en flaska speri rödvin

Speri Valpolicella Classico Organic 2020

Smakbeskrivning

Vinet är rubinrött vin med intensiva aromer av viol, körsbär och mörka bär. Det har en medelstor kropp med en tydlig fruktighet, svarta vinbär, torkad rosmarin och en lätt nötig karaktär. Eftersmaken är lång och elegant och har en ungdomlig fräschör.

Valpolicella Classico Organic är ett stiltypiskt ekologiskt Valpolicellavin med en ungdomlig charm som passar till många rätter. Särskilt lämpligt till italiensk mat, olika former av pasta, kalv och mildare ostar. Det är ett vin med stor fräschör som är klart att drickas nu, men som utvecklas ytterligare under en kortare lagring.

Om Speri

Speri är en legendarisk familj inom den italienska vinindustrin. På flera sätt har familjen Speri satt Valpolicella på världens vinkarta, bland annat genom att gå i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömt. Nu har man gjort ännu en markering och lagt om hela sin produktion till ekologisk. Från och med årgång 2015 är alla Speris viner ekologiska.

Speri har alltid hyllat principen att det är vingården som bestämmer vinets kvalitet. Därför är man mycket mån om marken och odlingsförutsättningarna i respektive gård. Man har till och med behållit och låtit restaurera de gamla historiska stenmurarna som löper utmed sluttningarna för att inte störa balansen i odlingarna. Genom att miljöcertifiera hela verksamheten tar man nu ännu ett steg när det gäller omsorgen om vingårdarna, om markerna och om vinets kvalitet. Speri har nu infört metoder som kombinerar kunskap om ekologi, växtfysiologi, biokemi och insekters beteende. Till exempel låter man ogräs, gräs och annan vegetation vara kvar på odlingsarealerna för att säkerställa förekomsten av organiska ämnen i jorden. Man återför också kompost och rester från vinproduktionen. Dessutom arbetar man med biologisk bekämpning av skadeinsekter med genom så kallade feromoner som minskar insekternas förmåga att föröka sig.

Familjen Speri har odlat vin i den mest berömda delen av Valpolicella, Valpolicella Classico, sedan 1800-talet. I dag drivs verksamheten av sjunde generationen Speri och man är en av de stora familjerna inom den italienska vinindustrin. 2015 eko-certifierade Speri hela sin verksamhet. Familjen håller fast vid gamla traditionella metoder. Man binder till exempel upp vinrankorna i pergolasystem, gödslar biodynamiskt med kompost, gräs och löv och skördar för hand. Speri odlar viner på drygt 60 hektar och flera av deras signaturviner tillhör Italiens mest prisbelönta. Man använder uteslutande egenodlade druvor och sorter som är traditionella i Valpolicella.

  • Familjen Speri anses ha gått i bräschen för att göra Ripasso och Amarone världsberömda
  • Valpolicella ligger öster om Gardasjön i nordöstra Italien
  • Här odlades redan på romartiden det söta vinet recioto (regionens ursprungsvin)
  • Familjen Speri har full kontroll över hela processen från odling till buteljering och distribution
  • Som miljöcertifierad premium odlare är Speri en förebild för många andra betydande italienska vinproducenter

Vinet

Vinet består av druvsorterna corvina veronese 60%, rondinella 30% och molinara 10%. Det har odlats i San Pietro i hjärtat av Valpolicella på relativt hög höjd över havet. Vinet är lagrats på ståltank och har genomgått både traditionell och malolaktisk jäsning.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

familjen speri i vingården

Familjen Speri har under flera generationer varit aktiva vinproducenter. De äger idag totalt 45 hektar vingårdar i de bästa delarna av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane. Allt vin produceras på druvor från egna vingårdar, och de vinifieras separat för att behålla varje vingårds individuella karaktär. Manuell skörd och användning av organisk näring istället för konstgödning borgar för hög…

Speri Reciotto della Valpolicella La Roggia 2016
Ekologisk

Speri Recioto della Valpolicella La Roggia 2018 (Vi)

La Roggia har en mörk granatäppelröd färg med tydliga russintoner i doften. Där finns också viol och syltade bär...
Pris: 299:- (50 cl)
en flaska speri amarone
Ekologisk

Speri Amarone Classico 2017 (Vi)

Ett ungt och kraftfullt vin med koncentrerad frukt av körsbär och björnbär med inslag av choklad, kaffe...
Pris: 449:- (75 cl)

Inspiration

nigab valpolicella veneto

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Att Resa i Veneto

Att resa i Veneto

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Salsiccia med bönsallad och parmesanmos

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close