en flaska rödvin garage d'arenberg

d’Arenberg The Galvo Garage Cabernet Sauvignon Blend 2015

Smakbeskrivning

The Galvo Garage är ett mörkt och muskulöst vin. Vinet har utvecklat kraftiga cabernet-toner med inslag av viol, choklad och kaffe. I doften kommer vågor av med ceder, muskot och vitpeppar, bakom gömmer sig frukten med friska syror från rabarber, granatäpple och hallon. Smaken är djup och nästan saftig med plommon, körsbär och tanniner. Ett mycket kraftfullt vin som kan lagras mycket länge.

Passar till

The Galvo Garage är ett vin i bästa Bordeaux-stil som tar för sig och kräver sin mat. Prova det till en grillad hamburgare, entrecote eller ett rosastekt lamm. Det passar också till grillad kyckling, klassisk risotto och charkuterier som salami och chorizo. Till ostbrickan är det förträffligt och blir ett perfekt sällskap till allt från mild och krämig Brie till kraftig Roquefort. Vinet är färdigt att drickas men kommer att utvecklas under minst 10 år. Bör serveras rumstempererat, runt 18 grader.

Australien

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

Området

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. De första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • d’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”restaurant i winery”

Druvor

The Galvo Garage är en så kallad Bordeaux-blandning. Årgång 2015 innehåller 60 % cabernet sauvignon som anger tonen. 25% merlot, 14 % petite verdot och 1 % cabernet franc. Cabernet sauvignon anses vara världens bästa blandningsdruva eftersom dess tjocka skal och stora kärnmängd bidrar med mycket färg, tanniner och fyllighet. Cabernet sauvignon ger ofta en ton av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och exotiskt trä. Petite Verdot är också en populär blandningsdruva. Petite Verdot mognar sent och bidrar med kryddiga och bäriga toner, viol är en ofta återkommande smakbeskrivning. Merlot odlas över hela vinvärlden och ger fruktiga och mjuka viner. Svarta vinbär, jordgubbar och körsbär är vanliga smakbeskrivningar. Merlot är en omtyckt blandningsdruva, mycket vanlig i Bordeaux där den är den mest odlade druvsorten.

Vinet

Garageviner kallas sådana viner som sägs tillverkas småskaligt på vinproducenternas bakgårdar, i deras egna ”garage”. Dessa viner har ofta en förbluffande kvalitet och de små volymerna behåller odlarna helst för sig själva. Hos d’Arenberg står ett gammalt garage i galvaniserad plåt, byggt 1927. Här finns den traditionella utrusningen kvar och den används till att göra detta speciella vin.

Till The Galvo Garage har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och har sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. Varje omgång har hållits separerad tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på fat av fransk eller amerikansk ek. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.

Årgång 2015 hade en bra mycket blöt vinter som fyllde på grundnivån i vattnet så vinstockarna fick en mycket bra start på året. Våren var varm och torr och i Januari kom det välkomnande regnet tillbaka. Milt väder innan skörd gav resultatet av kryddiga viner med mycket mörk färg. Skörden startade 30 januari. Den tidigaste skörden man haft på d’Arenberg.

Fakta

Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 60 % cabernet sauvignon, 25 % merlot, 14 % petit verdot, 1% cabernet franc
Restsocker: 1,3g/L
Lagring: Franska och amerikanska ekfat i minst 12 månader
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Odling: ekologisk ej certifierad
Jordmån: Kalkrik och sandig
Jäsning: Rostfria öppna ståltankar
Lagringspotential: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn och Jack Walton

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Läste om detta vin på denna hemsida, blev mycket intresserad och följde länken och gjorde en beställning via Systembolaget. Jag är besviken på mig sjäv att jag inte upptäckte att jag då beställde årgång 2015!! ?? Vill gärna höra vad ni har att säga om detta och vilken info ni har om årgång 2015.

Hej Lars-Erik
Ber om ursäkt du hamnade mitt i ett årgångsbyte. Vi har nu uppdaterat sidan med information om 2015 och jag tror inte du behöver bli besviken. 2015 är mer koncentrerad, mörkare i tonerna och har mer frukt kvar än 2013. Tycker du om mycket mognadstoner kan du absolut spara vinet ett par år till om du vill.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

en köttätt med en flaska vin på bord med tallrik

Entrecôte med betsallad och manchegosås

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Halstrad tartar

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close