Filter
Land/Region
  • Argentina
  • Australien
  • Chile
  • Frankrike
  • Italien
  • Österrike
  • Portugal
  • Spanien
  • Sydafrika
  • Tyskland
  • USA
Druva
  • Aglianico
  • Albariño
  • Alicante Bouchet
  • Aligoté
  • Barbera
  • Bourboulenc
  • Bussanello
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Canaiolo
  • Carignan
  • Carricante
  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Ciliegiolo
  • Cinsault
  • Corvina
  • Corvinone
  • Fiano
  • Frappato
  • Gamay
  • Garganega
  • Garnacha
  • Garnacha Blanca
  • Garnatxa
  • Glera
  • Graciano
  • Grenache Blanc
  • Grenache Noir
  • Grillo
  • Gruner Veltliner
  • Hondarrabi Zuri
  • Lambrusco
  • Macabeo
  • Malbec
  • Malvasia
  • Marsanne
  • Mazuelo
  • Merlot
  • Molinara
  • Monastrell
  • Montepulciano
  • Mourvedre
  • Muskat
  • Nebbiolo
  • Nerello Mascalese
  • Nero d’Avola
  • Palomino Fino
  • Parellada
  • Pecorino
  • Pedro Ximenez
  • Petit Verdot
  • Pinot Blanc
  • Pinot Gris
  • Pinot Noir
  • Pinotage
  • Riesling
  • Rondinella
  • Rousanne
  • Sangiovese
  • Sauvignon Blanc
  • Sémillon
  • Syrah / Shiraz
  • Tempranillo
  • Tinto de toro
  • Verdejo
  • Vermentino
  • Viognier
  • Viura
  • Xarel-lo
  • Zibibbo
  • Zinfandel
  • Zweigelt
Producent
  • Adega Pazo de Lusco
  • Albert Bichot
  • Alheit Vineyards
  • André Delorme
  • Azienda Agricola Zoppi Cristina
  • Bacalhôa Vinhos
  • Bodegas Beronia
  • Bodegas Salentein
  • Cantina Tollo
  • Casalforte
  • Castellani
  • Cave de Turckheim
  • Charles Orban
  • Chateau de Caraguilhes
  • Cinzano
  • Crotin 1897
  • d’Arenberg
  • Domaine de la Croix Senaillet
  • Domaine du Mont-Épin
  • Domaine Tinel-Blondelet
  • Familia Castaño
  • González Byass
  • Gruber Röschitz
  • Hartenberg Wine Estate
  • Inycon
  • Kanonkop Wine Estate
  • Kingston Estate Wines
  • Les Grands Chais de France
  • Locatour
  • Lolea
  • Mandrarossa
  • Marqués de Arienzo
  • Marqués de Riscal
  • Maschio Dei Cavalieri
  • Nizza Silvano
  • Paul Jaboulet
  • Paul Sapin
  • Produttori di Govone
  • Riunite
  • Schloss Raggendorf
  • Settesoli
  • Sogrape
  • Speri
  • Tenuta di Montefoscoli
  • Tokara Winery
  • Veramonte
  • Vigneti di Campomaggio
  • Vilarnau
  • Villa Matilde
  • Viña del Pedregal
  • Viñedos y Bodegas Gormaz
  • Vve Fourny & Fils
  • Weingut Hoffman-Simon
  • WG Herxheim
Smaktyp
  • Mousserande - Rosé
  • Mousserande - Rött
  • Mousserande - Vitt
  • Rosé - Friskt och bärigt
  • Rött - Fylligt och nyanserat
  • Rött - Mjukt och elegant
  • Rött - Mustigt och fruktigt
  • Söta viner
  • Vitt - Aromatiskt och druvigt
  • Vitt - Friskt och fräscht
  • Vitt - Fruktigt och smakrikt
Passar till
  • Aperitif
  • Asiatiskt
  • Dessert
  • Fågel
  • Fisk
  • Fläsk
  • Grill
  • Lamm
  • Nötkött
  • Ost
  • Pasta
  • Skaldjur
  • Soppa
  • Vegetariskt
  • Vilt
  • Vin till pizza
Övrigt
  • Begränsad utgåva
  • Climate Smarter Packaging
  • Ekologiska viner
  • Nyheter
  • Presenter till rödvinsälskaren
  • Presenter till whiskyälskaren
  • Små flaskor
  • Stora flaskor
  • Veganskt
lolea sangria nigab

Sangria

Få drycker är lika genuint förknippade med Spanien som sangria. Den läskande blodröda vindrinken skänker svalka och smak överallt i det heta landet – så har den gjort mycket länge. Kanske ända sedan antiken.

