en flaska rödvin high trellis d'arenberg från australien

d’Arenberg The High Trellis Cabernet Sauvignon 2018

Smakbeskrivning

The High Trellis är en typiskt australiensisk cabernet sauvignon med mycket frukt och en rund och mjuk karaktär. I doften möter svarta oliver björnbär och plommon. Här finns gott om kryddiga tanniner och en syra som balanserar fruktigheten. I eftersmaken kommer toner av lakrits, tobaksblad och lite stallkänsla fram.

Passar till

D’Arenbergs Chester Osborn menar att The High Trellis är det optimala vinet till lamm, såväl kotletter som ribs eller färsrätter. Det är också ett passande vin till vilt och till annat smakrikt kött, som till exempel vildand, fasan och andra vildfåglar. Det tämligen kraftfulla vinet går hand i hand med lagrade ostar och kraftigare grönsaker. Det är också ett utmärkt grillvin. Färdigt att drickas nu, men utvecklas under lagring i minst tio år. Bör serveras rumstempererat runt 18 grader.

Australien

Vinodlingen i Australien är mycket gammal. Landet brukar räknas till den nya vinvärlden trots att det snart är 250 år sedan den brittiske guvernören Arthur Philips planterade de första vinrankorna i sin trädgård på östkusten. Australien har många vinregioner, eller zoner, som i sin tur är indelade i flera distrikt. South Australia är det klart största. Härifrån kommer nästan hälften av allt vin som produceras i landet. Ett av de främsta områdena i South Australia är McLaren Vale.

McLaren Vale

McLaren Vale ligger på sydostkusten, nära den berömda Kangaroo Island och hamnstaden Adelaide. Det behagliga medelhavsklimatet lockade tidigt nybyggare att slå sig ner i McLaren-dalen. Det första kända vinodlingarna är från 1830-talet, men troligen är vinodlingen äldre än så. I dag finns ett 60-tal vingårdar att besöka och flera producenter har världsrykte. En av de mest kända är d’Arenberg.

d’Arenberg

År 1912 sålde Joseph Osborn sitt stall med tävlingshästar och för pengarna köpte han och sonen Francis ett stycke mark i McLaren Vale där de planterade sina första vinplantor. Joseph Osborn var en välkänd idrottsman och samhällsprofil i den unga nationen. Han kom från en strikt frikyrklig uppfostran och var absolutist – att producera eget vin var inte att tänka på. Druvorna såldes istället vidare till andra producenter. Det var först efter faderns död som Francis övertalades av sin svärson att själv börja producera vin. I dag drivs d’Arenberg av Chester Osborne i fjärde generationen. Familjen räknas till en av de främsta vinfamiljerna i Australien, mångfaldigt prisbelönad och särskilt hyllade för sina ekologiska viner.

  • Namnet d’Arenberg tog man efter Francis hustru Helena d’Arenberg
  • De flesta av d’Arenbergs viner har ett adelsmärke, ett rött ordensband korsar etiketten
  • På senare år har McLaren Vale drabbats av mycket höga temperaturer, vilken minskat skördarna, men ökat kvaliteten
  • Som naturlig gödsling och biologisk ogräsbekämpning betar 200 får i vingårdarna under vintermånaderna
  • D’Arenberg har en omfattande besöksverksamhet med bland annat uppstigningar i egen helikopter och en prisbelönt topprestaurang framröstad till Australiens bästa ”Restaurant at a winery”

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är världens mest odlade blå druva och tveklöst en av de mest kända. Cabernet sauvignon odlas i de flesta vinländer och har förmågan att trivas i både varmare och kallare klimat. Cabernet sauvignon anses vara världens bästa inblandningsdruva eftersom dess tjocka skal och stora kärnmängd bidrar med mycket färg, tanniner och fyllighet. I Bordeaux är cabernet sauvignon den viktigaste druvan i många berömda Bordeauxblandningar. Cabernet sauvignon ger ofta en ton av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och exotiskt trä. Till cabernet sauvignons många förtjänster hör också att vinerna utvecklas under lång tids lagring.

Vinet

D’Arenbergs viner har ofta namn som berättar en historia. Vingården som High Trellis kommer ifrån planterades redan på 1800-talet. Den kom att kallas High Trellis (hög spaljé) eftersom det var den första vingården i regionen som bands upp i spaljéer i stället för de vanliga buskodlingarna. Under snart fem decennier har d’Arenberg använt druvorna från just High Trellis och man har tilldelats flera prestigefulla utmärkelser för dessa viner. Bland annat den eftertraktade Jimmy Watson Trophy vid Melbourne Wine Show.

Till The High Trellis 2015 har druvorna pressats försiktigt i små omgångar och sedan fått jäsa i stora öppna jäskar. Varje omgång har sedan hållits separerade tills den slutliga blandningen. Efter två tredjedelar av jästiden har vinet fottrampats på traditionellt vis för att därefter få avsluta sin jäsning, tillsammans med sin fällning, på gamla fat amerikansk ek i upp till 20 månader. Vinet har varken klarnats eller filtrerats i samband med buteljeringen.

Fakta

Förslutning: Skruvkork
Druvsort: 100 % cabernet sauvignon
Restsocker: 1,3g/L
Klimat: Starkt påverkat av havet, sval skördeperiod, senare år mycket varma
Odling: ekologisk ej cerifierad
Skörd: 17 februari – 14 april
Jordmån: Sandig och torr kalkjord
Jäsning: Rostfria ståltankar
Restsocker: 1,3 g/l
Lagring: kan lagras minst tio år
Vinmakare: Chester Osborn

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bild på shester vinmakaren

d’Arenberg är en av Australiens ”First Families of Wines”. Företaget drivs i fjärde generationen. Grundaren Joseph Osborn var en på sin tid färgstark personlighet inom det unga australiensiska samhället. Han var en framgångsrik idrottsman som var med och grundade Australiens första fotbollslag och blev en skicklig hästkapplöpare. 1912 planterade han sina första viner. Han var förvisso absolutist och drack aldrig vin…

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)
hermit crab d'arenberg vitt vin

d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2020 (Au)

The Hermit Crab har en lätt gyllene färg. Vinet är friskt och aromatiskt med tydliga inslag av apelsinskal, citrus...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

cabernet sauvignon vingård

Cabernet Sauvignon – allt om kungen i vingården

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Grillad entrecôte med pepparrotscrème

Grillad entrecôte med pepparrotscrème

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close