Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Bärnstensfärg. Stor, kraftig doft med inslag av torkad frukt och hasselnöter. Fyllig, komplex, torr smak med inslag av hasselnöt, torkad aprikos och citrus. Lång, intensiv eftersmak med fat och frisk syra. En perfekt partner till lagrade hårdostar som en avslutning på en måltid. Rekommenderad serveringstemperatur 12-14ºC.
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Druvsort: 100% palomino
Sockerhalt: 4 g/l
Oloroso betyder väldoftande på spanska, och är den kanske lättaste typen av sherry att lära sig tycka om – smakrik, intensivt nötig och med balanserande syra. Alfonso Oloroso är gjord på 100 procent palomino, där man väljer ut de lite kraftigare basvinerna, som tål den långa lagringen i kontakt med luftens syre. Basvinet spritas upp till 18 procent, vilket gör att inget florlager kan växa till på vinets yta. I vanlig ordning för Jerez lagras det på fat som bara fylls upp till 5/6, vilket gör att luftens syre kommer åt att lång samt oxidera vinet. Alfonso Oloroso lagrs i åtta år i solera, där det unga vinet långsamt blandas ut med de äldre vinerna som fyllts på soleran tidigare. Denna långa lagring ger den unika kombinationen av fräschör och mogna, komplexa smaker som man bara kan hitta i en oloroso sherry.
Läs merGonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.