Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och elegant ek. Djup och komplex smak med en mycket angenäm silkeslen textur, mullbär och fikon.
Pyros Single Vineyard 2017 är ett utpräglat köttvin som är som allra bäst till en grillad entrecote, rosastek oxfilé, lamm eller fågel. Det är framförallt ett matvin som står upp mot mäktiga rätter, kryddig pasta, tryffel, örter och lagrade ostar.
Pyros är en av de mest fascinerande vinproducenterna i Argentina. Nyligen utsågs deras malbec till världens bästa röda vin vid Korea Wine Challenge 2020. Det är ett så kallat Single Vineyard som vuxit i Pedernal Valley – ett av de mest intressanta vindistrikten, vid Andernas sluttningar, långt ovanför trädgränsen, långt ute i vildmarken, på 1 400 meters höjd över havet.
Pedernal Valley är en isolerad och djup dalgång söder om San Juan. Med närmare tio graders skillnad brukar Pedernal beskrivas som ett köldhål i jämförelse med de vinodlingar som ligger på lägre höjder längre ner i San Juan-regionen. Nederbörden är minimal, ofta mindre än 150 millimeter per år, och temperaturen brukar ligga mellan noll och 20 grader. Vintertid kan snön ligga djup i vingårdarna. Druvorna som odlas på denna höga höjd mognar mycket långsamt. Att vinodling ens kan förekomma i detta närmast ökentorra och kalla klimat beror på många soltimmar, snösmältning, bergsfloder och konstbevattning.
Pedernal Valley är ett ungt vindistrikt. Odlingen påbörjades först runt millennieskiftet när odlare ville utforska vad den steniga och karga jorden, den höga höjden och de låga temperaturerna hade för förutsättningar för vinframställning. En av dessa tidiga entreprenörer var Mijndert Pon. I dag vet vi med besked: vinerna från Pedernal tillhör Argentinas främsta, de är kraftfulla och smakrika med mycket koncentrerade aromer och tanniner.
Pyros Single Vineyard är en druvren malbec som odlats i ”Block nr 4” på Pyros Firestone Estate. Jordmånen är ytterst karg och består mestadels av kalk och flinta. Flintkvartsen ligger på flera håll ligger inbäddad i kalkstenen, vilket är unikt i vinvärlden. Under mognadstiden låg dagstemperaturen på mellan 15 och 20 grader. Vingården ligger på en slocknad vulkan och druvorna droppbevattnas med smältvatten
Region: San Juan
Subdistrikt: Pedernal Valley
Druva: 100 % malbec
Jordmån: Flinta, kalk, sand, silt och lera
Skörd: Första veckan i april
Restsötma: 1,92 g/l
Syrahalt: 6 g/l
pH: 3,68
Jäst: L.S.A, naturlig spontanjäsning och inhemsk jäst
Maceration: kallmacerering vid 10 grader i 72 timmar
Jäsning: 29 dagar vid 23–31 grader C
Mognad: 16 månader på fat och ett år på flaska
Fat: 50 % fransk ek och 50 % amerikansk ek, 10 % nya ekfat
Lagring: Färdigt att drickas men vinner på några års lagring
Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.