När turistströmmarna började välla in i Spanien i och med charterturismen på 1960-talet blev sangria en spansk symbol på samma sätt som kastanjetter och tjurfäktning. På turistorterna utmed Costa Blanca och på Mallorca dracks floder med sangria och på charterhotellens grisfester och på varenda uteservering bars ständigt nya sangriakannor ut till borden. Så är det till viss del fortfarande, onekligen har spanjorerna sangria i blodet.

Många har sina egna recept. Ofta har de ärvts från mormor till mor i långa led. Såväl husmor som bartender kan vara mycket noga med ingredienserna, inte sällan är de hemliga släktklenoder, men lika ofta kan en kanna sangria ha rafsats ihop av ett enkelt rötjut och vad man råkar ha bakom bardisken. Sangria är ofta en ”pyttipanna-drink”

Sangria har en urgammal historia. Drycken är antagligen lika gammal som vinet. I vinets barndom använde man frukter och kryddor för att göra de primitiva vinerna drickbara. Dock visste man att alkohol var läkande eftersom det hämmade bakterierna i dricksvattnet man tog ur källor och brunnar. När romarna slog sig ner på den iberiska halvön kultiverade de markerna och började framgångsrikt odla annat än för husbehov. Inte minst planterade man vin. Vinet blev snart blev en viktig gröda i hela det romerska riket.

Ordet sangria är dunkelt. Den vanligaste förklaringen är att det kommer från spanskans ”sangre” som betyder blod, och att det i så fall skulle syfta på den blodröda färgen. På senare år har man velat hävda att ordet har ett annat österländskt ursprung, nämligen ”sakari” som betyder sockrat vin på det urgamla indiska språket sanskrit och att detta ord sedan via urdu, som talas i Pakistan och norra Indien, vandrat västerut.

Att söta och smaksätta enkelt vin gör vi också på våra breddgrader. Våran glögg är en form av sangria, fast utan Medelhavets färska frukter. I norr dricker vi vår ”sangria” varm under kalla vinterdagar medan den spanska sangrian istället skänker svalka heta sommardagar. Att sangria är svalkande i det solvarma Spanien har i hög grad bidragit till dess popularitet, men också den låga alkoholhalten som innebär att man kan få välsmakande svalka utan att bli höggradigt berusad.

Även om sangria är en urgammal dryck och att varianter har funnits på många håll i världen så har den spanska sangrian blivit en nutida världssuccé. Genombrottet brukar tillskrivas världsutställningen i New York 1964 som lockade miljoner besökare till Flushing Meadows Park. Amerikanerna blev överförtjusta i sangrian som serverades i den spanska paviljongen. På våra breddgrader kom genombrottet i och med charterturismen på 1960-talet när hundratusentals personer reste till Mallorca och Kanarieöarna.

Sangria serveras oftast som bål. Basen kan vara både vitt och rött vin, men det är nästan uteslutande rödvin som förknippas med sangria. Dessutom ingår alltid frukt eller fruktjuicer av olika slag, socker och kryddor. Ibland spritas sangrian med brandy eller likörer. Ofta får sangria också en lätt kolsyra genom att man tillsätter sodavatten, tonic eller cava, om man vill lyxa till det. Recepten är som sagt hur många som helst och smakerna varierar.

 

Läs mer
Lolea N°2 White

Lolea N°2 White (Sp)

Lolea N°2 White är en Sangria Blanca gjord på vitt vin. Sangria är vanligen röd, men på senare år har vita...
Pris: 130:- (75 cl)
lolea red sangria nigab

Lolea N°1 Red (Sp)

Lolea N°1 har en ljust purpurröd körsbärston med lätt pärlande bubblor. I doften möter ett frisk ungt rött vin...
Pris: 130:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close