Fakta
- Område Provinsen Chieti
- Jordmån Sandig lerjord
- Vinifiering Temperaturkontrollerad maceration
- Lagring Glastäckta cementankar
- Socker 4,5 g/l
Abruzzo
Abruzzo är en region utmed den italienska östkusten som till stora delar består av glest befolkade bergsområden. De högsta glaciärtäckta topparna når närmare 3 000 meter över havet. I denna fattiga och karga del av Italien har det odlats vin sedan etruskernas tid. De första spåren av vinodling är mer än 2 500 år gamla. I Abruzzo ligger Cantina Tollo som gör ekologiska viner på lokala druvor: Montepulciano d’Abruzzo Bio är ett av dessa.
Abruzzo är den femte största vinregionen i Italien. Varje år produceras mer än 3,5 miljarder liter vin i Abruzzo. Mycket av dessa enorma mängder är enkla viner som går i bulk till brandy och drinkindustrin, eller buteljeras som rustika och opretentiösa bordsviner. Abruzzo har få ursprungsbetecknade DOCG och DOP, men är ändå det italienska vinområde som utvecklats mest på senare tid. Numera kommer fler och fler både enklare och ambitiösa viner som verkligen sätter Abruzzo på världens vinkarta. Särskilt intressanta är vinerna som görs på de lokala druvsorterna, som Montepulciano.
Druvan
Montepulciano odlas nästan enbart utmed den italienska stövelns ankel. I norra Italien förekommer den knappast alls. Montepulciano mognar långsamt och vill ha lite regn och mycket värme. Vinerna blir ofta mörka och peppriga med massor av kryddor och bäriga toner.