en flaska pyros malbec

Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2016

75 cl
239:-

Beskrivning

Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och elegant ek. Djup och komplex smak med en mycket angenäm silkeslen textur, mullbär och fikon.

Passar till

Pyros Single Vineyard 2015 är ett utpräglat köttvin som är som allra bäst till en grillad entrecote, rosastek oxfilé, lamm eller fågel. Det är framförallt ett matvin som står upp mot mäktiga rätter, kryddig pasta, tryffel, örter och lagrade ostar.

Pyros är en av de mest fascinerande vinproducenterna i Argentina. Nyligen utsågs deras malbec till världens bästa röda vin vid Korea Wine Challenge 2020. Det är ett så kallat Single Vineyard som vuxit i Pedernal Valley – ett av de mest intressanta vindistrikten, vid Andernas sluttningar, långt ovanför trädgränsen, långt ute i vildmarken, på 1 400 meters höjd över havet.

Pedernal Valley är en isolerad och djup dalgång söder om San Juan. Med närmare tio graders skillnad brukar Pedernal beskrivas som ett köldhål i jämförelse med de vinodlingar som ligger på lägre höjder längre ner i San Juan-regionen. Nederbörden är minimal, ofta mindre än 150 millimeter per år, och temperaturen brukar ligga mellan noll och 20 grader. Vintertid kan snön ligga djup i vingårdarna. Druvorna som odlas på denna höga höjd mognar mycket långsamt. Att vinodling ens kan förekomma i detta närmast ökentorra och kalla klimat beror på många soltimmar, snösmältning, bergsfloder och konstbevattning.

Pedernal Valley är ett ungt vindistrikt. Odlingen påbörjades först runt millennieskiftet när odlare ville utforska vad den steniga och karga jorden, den höga höjden och de låga temperaturerna hade för förutsättningar för vinframställning. En av dessa tidiga entreprenörer var Mijndert Pon. I dag vet vi med besked: vinerna från Pedernal tillhör Argentinas främsta, de är kraftfulla och smakrika med mycket koncentrerade aromer och tanniner.

Pyros Single Vineyard är en druvren malbec som odlats i ”Block nr 4” på Pyros Firestone Estate. Jordmånen är ytterst karg och består mestadels av kalk och flinta. Flintkvartsen ligger på flera håll ligger inbäddad i kalkstenen, vilket är unikt i vinvärlden. Under mognadstiden låg dagstemperaturen på mellan 15 och 20 grader. Vingården ligger på en slocknad vulkan och druvorna droppbevattnas med smältvatten

Korta Fakta

Region: San Juan
Subdistrikt: Pedernal Valley
Druva: 100 % malbec
Jordmån: Flinta, kalk, sand, silt och lera
Skörd: Första veckan i april
Restsötma: 1,92 g/l
Syrahalt: 6 g/l
pH: 3,68
Jäst: L.S.A, naturlig spontanjäsning och inhemsk jäst
Maceration: kallmacerering vid 10 grader i 72 timmar
Jäsning: 29 dagar vid 23–31 grader C
Mognad: 16 månader på fat och ett år på flaska
Fat: 50 % fransk ek och 50 % amerikansk ek, 10 % nya ekfat
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på några års lagring

  • Pedernal är spanska ordet för flinta och pyros betyder gnista och syftar på de gnistor som uppstår när man slår flintstenar mot varandra
  • Pedernal Valley ligger mycket avlägset, den närmaste lilla staden ligger nästan tre mil bort
  • Det ensliga läget, fritt från mänskligt ljus har gjort att gjort att ett av världens mest berömda observatorier El Leoncito Astronomical Complex lokaliserades hit
  • Pyros består av flera vingårdar med sammanlagt 80 hektar
  • På den höga höjden finns inga skadeinsekter eller svampangrepp
Läs mer
vy över vingårdar i argentina och bodegas salentein

Bodegas Salentein

Mer om producenten

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…

Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2019 (Ar)

Salentein Numina Chardonnay 2019 är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst...
Pris: 239:- (75 cl)
Salentein Numina Malbec 2015

Salentein Numina Malbec 2019 (Ar)

Druvorna till Salentein Numina Malbec 2019 skördades under fyra dagar i april. Därefter fick vinet kallmacerera under...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

Om vinlandet Argentina

Allt om vinlandet Argentina

druvan malbec

Malbec – druvan som höll på att falla i glömska

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close