Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Apostoles är en palo cortado med sötma. Sötman balanserar upp vinets friska syra och ger en lång och mycket komplex smak med inslag av rostade pekannötter, fruktkaka och dadlar. Apostoles är lagrad minst 30 år på fat, är halvtorr och serveras rumstempererad, på egen hand eller kanske till en paté eller en smakrik gruyère.
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Druvsorter: 87% palomino, 13% pedro ximenez.
Sockerhalt: 70 g/l
En palo cortado är gjord på de lättare, elegantare basvinerna som normalt används till fino/amontillado men som för en palo cortado istället spritas upp mer och lagras utan ett skyddande flortäcke. Resultatet blir ett mycket välbalanserat vin, med elegant nötighet, frisk syra och kryddiga toner. För Apostoles Palo Cortado utgår man från två olika viner – en torr palo cortado och en mycket söt pedro ximenez. Båda dessa viner lagras först i tolv år (palo cortado) och åtta år (pedro ximenez) i separata soleror. Vinerna blandas sedan till en sötad palo cortado, och flyttas sedan till en annan solera, där de lagras i ytterligare 22 år. Slutresultatet blir alltså ett vin som lagrats 30 år på fat, och får rätt att använda beteckningen VORS (Very Rare Old Sherry) efter att ha godkänts vid en sensorisk provning med stränga kvalitetskrav.
Läs merGonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.