Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fruktig och aromatisk doft av torkade blommor, rosor, körsbär, violer och röda bär. Kryddig och fruktig smak med inslag av blommor, muskot, kanel och örter. Lång och kvardröjande eftersmak av viol, jordgubbar och rosmarin.
Cristina Zoppis Ruché är ett speciellt och annorlunda ekologiskt vin som passar till ljust kött, som fågel, kanin, kalv och vilt. Köket i Piemonte är världsberömt, inte minst för sin tryffel och lokalt dricker man detta vin till en enkel pasta med hyvlad färsk tryffel. Sötman och blommigheten gör att vinet också passar till lite kraftigare ostar som exempelvis italiensk gorgonzola och andra grönmögelostar. Vinet är färdigt att drickas, men kan lagras några år. Bör serveras lätt kylt, runt 14–16 grader.
Castagnole Monferrato är en DOC-kommun i hjärtat av italienska Piemonte, omringat av Alperna på gränsen till Schweiz och franska Rivieran. Här, i denna förföriskt vackra del av Italien, produceras några av landets allra främsta och mest berömda rödviner. I utkanten av den lilla staden Viargi, förverkligar just nu Cristina Zoppi sin livsdröm; hennes djupröda ekologiska Ruché är ett resultat av denna dröm.
Ruché är en ytterst lokal blå druva som odlas på några hundra hektar i Castagnole Monferrato. Ruché var länge nästan helt försvunnen, men Cristina Zoppi har ett stort intresse för klassiska Piemonte-sorter som mer eller mindre riskerat att falla i glömska. Ruché ger ytterst aromatiska rödviner, nästan åt Amaronehållet men med mer blommiga och kryddiga aromer. Druvans ursprung är oklart, men den är känd i trakten sedan åtminstone 1900-talets början. Varför ruché slagit rot i just Castagnole Monferrato vet man inte, men Cristina Zoppi och ett fåtal andra odlare hyllar denna annorlunda och mycket sällsynta druva som en av landets mest intressanta. Ruché förekommer egentligen inte någon annanstans och sett till produktion är druvan en av Italiens absolut minsta kommersiella druvsorter.
Zoppi Cristina drivs strikt ekologiskt, en del av odlingslotterna har flyttats till okontaminerade områden som avgränsas av skog för att uppnå en så optimal organisk produktion som möjligt. Zoppi Cristinas Ruché di Castagnole Monferrato, DOC, är ett vin som i stil och smak är annorlunda, kryddigt och aromatiskt på ett sätt som nästan leder tankarna till ett muskatvin.
Region: Piemonte
Distrikt: Castagnole Monferrato
Druvsort: 100 % ruché
Odling: Ekologiskt och biodynamiskt certifierat enligt Valoritalia
Växtsätt: Spaljé (Guyot)
Vingård: 4 hektar, 280 m.ö.h.
Jordmån: En blandning av silt, kalk- och lerjord
Skörd: Början av september
Jäsning: Malolaktisk
Vinifiering: Maceration under 10–15 dagar, utan temperaturkontrollering, vilar på sin fällning på stål- och cementtankar till tidig vår.
Svavel: 30 mg/l SO2
Årlig produktion: 1 500 lådor
Cristina Zoppi och hennes man Ezio träffade varandra när de arbetade tillsammans på Fiats stora bilfabrik i Turin. De blev ett par och 2004 bestämde de sig för att flytta till den gård i Piemonte som Cristinas familj ägde. Under Cristinas graviditetsledighet började hon arbeta med gårdens vinodlingar – tanken var att hon skulle göra det några månader. Dessa månader växte till en livsdröm. Cristina hade alltid haft en…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.