Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Pietrafusa Taurasi DOCG är ett smakrikt vin med sammetsmjuka tanniner, relativ hög syra och toner av körsbär och björnbär. I doften finns också kryddig vanilj och lätta inslag av tobak. Smaken är fyllig och rik med elegant textur i perfekt balans.
Aglianico är en druva som sår upp mot kraftiga och kryddiga smaker. Pietrafusa Taurasi DOCG har förhållande vis hög syra och passar till feta rätter som matchar strävhet och tanniner. Det är mycket gott till pasta och pizza och till det hela syditalienska köket. Särskilt bra går det till kraftiga kötträtter, svampsås, italienska hårdostar, grillade grönsaker i olivolja, men också till lamm, lax och andra smakrika anrättningar. Vinet kan lagras i minst 10 år och bör serveras vid 16–18 grader.
Druva: 100 % Aglianico
Jordmån: Märgel och lerjord
Odlingsläge: Tenuta, Pietrafusa. Branta sluttningar, 350 möh
Odlingssätt: Spalje Guyot
Skörd: Sista veckorna i oktober
Total syra: 5,20 g/l
Restsocker: 4,10 g/l
Sedan druvklasarna har stammats av och pressats har musten kallmacererat med skalresterna och jästs sakta vid 26 grader under 20 dagar. Därefter har vinet fått en malolaktisk jäsning på stora ekfat. Hälften har mognat på barriquer och den andra hälften på stora fat av östeuropeisk ek, därefter har vinet fått ytterligare mognad på flaska.
Taurasi DOCG har kallats ”The Barolo of the South”, och det finns faktiskt likheter mellan de två jättarna. Dels för att de båda sträva vinerna har tunga tanniner, dels för att området påminner om Barolos Langhe-zon i Piemonte, såväl i klimat, som markförhållanden och vegetation.
Tauruasi DOCG är södra Italiens stora vin och en av det mäktigta vinlandets mest omtyckta viner. Tauruasi har fått sitt namn efter en av de 17 kommunerna i Avellinoprovinsen i Kampanien-distriktet. Namnet betyder närmast ox-byn, en frustande oxe pryder också vinets etikett.
Kampanien ligger nära Vesuvius mellan Rom och Neapel. Här låg själva hjärtpunkten i det romerska riket och det sägs att området är gjort av olivolja, grönsaker och vin. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmån och viner.
Aglianico är södra Italiens mest odlade druvsort. I takt med att intresset har ökat för ursprungliga och lokala druvor har aglianico börjat spridas över världen. I dag odlas denna urgamla puritalienare också i länder som Australien och USA.
I början av 1960-talet började en ung advokat, Francesco Paolo, att intressera sig för den italienska vinhistorien och för de viner som en gång odlades i regionen, särskilt studerade han de gamla ”Farreno-vinerna”, som sägs ha varit romarnas stora vin. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet bedrev han långtgående studier i antikens vinodling i syfte att återskapa det robusta röda romarvinet som en gång gjordes på aglianicodruvor. I dag drivs Villa Matilde Avallone av Francesco Paulos son och dotter som expanderat verksamheten med nya vingårdar. Odlingen kännetecknas i hög grad av pappa Francescos insikter om antikens odlingssätt, druvsorter och metoder. Man experimenterar bland annat med Amforalagring och har återskapat flera äldre druvsorter.
Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.