Lolea N°2 White

Lolea N°2 White

Sangria är världens mest somriga dryck. Mer sol, semester och siesta kan man inte hälla i ett glas. Recepten på Sangria är lika många som solstolarna i Costa del Sol och på turistfällorna pendlar sangriorna mellan fadd lemonad och underbara smakupplevelser. 2013 beslutade sig fyra vänner att göra premiumsangria. Det blev början på en världssuccé. Lolea N°2 White är en del av denna.

Det är inte konstigt att Sangria blivit Spaniens nationaldryck. Den läskande vindrinken skänker svalka och smak överallt i det heta landet. På turistorterna utmed Costa Blanca finns inte en uteservering som inte har sitt eget recept, ofta ärvt från mormor till mor, eller i bland bara hoprafsat med vad man råkar ha bakom bardisken.

Sangria har en urgammal historia. Drycken är antagligen lika gammal som vinet. I den tidiga vinhistorien krävdes frukter och kryddor för att göra det primitiva vinet drickbart, och likaså krävdes alkohol för att minska bakterierna i dricksvattnet man tog ur källor och brunnar. När romarna drog fram över den iberiska halvön kultiverades markerna, man började odla annat än för husbehov och inte minst planterade man vin. Själva ordet Sangria är dunkelt. Den vanligaste förklaringen är att det kommer från spanskans ”sangre” som betyder blod, och att det i så fall skulle syfta på den blodröda färgen. På senare år har man velat hävda att ordet har ett annat ursprung, nämligen ”sakkari” som betyder sockrat vin på det urgamla indiska språket sanskrit och att detta via urdu, som talas i Pakistan och norra Indien, vandrat västerut. Att söta och smaksätta enkelt vin har vi också gjort på våra breddgrader, våran glögg är en form av sangria, fast utan Medelhavets färska frukter.

Även om Sangria är en urgammal dryck och att varianter har funnits på många håll i världen så har den spanska sangrian blivit en nutida världssuccé. Genombrottet brukar tillskrivas världsutställningen i New York 1964 som lockade miljoner besökare till Flushing Meadows Park. Amerikanerna blev överförtjusta i sangrian som serverades i den spanska paviljongen. På våra breddgrader kom genombrottet i och med charterturismen på 1960-talet när hundratusentals personer reste till Mallorca och Kanarieöarna

Lolea N°2 White är en Sangria Blanca gjord på vitt vin. Sangria är vanligen röd, men på senare år har vita varianter blivit allt vanligare. Basvinet är gjort på chardonnay och macabeo som har blandats med färskpressad citron-, apelsinjuice och en nypa vanilj. Vinet är valt för sin smakrikedom där i synnerhet den nordspanska druvan macabeo bidrar med syra och fruktighet. Citrustoner är påtagliga i både doft och smak liksom en klang av vanilj. I smaken finns också aromatiska toner som jasmin, persikoblom och fläder. Bubblorna är lätta och syra och sötma är i subtil balans.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

lolea sangria nigab

Lolea blandades för första gången 2013 av ett kamratgäng som ville göra en högklassig sangria. Idén var att använda bra viner, utan tillsatser och konserveringsmedel istället för de enkla bordsviner som ofta får vara bas i Sangria. På bara fyra år blev Lolea en stor försäljningsframgång och etablerades på marknader i fler än 60 länder. 2018 sålde de fyra spanska grundarna varumärket till Zamora Company som är…

lolea red sangria nigab

Lolea N°1 Red (Sp)

Lolea N°1 har en ljust purpurröd körsbärston med lätt pärlande bubblor. I doften möter ett frisk ungt rött vin...
Pris: 130:- (75 cl)

Relaterade viner

lolea red sangria nigab

Lolea N°1 Red (Sp)

Lolea N°1 har en ljust purpurröd körsbärston med lätt pärlande bubblor. I doften möter ett frisk ungt rött vin...
Pris: 130:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close