Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Salentein Reserve Barrel Selection 2016 är en blandning av 60 procent malbec samt cabernet sauvignon och cabernet franc. Aromerna från detta mörkt purpurröda vin är komplexa och balanserade, många kryddiga toner, lakrits, körsbär och mogna plommon. Smaken är mycket fyllig, mjuka tanniner, hög syra med bäriga och fruktiga inslag som klingar av i en lång eftersmak som förstärks av 12 månaders lagring på ek.
Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år.
Konsten att odla vin kom med spanjorer och portugiser till Argentina redan på 1500-talet, men när den småskaliga vinodlingen långsamt började växa och så smått knacka på den internationella vinscenens bakdörrar gjorde ständigt återkommande ekonomiska kriser, militärkupper och diktaturer att dessa dörrar stängdes med besked. Efter Falklandskriget blev tiderna lugnare och vinindustrin moderniserades, men först efter devalveringen 2002 började saker hända. Utländskt kapital strömmade in i landet, kvalitetsarbetet utvecklades och exporten började ta fart. I dag skeppas mer än var tredje flaska vin till USA eller Europa och Argentinas unika möjligheter att odla vin blir mer och mer kända.
Den argentinska vinindustrin är i hög grad koncentrerad till Mendoza i västra delen av landet. I trakterna kring Mendoza odlas vin på extrema höjder. Det svala och torra klimatet gör växtsäsongen lång, mängden UV-ljus är mycket hög vilket medför att druvorna utvecklar ett tjockt skyddande skal, får mer tanniner och mer koncentrerade smaker och aromer.
2016 var ett exceptionellt år i Uco Valley. Väderfenomenet El Niño drabbade landet kraftfullare än någonsin och drog med sig stora mängder regn – mer än dubbelt så mycket regn än det tidigare rekordet. Luftfuktigheten var högre än någonsin och den ovanligt låga temperaturen försenade skörden. Den långsamma mognaden i det ovanliga klimatet gav druvor med högre syra och lägre sockerhalt än tidigare år. Druvorna skördades till stor del nattetid och har därefter fått kallmacerera i fem till sju dagar.
Vinmakare: José Galante
Druvor: 60% malbec, 30% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc
Alkohol: 14,0%
Totalsyra: 5,40 g/l
Socker: 1,90 g/l
pH: 3,7
Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.