veramonte pinot noir reserva nigab chile

Veramonte Reserva Pinot Noir 2017

75 cl
129:-

Smakbeskrivning

Veramonte pinot noir har vuxit längst in i Casablanca Valley, alldeles vid kanten av den orörda skogen. Här, i den svalaste delen av vingården har druvorna mognat långsamt och utvecklat ett mycket karaktärsfullt vin med tydliga toner av körsbär, jordgubbar och hallon. I doften finns också en lätt ton av mineral och rökta charkuterier. Smaken är elegant, den har en silkeslen och mjuk textur och en perfekt balans mellan syra och tanniner. Vinet är utmärkt till fylld ravioli, halstrad tonfisk och annan fet fisk. Pinot Noir är särdeles gott till ljust kött, gärna stekt ankbröst och helstekt kyckling i lergryta.

Veramonte

Lite nordväst om Santiago i Casablanca Valley planterades de första vinrankorna i slutet av 1980-talet. Då hade den chilenska vinindustrin långsamt börjat resa sig sedan den skjutits i sank under orostiderna i landet. I dag har Chiles vinproduktion förvandlats. Landet räknas nu till ett av de allra främsta i vinvärlden och näringen blomstrar. Det visar inte minst fascinerande Veramonte med sin pinot noir.

Chiles vinproduktion havererade under Allende-regimen. Utifrån korporativa principer förstatligades vingårdar och delades ut till lokala bönder som saknade kunskap och förmåga att såväl sälja som upprätthålla kvaliteten i produktionen. Ironiskt nog var det den förhatlige diktatorn Pinochet som återskapade förutsättningarna för att producera vin i Chile. Den som mer än någon annan tog täten i den chilenska vinindustrins återuppståndelse var Agustin Huneeus. Han hade lett Chiles största vinföretag, blivit headhuntad till Seagram i New York med ansvar för storbolagets vinportfölj. Därefter blev han mer och mer sin egen och började investera i vingårdar han ville utveckla.

Casablanca Valley ligger avsevärt närmare ekvatorn än de europeiska vingårdarna. Så långt ner som den 33 breddgraden syd, vi är alltså söder om Afrikas sydspets. Här borde klimatet vara hett, men närheten till Stilla havet och Anderna i öster gör att kall morgondimma rullar in från havet och att en svalkande bris drar ner från bergen. Klimatet blir därmed idealiskt för pinot noir som under sådana förutsättningar utvecklas som allra bäst.

  • Veramontes odlingar ligger skyddat längst in i dalen vilket skapar ett unikt mikroklimat
  • Familjen Huneeus äger vingårdar över hela Chile och exporterar till cirka 40 länder
  • En mycket stor del av produktionen säljs i USA
  • 2012 ställdes hela produktion om till ekologisk
  • För att gynna den ekologiska mångfalden, bidra med naturgödsel och minska maskinberoendet håller man får på bete
  • I dag är Veramonte bland de mest prisbelönta chilenska vinerna

Druvan

Pinot Noir är en självplågande druva som gärna har det kallt om rötterna, som har lätt för att dra till sig skadeinsekter och som tar stryk av väder och vind. Det är en svårbemästrad druva som bara de skickligaste vinmakarna rår på. En sådan producent är chilenska Veramonte, vars Pinot Noir odlas i Casablanca Valley, ett vindistrikt där kvaliteteten tycks höjas för varje år.

Vinet

Druvorna till Veramontes pinot noir skördas nattetid och transporteras direkt till pressning för att behålla så mycket av aromer och syra som möjligt, 15% av druvorna genomgår en ”klustermaceration”, för att ge en större struktur åt vinet. Vinet jäses i små öppna tankar med inhemsk jäst, som bevarar de naturliga dofterna och smakerna från vingårdarna. När alkoholjäsningen är klar separeras vinet från druvskal och vinet hälls över på 225 liters ekfat för lagring i 8 månader.

Årgång 2017 hade en vinter med väldigt liten nederbörd, temperaturerna steg markant i slutet av våren och sommaren blev mycket varm. Skörden började i mitten av februari, nästan en månad före föregående år. Lägre skördeuttag resulterade i anmärkningsvärd aromatisk intensitet och smak, vilket gav viner med god balans och utmärkt koncentration.

Druva: Pinot Noir
Jordmån: I överlag alluvialjord med lerig sandstruktur med inslag av granit, lera, hög mineralhalt, inklusive glimmer och kvarts.
Alkohol: 14%
Totalsyra: 4,94 g/l
Socker:  1,62 g/l
pH: 3,5

Läs mer
vingård_lunch_pergola

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…

ritual pinot noir reserva nigab

Ritual Pinot Noir 2015 (Ch)

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats...
Pris: 179:- (75 cl)
veramonte sauvignon blanc reserva

Veramonte Sauvignon Blanc 2018 (Ch)

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av...
Pris: 129:- (75 cl)

Inspiration

how to råbiff nigab

How to Råbiff

Halstrad tartar

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2019 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 199:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close