Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fruktig och bärig doft med toner av lakrits. Kraftfullt vin med rik fruktighet. Fin struktur och välbalanserade tanniner.
Montepulciano d’Abruzzo Bio DOP är ett fruktigt vin som passar utmärkt till lite mer kraftiga förrätter, grillat kött, charkuterier och mogna ostar.
Abruzzo är en region utmed den italienska östkusten som till stora delar består av glest befolkade bergsområden. De högsta glaciärtäckta topparna når närmare 3 000 meter över havet. I denna fattiga och karga del av Italien har det odlats vin sedan etruskernas tid. De första spåren av vinodling är mer än 2 500 år gamla. I Abruzzo ligger Cantina Tollo som gör ekologiska viner på lokala druvor: Montepulciano d’Abruzzo Bio är ett av dessa.
Abruzzo är den femte största vinregionen i Italien. Varje år produceras mer än 3,5 miljarder liter vin i Abruzzo. Mycket av dessa enorma mängder är enkla viner som går i bulk till brandy och drinkindustrin, eller buteljeras som rustika och opretentiösa bordsviner. Abruzzo har få ursprungsbetecknade DOCG och DOP, men är ändå det italienska vinområde som utvecklats mest på senare tid. Numera kommer fler och fler både enklare och ambitiösa viner som verkligen sätter Abruzzo på världens vinkarta. Särskilt intressanta är vinerna som görs på de lokala druvsorterna, som Montepulciano.
Montepulciano odlas nästan enbart utmed den italienska stövelns ankel. I norra Italien förekommer den knappast alls. Montepulciano mognar långsamt och vill ha lite regn och mycket värme. Vinerna blir ofta mörka och peppriga med massor av kryddor och bäriga toner.
Cantina Tollos Montepulciano d’Abruzzo Bio pryds av en nyckelpiga, en symbol för det naturnära och för det samspel mellan människa och natur som kännetecknar Cantina Tollo. Nyckelpigan är en välkommen gäst i vingårdarna som på naturlig väg bekämpar bladlusangrepp.
Druvsort: 100 % montepulciano
Sockerhalt: 4,5 g/l
Klimat: Medelhavsklimat
Läge: Provinsen Chieti
Skörd: Mitten av oktober
Jordmån: Sandig lerjord
Vinifiering: Temperaturkontrollerad maceration
Jäsning: Malolaktisk
Lagring: Glastäckta cementankar
Läs merKooperativet Cantina Tollo grundades 1960. Det var en tid när Italiens landsbygd drabbats hårt av efterkrigstidens fattigdom. Abruzzo var ett jordbruksdistrikt från vilket många gav sig av i jakt på jobb i städerna och utomlands. Med flykten från landsbygden utarmades vinodlingen. De vinodlare som stannade kvar gick samman för att rädda det som räddas kunde. I dag har kooperativet fler än 800 medlemmar och gör vin i många…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.