XR by Marqués de Riscal

XR by Marqués de Riscal 2016

Smakbeskrivning

Marqués de Riscal XR har en intensiv körsbärssvart färg. Doften är uttrycksfull med lakrits, kanel, svartpeppar och med en subtil hint av den långa fatlagringen. Smaken är stor och koncentrerad och bygger upp ett lättdrucket vin med eleganta tanniner och en gedigen ryggrad. I den långa avslutningen kommer en behaglig ton av exklusiv balsamicovinäger.

Passar till

Det är ett kraftfullt rödvin som passar mycket bra till skinka, milda ostar och grytor som har kokat länge med kalvkött, tomat och grönsaker. Det går också mycket bra till vegetariska rätter, baljväxter och linsgrytor, som inte är alltför kryddiga. Också gott till fågel, råbiff och mediumkryddade grillrätter. Vinet är färdigt att drickas men kan lagras under lång tid. Bör serveras något kylt, 16–18 grader.

Vinet

Marqués de Riscal Reserva XR är ett vin som valt att gå sin egen väg. Redan 1869 började vinmakarna hos Marqués de Riscal att märka ut de fat som var exceptionella. Man skrev XR med krita på fatgavlarna så att man visste var de mest spännande faten fanns. Marqués de Riscal Reserva XR har som det första vinet någonsin fått dessa bokstäver på sin etikett.

Korta fakta

Druvor: 95 % tempranillo, 5 % graciano
Alkoholhalt 14,0 %
Jäsning: Traditionell
Lagring: 24 månader på ekfat
Sockerhalt: 0,15 g/100 ml
Syrahalt: 3,5 %
pH: 3,68

Alla vinmakare vet att ett vin lever sitt eget liv. Skördar varierar av olika skäl, men ibland tycks även plantor välja sin egen väg, till och med den enskilda druvklasen kan vara nyckfull, och framförallt kan ekfaten där vinet mognar leda vinet in på oväntade smakvägar. Varför är naturens egen hemlighet och något vinmakaren inte kan påverka. Men det är också ett spänningsmoment, vissa fat blir helt enkelt annorlunda och ibland exceptionella. I det gamla Bordeaux markerade vinmakarna sådana fat genom att märka dem med XR.

På Marqués de Riscal kallades de XR-märkta faten för ”vinmakares viner”. Redan 1869 började man märka ut de fat som hade särskilda egenskaper. Ursprunget till märkningen kom från Bordeaux där man av tradition kritade fat med XR. Namnet användes aldrig kommersiellt utan var enbart till för att vinmakaren skulle veta att han i just dessa fat hade noterat egenheter som inte fanns hos andra. Hos Marqués de Riscal fortsatte man med denna märkning i nästan 100 år. Nu har märkningen åter kommit till heders. Marqués de Riscal vill på detta sätt hylla alla sina vinmakare, från pionjären Jean Pineau till idag, som har hjälpt till att skapa en stor del av det spanska vinets historia och göra Rioja till en av världens mest kända vinregioner.

Kort om Marques de Riscal

År 1858 bad regionledningen i Alava Marques de Riscal, Don Guillermo Hurtado de Amézaga, att försöka förmå de lokala druvodlarna att använda samma metoder som i Bordeaux, vars viner var kända för sin höga kvalitet. Man vill förbättra sitt eget rykte och man såg med viss avund på de franska vinodlarnas framgångar. Marques de Riscal ägde redan vingårdar i Rioja men bodde i Bordeaux. Han engagerade Jean Pineau, vinmakare på Chateau Lanessan. Jean Pineau kom till Elciego med 9 000 plantor cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och malbec. Pineau och Amézaga experimenterade med druvsorter, vinifieringsmetoder och fatlagringar. De laborerade även med långlagring på Bordeauxfat och byggde nya vinkällare för att hysa vinerna. De första Marqués de Riscal-vinerna buteljerades 1862. Efter några år började de uppmärksammas och så småningom vinna fler och fler priser, och Rioja växte långsamt fram till en stor ledande kvalitetsregion.

  • Kung Alfonso XII provade Marqués de Riscal på Wienmässan strax efter sitt trontillträde och utsåg dem till hovleverantörer
  • Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen
  • Marqués de Riscal har en egen restaurang med Michelinstjärna
  • Marqués de Riscal är Riojas mest ärevördiga producent och har viner i lager från tiden före vinlusens härjningar
  • Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård med riscal och hotellet i rioja

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste…

en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2016 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 90:- (37,5 cl)
riscal rueda halvflaska
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 60:- (37,5 cl)

Inspiration

Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad fläskkotlett med chimichurri och grillad zucchini

Grillad fläskkotlett med chimichurri och zucchini

rioja vin nigab karta

Rioja – en kärlekshistoria

tempraillo_vingård_skylt

Tempranillo – ”kär druva har många namn” – Spaniens nationaldruva

Relaterade viner

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2020 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 214:- (300 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 126:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 131:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 191:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close