Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014

Smakbeskrivning

Intensiv, djupröd färg. Stor, elegant, fruktig och komplex doft med mörka körsbär och viol och med tydligt inslag av vanilj från fatlagringen. Fyllig, komplex smak med välbalanserade tanniner och inslag av viol, körsbär och en aning svartpeppar. Lång eftersmak med typiska toner av vanilj och krondill från fatlagringen. Ett överraskande vitalt och fruktigt vin för sin ålder!

Marqués de Riscal

Don Camilo Hurtado de Amézaga grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Han införde metoder och principer från Bordeaux – nya vinpressar, ny sorteringsteknik, nya metoder för jäsning och framförallt började han lagra vinerna på små ekfat. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals flaskor, ombespunna av spindelväv.

Marqués de Riscal Gran Reserva är ett tidlöst vin som representerar en lång tradition av vinmakning och påminner oss om grundarens ambitioner. Vinet har den traditionella stilen för Rioja Alavesa, och producentens långa erfarenhet och kunskap borgar för att de bästa årgångarna av detta vin kan lagras upp till 50 år.

Vinet

Vinet är gjort på 100 procent tempranillo från vingårdar som är mer än 80 år gamla. Det mesta är från Marques de Riscals egna vingårdar, men även från odlare som man har haft kontrakt med i generationer. Så här gamla vinstockar är alltid fristående, beskurna på det sätt som kallas ”en vaso”, och ger vinstockar som ser ut som små knotiga buskar. Ingen slump att de kallas ”bush vines” på engelska.

Vinifiering: Druvorna skördas för hand i små korgar och sorteras för hand när de kommer in till vineriet. Vinet jäser på stora ekståndare och mognar i 2,5 till 3 år på 225-liters fat av fransk ek. Det färdiga vinet lagras ytterligare på flaska i tre år.

Vinmakare: Don Francisco Javier Hurtado de Amézaga
Alkohol: 15%
Syra: 6,2 g/l
Restsocker: <2 g/l
pH: 3,7

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2016 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)
flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)

Inspiration

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Grillad fläskkotlett med chimichurri och grillad zucchini

Grillad fläskkotlett med chimichurri och zucchini

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close