en rolig flaska vin med vin från abruzzrena

Tollo Biologico Montepulciano d’Abruzzo 2019

Smakbeskrivning

Fruktig och bärig doft med toner av lakrits. Kraftfullt vin med rik fruktighet. Fin struktur och välbalanserade tanniner.

Montepulciano d’Abruzzo Bio DOP är ett fruktigt vin som passar utmärkt till lite mer kraftiga förrätter, grillat kött, charkuterier och mogna ostar.

Abruzzo

Abruzzo är en region utmed den italienska östkusten som till stora delar består av glest befolkade bergsområden. De högsta glaciärtäckta topparna når närmare 3 000 meter över havet. I denna fattiga och karga del av Italien har det odlats vin sedan etruskernas tid. De första spåren av vinodling är mer än 2 500 år gamla. I Abruzzo ligger Cantina Tollo som gör ekologiska viner på lokala druvor: Montepulciano d’Abruzzo Bio är ett av dessa.

Abruzzo är den femte största vinregionen i Italien. Varje år produceras mer än 3,5 miljarder liter vin i Abruzzo. Mycket av dessa enorma mängder är enkla viner som går i bulk till brandy och drinkindustrin, eller buteljeras som rustika och opretentiösa bordsviner. Abruzzo har få ursprungsbetecknade DOCG och DOP, men är ändå det italienska vinområde som utvecklats mest på senare tid. Numera kommer fler och fler både enklare och ambitiösa viner som verkligen sätter Abruzzo på världens vinkarta. Särskilt intressanta är vinerna som görs på de lokala druvsorterna, som Montepulciano.

Druvan

Montepulciano odlas nästan enbart utmed den italienska stövelns ankel. I norra Italien förekommer den knappast alls. Montepulciano mognar långsamt och vill ha lite regn och mycket värme. Vinerna blir ofta mörka och peppriga med massor av kryddor och bäriga toner.

Cantina Tollos Montepulciano d’Abruzzo Bio pryds av en nyckelpiga, en symbol för det naturnära och för det samspel mellan människa och natur som kännetecknar Cantina Tollo. Nyckelpigan är en välkommen gäst i vingårdarna som på naturlig väg bekämpar bladlusangrepp.

Fakta

Druvsort: 100 % montepulciano

Sockerhalt: 4,5 g/l

Klimat: Medelhavsklimat

Läge: Provinsen Chieti

Skörd: Mitten av oktober

Jordmån: Sandig lerjord

Vinifiering: Temperaturkontrollerad maceration

Jäsning: Malolaktisk

Lagring: Glastäckta cementankar

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

cantine tollo

Cantina Tollo

Mer om producenten

Kooperativet Cantina Tollo grundades 1960. Det var en tid när Italiens landsbygd drabbats hårt av efterkrigstidens fattigdom. Abruzzo var ett jordbruksdistrikt från vilket många gav sig av i jakt på jobb i städerna och utomlands. Med flykten från landsbygden utarmades vinodlingen. De vinodlare som stannade kvar gick samman för att rädda det som räddas kunde. I dag har kooperativet fler än 800 medlemmar och gör vin i många…

en flaska pecorino vin i knubbig flaska
Ekologisk

Tollo Biologico Pecorino Terre di Chieti 2020 (Vi)

Fruktig doft med inslag av citrus, persika, tropiska frukter och blommiga toner. Smaken är fruktig och delikat...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

bergen i abruzzo

Abruzzo – landet bortom bergen

Läs mer om vinlandet Italien

Om vinlandet ITALIEN

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close