingårdens ålder: Planterad 2001
 • Odlingssätt: Guyot
 • Odlingsmetod: Ekologisk
 • Odlingsläge: Sydost
 • Altitud: 450 meter ö.h.
 • Jordmån: Glacial porfyr
 • Exponering: sydost
 • Skörd: Mitten okt
 • Övrigt: Veganvänligt, skruvkork

Gott att veta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella. Denna region som omfattar cirka 7 000 hektar i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Valpolicella är först och främst ett böljande lantligt område med jordbruk och vinodling som huvudsaklig inkomstkälla. Namnet Valpolicella har tolkats som ”Dalarna med de många källorna”. Valpolicella består av sju kommuner. Området är bedövande vackert. Här och där går den röda marmorn i dagen, vingårdarna breder ut sig i dalgångarna och ståtliga lantgods vittnar om tider då förnäma stenhuggarfamiljer bodde dalgångarna. De västligaste delarna närmast Gardasjön kallas för Classico, man förmodar att det var här som vinodlingen en gång började. I modern tid har vinproduktionen spridit sig till angränsande delar. Länge hade Valpolicella rykte om sig att producera enkla bordsviner i lantlig stil, men detta har drastiskt förändrats. Kvalitetsmedvetenheten har ökat och regionens viner har fått kultstatus, inte minst i Sverige.

Druvorna till Morandina Valpolicella har torkats lätt under 20 dagar. För att få ut så mycket färgämnen som möjligt i musten har de urlakats med delestage-metoden. Vinet har sedan fått jäsa i vertikala ståltankar ända in i den malolaktiska fasen. Därefter har det lagrats på 2 000-liters ekfat under 3–6 månader.

Kort om Prà

Graziano Prà startade sitt företag i mitten av 1980-talet. Det dröjde inte länge förrän familjens namn var känt i hela den italienska vinvärlden. I dag räknas Prà till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Släkten Prà hade odlat vin i Soave i generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano Prà var en av de första som återupprättade Soave-regionens rykte. De första odlingarna i Valpolicella förvärvade han år 2000. I dag odlar han såväl ripasso som amarone och klassiska Valpolicellaviner. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på vinodling. Han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.

 • Valpolicella Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
 • Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
 • Ytterst noggrant kontrollerade temperaturer under vinifieringen är a och o för Graziano Prà
 • Pràs odlingar i Valpolicella är högt belägna. På hög höjd utvecklar vinerna mer syra och får mer koncentrerade nyanser
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en vingårdsbild över italien från PRA

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin…

en flaska vitt vin från soave pra otto
Nyhet

Prà Otto Soave Classico DOC 2021 (Vi)

Smakbeskrivning Otto Soave Classico DOC har en halmgul och gyllengul färg. Doften är påtagligt blommig, där finns...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska vin soave som är fin
Nyhet

Prà Staforte Soave Classico DOC 2020 (Vi)

Staforte Soave Classico DOC är ett fruktigt och elegant vitt vin. Stilen är frisk och mineralrik och doften fylld av...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

Osso Bucco med potatismos

Osso buco med potatismos

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

restaurang veneto mat

Maten i Veneto

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close