en flaska rödvin från italien aglianico

Villa Matilde Pietrafusa Taurasi DOCG

Smakbeskrivning

Pietrafusa Taurasi DOCG är ett smakrikt vin med sammetsmjuka tanniner, relativ hög syra och toner av körsbär och björnbär. I doften finns också kryddig vanilj och lätta inslag av tobak. Smaken är fyllig och rik med elegant textur i perfekt balans.

Passar till

Aglianico är en druva som sår upp mot kraftiga och kryddiga smaker. Pietrafusa Taurasi DOCG har förhållande vis hög syra och passar till feta rätter som matchar strävhet och tanniner. Det är mycket gott till pasta och pizza och till det hela syditalienska köket. Särskilt bra går det till kraftiga kötträtter, svampsås, italienska hårdostar, grillade grönsaker i olivolja, men också till lamm, lax och andra smakrika anrättningar. Vinet kan lagras i minst 10 år och bör serveras vid 16–18 grader.

Korta fakta

Druva: 100 % Aglianico
Jordmån: Märgel och lerjord
Odlingsläge: Tenuta, Pietrafusa. Branta sluttningar, 350 möh
Odlingssätt: Spalje Guyot
Skörd: Sista veckorna i oktober
Total syra: 5,20 g/l
Restsocker: 4,10 g/l

Vinifiering

Sedan druvklasarna har stammats av och pressats har musten kallmacererat med skalresterna och jästs sakta vid 26 grader under 20 dagar. Därefter har vinet fått en malolaktisk jäsning på stora ekfat. Hälften har mognat på barriquer och den andra hälften på stora fat av östeuropeisk ek, därefter har vinet fått ytterligare mognad på flaska.

Området

Taurasi DOCG har kallats ”The Barolo of the South”, och det finns faktiskt likheter mellan de två jättarna. Dels för att de båda sträva vinerna har tunga tanniner, dels för att området påminner om Barolos Langhe-zon i Piemonte, såväl i klimat, som markförhållanden och vegetation.

Tauruasi DOCG är södra Italiens stora vin och en av det mäktigta vinlandets mest omtyckta viner. Tauruasi har fått sitt namn efter en av de 17 kommunerna i Avellinoprovinsen i Kampanien-distriktet. Namnet betyder närmast ox-byn, en frustande oxe pryder också vinets etikett.

Kampanien ligger nära Vesuvius mellan Rom och Neapel. Här låg själva hjärtpunkten i det romerska riket och det sägs att området är gjort av olivolja, grönsaker och vin. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmån och viner.

Aglianico är södra Italiens mest odlade druvsort. I takt med att intresset har ökat för ursprungliga och lokala druvor har aglianico börjat spridas över världen. I dag odlas denna urgamla puritalienare också i länder som Australien och USA.

Villa Matilde

I början av 1960-talet började en ung advokat, Francesco Paolo, att intressera sig för den italienska vinhistorien och för de viner som en gång odlades i regionen, särskilt studerade han de gamla ”Farreno-vinerna”, som sägs ha varit romarnas stora vin. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet bedrev han långtgående studier i antikens vinodling i syfte att återskapa det robusta röda romarvinet som en gång gjordes på aglianicodruvor. I dag drivs Villa Matilde Avallone av Francesco Paulos son och dotter som expanderat verksamheten med nya vingårdar. Odlingen kännetecknas i hög grad av pappa Francescos insikter om antikens odlingssätt, druvsorter och metoder. Man experimenterar bland annat med Amforalagring och har återskapat flera äldre druvsorter.

  • Odlingarna sker med stor omsorg om miljön. Bland annat via ”zero emissions-projekt
  • De romerska Farreno-vinerna omtalades redan av den romerska skalden Vergilius, som var samtida med Jesus
  • Kampanien är omgivet av berg som bildar ett eget mikroklimat där kalla bergsvindar kolliderar med varma vindar från havet
  • I det speciella landskapet tränger uppvindar undan molnen och det regnar sällan, druvornas rötter går därför mycket djupt i den vulkaniska och mineralrika jorden
  • Med hjälp av äldre växtmaterial och oenologisk forskning har Villa Matilde återskapat druvor som aglianico, hellenico och piedirosso
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Villa Matilde

Villa Matilde

Mer om producenten

Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och…

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2018

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2020 (Vi)

Fiano di Avellino har en halmgul färg med intensiv blommig och fruktig doft. Smaken är livlig och elegant med...
Pris: 150:- (75 cl)

Inspiration

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Caponata på grillade grönsaker, solrosfrön & italiensk krydda

Caponata på grillade grönsaker, solrosfrön & italiensk krydda

Salsiccia med bönsallad och parmesanmos

Osso Bucco med potatismos

Osso buco med potatismos

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close