Tokara Director’s Reserve 2014

Tokara Director’s Reserve Red 2019

Smakbeskrivning

Färgen är tät, mörk, rödblå. Doften nyanserad, fruktig, något utvecklad doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, tobak, korinter, mörk choklad, ceder och vanilj. Smaken nyanserad, fruktig, något utvecklad med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, tobak, korinter, nougat, kardemumma, ceder och vanilj. Serveras vid 18°C till grillade rätter av mörkt kött.

Tokara Winery

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala förutsättningar gården erbjöd. Några år senare förvärvade familjen ytterligare två vingårdar, en i Elgin-distriktet och en nära vinstaden Hermanus. De tre odlingarna ger Tokara möjlighet att producera viner med olika karaktär. I dag är Tokara ett betydande besöksmål med konstgalleri, fine dining-restaurang och butik som erbjuder ett stort urval av gårdsproducerade varor och delikatesser. Tokara är mycket vackert beläget och på gårdsplanen utanför vingården möts besökarna av ”världens största krukväxt”, en magnifik ek i en jättekruka av betong

Det är främst i de kustnära bergsområdena i den sydvästra delen av Sydafrika som vinodling i världsklass vuxit fram. Här skapar mötet med de kalla Atlantvindarna och den varma indiska oceanen ett närmast Medelshavslikt klimat som får livgivande näring av en brännande het sol under kruttorra sommarmånader.

Vinet

Druvor: 69 % cabernet sauvignon, 15 % petit verdot , 8 % merlot , och  4% cabernet franc 4% malbec.
Vinstockar: 5 – 20 år gamla
Jordmån: grus av granit och ”hutton”
Skördeuttag: 5-10 ton/ha
Vinifikation och lagring: Druvorna skördades för hand mellan den 11 februari och 16 mars och sorterades innan den första spontana och kalla jäsningen genomfördes under fem dagar. Därefter genomgick vinet en traditionell jäsning i ståltankar och träkar med överpumpningar två gånger per dag. Sist lät man vinet genomgå den malolaktiska processen på ekfat innan man slutligen lagrade vinet på 54 % nya ekfat (barrique) i 22 månader.
pH: 3,5
Totalsyra: 5,4 gr/l
Socker: 2,2 gr/l

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Det är snart på väg på båt från Sydafrika och anländer i höst. Vi får hålla ut!. /Jonas

Hej Karin. Tokara är en aktiv i WOSA och följer allas rättigheter. När det gäller miljön arbetar de modernt i bemärkelsen så miljömässigt de kan, men de är inte certifierade. /Jonas

tokara vineyard south africa sydafrika

Tokara Winery

Mer om producenten

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala…

Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc 2020 (St)

Tokara Elgin Sauvignon Blanc är ett kristallklart nästan krispigt vin. Det har en halmgul färg med lätta gröna...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vitt vin från sydafrika
Begränsad utgåva

Tokara Directors Reserve White 2018 (St)

Tokara Directors Reserve White 2018 har en skimrande halmgul färg med reflekterande skiftningar. Doften är komplex med...
Pris: 231:- (75 cl)

Inspiration

stellenbosch sydafrika

Stellenbosch

hur man lagrar vin och vilka

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

ett bord fullt med grillad mat

Braai-grill på sydafrikanska

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close