Noe Pedro Ximenez VORS

Smakbeskrivning

Ett av världens sötaste viner, trögflytande med en mycket koncentrerad smak med inslag av dadlar, mocka, lakrits och rostad kummin. Avnjutes sval i små glas, med en bit mörk choklad för den som vill.

Gonzalez-Byass

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

DO Jerez

I det flacka landskapet runt staden Jerez i sydligaste Spanien breder stora vingårdar ut sig, där man odlar druvorna till produktionen av sherry. Det är ett av de varmaste områdena i Europa, med temperaturer på över 40ºC under långa perioder på sommaren. De bästa vingårdarna ligger i den så kallade ”sherry-triangeln”, mellan städerna Jerez, Sanlucar de Barrameida och Puerto Santa Maria. Här odlas pedro ximenez i vingårdarna med mer inslag av sand och lera. Hettan under sommaren, som riskerar att få fotosyntesen att avstanna, mildras av den svala Poniente-vinden från Atlanten.

Jerez är starkt influerat av de närliggande floderna och havet men även av de dominerande vindarna och området har över 3 200 soltimmar/år samt 500 mm årlig nederbörd. Ett utmärkande drag för området är de små daggdropparna, lokalt kända som blanduras, som långsamt ger fukt till vingårdarna.

Pedro ximenez

Pedro ximenez odlas på vingårdar med inslag av lera och sand, som ger druvor med mycket hög mognad och sötma, något som är eftersträvansvärt för att göra de mycket söta och koncentrade vinerna som pedro ximenez används till. Pedro ximenez-druvorna skördas vid maximal mognad, normalt i mitten av augusti. Det som utmärker produktionen av pedro ximenez-viner är att druvklasarna sedan läggs på bastmattor på fält i närheten av vingårdarna och får torka i två-tre veckor i den heta sensommarsolen enligt metoden som kallas soleo. Avgörande är att druvorna under den här processen får ligga luftigt för att undvika röta, och man täcker över dem nattetid för att undvika fuktigheten från daggen.

Vinet

Druvsort: 100% pedro ximenez.
Sockerhalt: 400 g/l

Noe är gjort på 100% pedro ximenez och kommer uteslutande från Gonzalez-Byass egna vingårdar i DO Jerez. Enligt reglerna för DO Jerez är det faktiskt tillåtet att göra pedro ximenez-viner på druvor som odlats och torkats i Montilla-Morilles. Gonzalez-Byass gör dock uteslutande vin på druvor som odlats inom DO Jerez.

Druvorna tappar 15% av sin vikt under soleo-processen, och det gör att sockerhalten i musten ökar från under 300 gram per liter till upp emot 450 gram per liter. Den supersöta musten som sedan pressas ut kommer knappt att kunna jäsa, då jästen får svårt att verka på grund av osmotisk press, men efter några månaders jäsning brukar musten komma upp i fyra till fem procent alkohol. Då tillsätts druvsprit, så att jäsningen avstannar och alkoholhalten bli ca ca 15%.

Vinet kommer nu att ha en sockerhalt på runt 350 gram per liter.

Det färdiga vinet flyttas sedan över till lagring enligt solera-systemet. Faten, på 500 liter, fylls endast till 4/5, vilket betyder att luftens syre kommer att få tillträde och långsamt oxidera vinet. Noe lagras hela 30 år i solera-systemet, och under denna tid kommer även sockerhalten i vinet öka, genom att vatten avdunstar. Efter 30 års lagring har vinet rätt till beteckningen VORS (Very Rare Old Sherry).

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

tio pepe neonskylt

González Byass

Mer om producenten

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…

Solera 1847 Cream flaska

Solera 1847 Cream (Je)

Solera 1847 Cream har en mörk, nötbrun färg. Doften är stor och komplex, med inslag av katrinplommon, hasselnötter...
Pris: 99:- (37,5 cl)
tio pepe en rama 2022

Tio Pepe En Rama 2022 (Je)

Det är drygt tio år sedan Tio Pepe En Rama släpptes första gången, och denna helt unika, årliga variant av Tio...
Pris: 159:- (75 cl)

Inspiration

en äppelpaj i form med äpplen

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

sherry jerez nigab

Sherry – vinvärldens mest underskattade vin

Relaterade viner

en flaska tio pepe

Tio Pepe (Je)

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak.
Pris: 65:- (37,5 cl)
en flaska sherry nectar

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 90:- (37,5 cl)
en flaska sherry alfonso

Alfonso Oloroso (Je)

En oloroso är något högre i alkohol och är i kontakt med luftens syre under hela sin lagring på fat. Detta ger ett...
Pris: 99:- (37,5 cl)

Del Duque Amontillado VORS (Je)

Del Duque utgår från Viña AB, men är alltså lagrad ytterligare 20 år på fat. Detta ger en mycket stor...
Pris: 259:- (37,5 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close