en flaska med blåvit etikett i gammal fin stil som en syltburk

Tenuta di Montefoscoli Santandrea Toscana Rosso 2020

Smakbeskrivning

Santandrea har en rubinröd djup färg och den karaktäristiska doft man finner hos ”Supertuscans”. Här finns svarta vinbär, björnbär och en fyllig fruktighet. Smaken är elegant och harmonisk med syra och tydliga tanniner. Det finns också bär och frukt, körsbär, plommon, svartpeppar, färska örter och en tydlig ek i avslutningen.

Passar till

Santandrea är ett mustigt rödvin som passar perfekt till Medelhavsköket, till grillat kött, vilt och smakrika ostar som Parmesan och Comté. Prova det till en krämig svamprisotto, pasta med tryffel eller till smakstarka charkuterier. Santandrea bör serveras runt 18–20 grader. Vinet är färdigt att dricka men vinner på lagring under minst tio år.

Vinfakta

  • Druvsort: 80 % sangiovese, 10 % cabernet sauvignon, 5 % cabernet franc, 5 % merlot
  • Lagring: 12–16 månader på ek

Gott att veta

Supertoscanare är ett begrepp som började användas på 1960-talet. Under efterkrigsåren ökade efterfrågan på viner. Vinodlarna i Toscana fick stöd från staten och planterade så mycket vin de bara kunde. Det strikta regelverket möjliggjorde endast sangiovese och produktionen pressades så mycket det gick. Dessvärre minskade kvaliteten som en följd av detta. En grupp av vinodlare insåg vart utvecklingen var på väg. De beslutade sig för att runda de stelbenta vinreglerna som förbjöd andra druvor än sangiovese. Istället började de arbeta med Bordeaux-druvor. Resultatet lät inte vänta på sig. När de franska druvorna blandades med sangiovese uppstod en helt ny vintyp av yttersta kvalitet, man började tala om supertuscans. Vinerna som dessa odlare nu fick fram var så högklassiga att odlarna i Chianti tvingades förbättra sin kvalitet för att hänga med i utvecklingen och en ny lagändring tvingades fram för både DOC och DOCG i Chianti.

Ingen vet hur länge man har odlat vin på godset Montefoscoli, troligen förekom vinodling redan under tidig medeltid. Man vet dock att jesuitmunkarna, som kom i besittning av egendomen under tidigt 1600-tal, planterade vin på platsen. Mot slutet av 1700-talet köptes Montefoscoli av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

Santandrea är en supertoscanare som har vinifierats utifrån ett noggrant urval av de bästa sangiovesedruvorna med inblandning av mindre mängder franska druvor. Druvorna har pressats försiktigt och sedan fått jäsa på traditionellt vis i temperaturkontrollerade tankar. Efter jäsningen har vinet filtrerats och sedan delvis lagrats på ek mellan 12 och 16 månader.

Kort om Castellani

Alfred Castellani kom från en jordbrukarfamilj i Chianti. Druvor var en självklar gröda bland andra man odlade på gården. Vinet man gjorde var mest för husbehov och för att sälja till vänner och släktingar. Alfred blev snart välkänd i trakten för sitt utsökta vin och han övertalades att börja odla mer kommersiellt. År 1903 grundade han sitt företag, och ett nytt kapitel i den toscanska vinhistorien tog sin början. Castellanis viner växte i popularitet och spreds snart över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani som en av de främsta producenterna i Italien och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål.

  • Castellani är ett familjeförtag som drivs fjärde generationen
  • Castellani har mycket högt fokus på ekologisk produktion
  • Montefoscoli är Castellanis senaste förvärv (2018) och en omfattande restaurering av gamla vingårdar pågår
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter
  • Supertoscanarna slog igenom 1982 på en legendarisk ”best of the best-provning” där en toscansk blandning överglänste alla berömda vinhus
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält och gård i toscana

Tenuta di Montefoscoli

Mer om producenten

Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats…

en flaska med etikett som ser ut som en syltburk i gammal stil
Ekologisk

Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020 (To)

Tabaccaia från Montesfoscoli har en livlig rubinröd färg som med ålder drar åt granatäpple. Doften är intensiv...
Pris: 159:- (75 cl)
en flaska med blåvit etikett i gammal stil

Tenuta di Montefoscoli Fontemaggiore Toscana Bianco 2021 (To)

Det vita vinet Fontemaggiore har en ljus halmgul färg med gyllene stråk. Doften är komplex och blommig med...
Pris: 139:- (75 cl)

Inspiration

Pasta med tomat och aubergine

Pasta med tomat och aubergine

färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

bild på moped i tosana

Toscana

en skylt i en vingård med texten sangiovese

Sangiovese – Italiens nationaldruva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close