Salentein Reserve Barrel Selection 2016

Salentein Reserve Barrel Selection 2016

75 cl
159:-

Smakbeskrivning

Salentein Reserve Barrel Selection 2016 är en blandning av 60 procent malbec samt cabernet sauvignon och cabernet franc.  Aromerna från detta mörkt purpurröda vin är komplexa och balanserade, många kryddiga toner, lakrits, körsbär och mogna plommon. Smaken är mycket fyllig, mjuka tanniner, hög syra med bäriga och fruktiga inslag som klingar av i en lång eftersmak som förstärks av 12 månaders lagring på ek.

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år.

Konsten att odla vin kom med spanjorer och portugiser till Argentina redan på 1500-talet, men när den småskaliga vinodlingen långsamt började växa och så smått knacka på den internationella vinscenens bakdörrar gjorde ständigt återkommande ekonomiska kriser, militärkupper och diktaturer att dessa dörrar stängdes med besked. Efter Falklandskriget blev tiderna lugnare och vinindustrin moderniserades, men först efter devalveringen 2002 började saker hända. Utländskt kapital strömmade in i landet, kvalitetsarbetet utvecklades och exporten började ta fart. I dag skeppas mer än var tredje flaska vin till USA eller Europa och Argentinas unika möjligheter att odla vin blir mer och mer kända.

Den argentinska vinindustrin är i hög grad koncentrerad till Mendoza i västra delen av landet. I trakterna kring Mendoza odlas vin på extrema höjder. Det svala och torra klimatet gör växtsäsongen lång, mängden UV-ljus är mycket hög vilket medför att druvorna utvecklar ett tjockt skyddande skal, får mer tanniner och mer koncentrerade smaker och aromer.

Vinet

2016 var ett exceptionellt år i Uco Valley. Väderfenomenet El Niño drabbade landet kraftfullare än någonsin och drog med sig stora mängder regn – mer än dubbelt så mycket regn än det tidigare rekordet. Luftfuktigheten var högre än någonsin och den ovanligt låga temperaturen försenade skörden. Den långsamma mognaden i det ovanliga klimatet gav druvor med högre syra och lägre sockerhalt än tidigare år. Druvorna skördades till stor del nattetid och har därefter fått kallmacerera i fem till sju dagar.

Fakta

Vinmakare: José Galante
Druvor: 60% malbec, 30% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc
Alkohol: 14,0%
Totalsyra: 5,40 g/l
Socker: 1,90 g/l
pH: 3,7

Läs mer

Kommentarer

vy över vingårdar i argentina och bodegas salentein

Bodegas Salentein

Mer om producenten

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…

en flaska pyros malbec

Pyros Single Vineyard Block No. 4 Malbec 2016 (Ar)

Mörk purpur. Fruktig och komplex doft med toner av svarta bär och örter tillsammans med inslag av en lätt och...
Pris: 239:- (75 cl)
Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2019 (Ar)

Salentein Numina Chardonnay 2019 är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst...
Pris: 239:- (75 cl)

Inspiration

druvan malbec

Malbec – druvan som höll på att falla i glömska

hur man lagrar vin och vilka

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Grillad entrecôte med pepparrotscrème

Grillad entrecôte med pepparrotscrème

GRILLAD LAMMENTRECOTE MED WOKADE CITRON- OCH ROSMARINBÖNOR

Grillad lammentrecote med wokade citron- och rosmarinbönor

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2018 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close