Veramonte Syrah 2018

Veramonte Gran Reserva Syrah 2018

Smakbeskrivning

Veramonte Syrah 2018 har en mörk, djup röd färg. Doften är stor och kryddig med generös fruktighet och druvtypiska inslag av björnbär och nymalen vitpeppar. Smaken är fyllig och mycket fruktig, med mörk fruktighet och inslag av björnbär och mörka körsbär. Lång eftersmak med elegant, balanserad fatkaraktär. Vinet passar utmärkt till Ossobuco, lammkotletter eller varför inte en rosastekt ryggbiff med en örtig grönsaksgratäng.

Veramonte

Druvorna kommer uteslutande från Veramontes egna vingårdar i Casablanca. Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel sauvignon blanc och pinot noir. På senare tid har man dock insett potentialen även för mer värmeälskande druvsorter, som här ger viner i en elegantare stil. Ett exempel på det är just denna svalklimats-syrah.

Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm. Casablanca utmärks av sandiga jordar med inslag av lera. Veramonte Syrah kommer från vingårdar med något kraftigare jordar, med ett större inslag av lera, där syrah trivs bättre.

Veramonte producerar ekologiska viner och innehar certifikat Hållbart vin från Chile. Att producera vin med hållbara metoder med att kultivera friska och levande jordar anser de det enda rätta sättet att upprätthålla friska och uttrycksfulla vingårdar, som överstiger tiden och levererar ren frukt och viner som återspeglar de levande jordarna de kommer från.

Vinet

Druvorna är skördade både för hand på dagen och med maskin nattetid. Detta för att få en blandning av druvor med högre mognad och tydligare frukt från skörden på dagen, och druvor med högre syra och elegans från nattskörden.

Vinet är jäst på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål, där det även genomgått den malolaktiska jäsningen. Vinet är sedan lagrat tio månader på 225-liters ekfat, varav hälften amerikanska och hälften franska.

2018 var generellt en mycket bra årgång i Chile, särskilt i de norra delarna dit Casablanca räknas. Efter några torra år, kom mycket vin under den chilenska vintern, som gav bra förutsättningar för vingårdarna. Vinmakaren på Veramonte beskriver årgången på följande sätt: ”Vintern började bra, med mer än 400 mm regn, vilket är viktigt, då tillgången på vatten börjar bli begränsad i vår region. Vi slapp frost på våren, och sommaren var sval, några grader under det normala. Detta gav bra syra och jämnare mognad och viner med mer örtiga aromer, bra fräschör, tydlig frukt och bra struktur. Skörden var, beroende på druvsort, 30 till 40% över en normal skörd.”

Druva: 100% Syrah
Alkhol: 14%
Socker: 2,2 g/l

Läs mer

Kommentarer

vingård_lunch_pergola

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…

ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 179:- (75 cl)
veramonte sauvignon blanc reserva

Veramonte Sauvignon Blanc 2018 (Ch)

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

stektemperatur kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 209:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2018 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 89:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close