en flaska toscana rött vin

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico Riserva DOCG 2018

Campomaggio Chianti Classico Riserva har en djup rubinröd färg. Doften har en söt kryddighet med lätta jordiga inslag, choklad och kryddnejlika. Där finns också blodapelsin och mogna plommon. Smaken är djup, generös och har en välbalanserad syra, med friska tanniner som lovar lång lagring. I eftersmaken kommer en balsamiko-ton som gör att vinet känns friskt och elegant. Lagringspotentialen är mycket stor och under rätt omständigheter fortsätter vinet att utvecklas under minst 15 år.

Historik

Chianti är ett av vinvärldens mest fascinerande distrikt. Denna mycket vackra del av Toscana, mellan Florens och Sienna har en uråldrig vintradition. Kanske var det rent av här som vinodlingen en gång började. En konst som de senare spred över stora delar av östra Medelhavsområdet. Chianti är ett mycket vackert landskap med gröna, böljande kullar, vinodlingar, medeltida bergsbyar utmed trånga slingrande väger och däremellan fabulösa fursteslott.

Redan på 1700-talet fick vinet från Chianti rykte om sig att vara av särdeles hög kvalitet. Man ville skydda sitt vin och gav det vinvärldens första ursprungsmärkning. På 1870-talet spreds den så kallade Chiantiformeln över Italien, det vill säga ”hemligheten” om hur man bäst blandade sangiovese-druvorna med andra druvor för att nå den optimala balansen mellan syra och strävhet. När receptet blev känt började man göra Chiantiviner långt utanför det egentliga Chianti. Det berömda lokala vinet började bli en vintyp. För att skydda sitt vin grundade 1924 vinbönderna i Chianti Italiens första producentförening Gallo Nero, den svarta tuppen. På 1930-talet utökade den italienska regeringen Chiantis ursprungliga gränser. Detta sågs med oblida ögon från det egentliga Chianti och så småningom klassificerades den ursprungliga avgränsningen som Chianti Classico och fick DOCG-klassificering. I Toscana odlas till största delen den italienska nationaldruvan sangiovese, men den blandas ofta upp med andra mer klassiska druvsorter, 20 % iblandning är tillåten.

Tillverkning

Campomaggio Chianti Classico Riserva skördades första veckan i oktober 2018. Årgången präglades av ett ovanligt kallt klimat. Sommaren var nederbördsrik och vinet mognade något senare än vanligt. Vinet har fått jäsa i 5 000 liters ekfat. Därefter har två tredjedelar lagrats på stora ekfat och den återstående delen på barriquer (225 liter) och tonneau-fat, 900-liter, under 12–18 månader. Den slutliga blandningen har sedan lagrats på flaska under 3–6 månader.

Korta fakta

Jordmån: Kalkhaltig lerjord med mycket klippor och sten, 30 % skifferhaltig Galestro
Odlingsläge: Syd, sydväst och sydöst
Odlingssätt: Spalje cordon
Skörd: Första veckan i Oktober
Total syra: 5,9 g/l
pH: 3,33

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård och hotel i toscana hus med terass och vinflaskor

Vigneti di Campomaggio

Mer om producenten

Campomaggio rötter går tillbaka till vinets vagga, då folket som levde i Chiantiområdet började med vinodling på 1000-talet före Kristus. Godset Campomaggio byggdes i detta mytologiska landskap i början av 1700-talet. Det är en magnifik herrgård, omgiven av skogar och vingårdar så långt ögat når. Campomaggio Estate täcker 27 hektar i ett av de bästa områdena i Chianti Classico. Gårdens historia går tillbaka till…

en flaska rödvin från toscana
Nyhet

Tenuta di Campomaggio Chianti Classico DOCG 2019 (To)

Chianti Classico har en ljus rubinröd färg. Doften är fruktig med mogna svarta körsbär och små inslag av röda...
Pris: 179:- (75 cl)

Inspiration

bild på moped i tosana

Toscana

Piergiorgio Castellani

Piergiorgio Castellani – den surfande vinmakaren i Toscana

italien sangiovese druva

Sangiovese – Italiens egen ögonsten till druva

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close