Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Veramonte Syrah 2018 har en mörk, djup röd färg. Doften är stor och kryddig med generös fruktighet och druvtypiska inslag av björnbär och nymalen vitpeppar. Smaken är fyllig och mycket fruktig, med mörk fruktighet och inslag av björnbär och mörka körsbär. Lång eftersmak med elegant, balanserad fatkaraktär. Vinet passar utmärkt till Ossobuco, lammkotletter eller varför inte en rosastekt ryggbiff med en örtig grönsaksgratäng.
Druvorna kommer uteslutande från Veramontes egna vingårdar i Casablanca. Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel sauvignon blanc och pinot noir. På senare tid har man dock insett potentialen även för mer värmeälskande druvsorter, som här ger viner i en elegantare stil. Ett exempel på det är just denna svalklimats-syrah.
Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm. Casablanca utmärks av sandiga jordar med inslag av lera. Veramonte Syrah kommer från vingårdar med något kraftigare jordar, med ett större inslag av lera, där syrah trivs bättre.
Druvorna är skördade både för hand på dagen och med maskin nattetid. Detta för att få en blandning av druvor med högre mognad och tydligare frukt från skörden på dagen, och druvor med högre syra och elegans från nattskörden.
Vinet är jäst på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål, där det även genomgått den malolaktiska jäsningen. Vinet är sedan lagrat tio månader på 225-liters ekfat, varav hälften amerikanska och hälften franska.
2018 var generellt en mycket bra årgång i Chile, särskilt i de norra delarna dit Casablanca räknas. Efter några torra år, kom mycket vin under den chilenska vintern, som gav bra förutsättningar för vingårdarna. Vinmakaren på Veramonte beskriver årgången på följande sätt: ”Vintern började bra, med mer än 400 mm regn, vilket är viktigt, då tillgången på vatten börjar bli begränsad i vår region. Vi slapp frost på våren, och sommaren var sval, några grader under det normala. Detta gav bra syra och jämnare mognad och viner med mer örtiga aromer, bra fräschör, tydlig frukt och bra struktur. Skörden var, beroende på druvsort, 30 till 40% över en normal skörd.”
Druva: 100% Syrah
Alkhol: 14%
Socker: 2,2 g/l
Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeus och hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.