en flaska rödvin från toscana

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico DOCG 2019

Smakbeskrivning

Chianti Classico har en ljus rubinröd färg. Doften är fruktig med mogna svarta körsbär och små inslag av röda frukter, viol och balsamvinäger. Smaken är elegant och balanserad med behaglig struktur, lätta unga tanniner, fin syra och en lång eftersmak. Campomaggios Chianti Classico DOCG kan drickas nu men utvecklas under cirka 10 års lagring.

Historik

Chiantidistriktet sträcker sig över södra delen av Florensprovinsen och in på Sienas domäner. Chianti är en av de första vinregionerna som officiellt erkändes och avgränsades. Det skedde redan 1716 då Chianti proklamerades kring städerna Castellina, Radda och Gaiole, strax norr om Siena, i ett officiellt dekret av Cosimo III, storhertig av Toscana. Den ursprungliga begränsningen är det vi i dag kallar Chianti Classico. Skälet till proklamationen var att just den här delen av Toscana redan då ansågs producera viner av särskilt hög kvalitet. På 1930-talet utökade den italienska regeringen det historiska distriktet med ytterligare områden som ansågs värdiga Chianti-namnet. Inte förrän 1996 blev Chianti Classico avgränsat igen när de ursprungliga gränserna gjordes till en separat DOCG. Vinodlarna i Chianti Classico är mycket noga med att framhålla sin historiska koppling och sammanblandar sig ogärna med det stora Chianti. Många Classicos görs av 100 % sangiovese men kan innehålla upp till 20 % av andra tillåtna druvsorter. Receptet på ett Chiantivin sägs ha satts av Baron Bettino Ricasoli som 1872 skrev ner den så kallade Chiantiformeln där han slog fast med vad Sangiovese-druvan skulle blandas för att nå den perfekta balansen mellan syra och strävhet. Sedan Chiantiformeln blivit känd valde vintillverkare över hela Italien att kopiera receptet och distriktet Chianti höll på att förvandlas till en vintyp. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Classico Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. De bästa Classicovinerna har ljusrödfärg, lätt syra, behagliga tanniner och mycket fyllig och mogen frukt, ofta finner man även toner av cederträ, torkade örter, fänkål, balsamvinäger och tobak.

Vinet

Vintern 2019 var mild och regnig och följdes av en vår med några tidiga frostnätter. Hela April hade ovanligt kallt väder vilket hämmade knoppsättningen. Sommaren var mycket varm och torr, liksom hösten ända fram till skörd. Vinet blev dock aldrig stressat och årgången blev exceptionell. 70 % av vinet har jästs på rostfria ståltankar, 30 % i 50 hektoliters ekfat. Vinet har till 70 % lagrats på ståltank och 30 % på stora ekfat (25 och 35 hl). Den slutliga blandningen har legat 12 månader på ståltank och lagrats ytterligare 3–6 månader på flaska.

Fakta

Jordmån: Kalkhaltig lerjord med mycket klippor och sten
Odlingsläge: Syd, sydväst och sydöst
Odlingssätt: Spalje cordon
Skörd: Oktober
Total syra: 5,71 g/l
Restsocker: 3,38 g/l

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård och hotel i toscana hus med terass och vinflaskor

Vigneti di Campomaggio

Mer om producenten

Campomaggio rötter går tillbaka till vinets vagga, då folket som levde i Chiantiområdet började med vinodling på 1000-talet före Kristus. Godset Campomaggio byggdes i detta mytologiska landskap i början av 1700-talet. Det är en magnifik herrgård, omgiven av skogar och vingårdar så långt ögat når. Campomaggio Estate täcker 27 hektar i ett av de bästa områdena i Chianti Classico. Gårdens historia går tillbaka till…

en flaska toscana rött vin
Nyhet

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico Riserva DOCG 2018 (To)

Campomaggio Chianti Classico Riserva har en djup rubinröd färg. Doften har en söt kryddighet med lätta jordiga...
Pris: 249:- (75 cl)

Inspiration

bild på moped i tosana

Toscana

Piergiorgio Castellani

Piergiorgio Castellani – den surfande vinmakaren i Toscana

italien sangiovese druva

Sangiovese – Italiens egen ögonsten till druva

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close