Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Ljust gyllene färg, aningen grumlig då den är buteljerad ”en rama” – utan filtrering. Doften är komplex och kraftfull, med tydlig karaktär av flor, tillsammans med toner av krita, mandel och citron. Smaken är koncentrerad, mycket komplex och lätt krämig med antydan till sälta. Lång eftersmak med inslag av rostade mandlar, torkade blommor och stiltypisk ton av brödig jästighet.
Tio Pepe En Rama är en specialtappning av den klassiska finon Tio Pepe, en specialtappning som görs i mars/april varje år när lagret av flor – det jästlager som växer på vinet i faten – är som tjockast. ”En Rama” kan översättas med rå/ursprunglig, och beteckningen anger att vinet har tappats direkt från fatet, utan någon klarning och med minimal filtrering.
2022 års saca (tappning) av Tio Pepe En Rama har fått sin karaktär från en mild och mycket torr vinter, vilket gjorde att lagret av flor var mycket aktivt under den kalla årstiden. Som tidigare år är det den legendariska vinmakaren Antonio Flores som tillsammans med sin dotter Silvia valt ut vinerna från faten i den historiska källaren La Constancia. I år valdes viner ur 96 olika fat ut för buteljering.
Samtliga druvor har växt i vingårdar i Macharnudo och Carrascal, i hjärtat av den så kallade sherry-triangeln, mellan städerna Jerez, Sanlucar de Barrameida och Puerto Santa Maria. Jordmånen här är uteslutande albarizza – den vita, kalkrika, fukthållande jordmånen – som är en av grundpelarna för sherry av högsta kvalitet.
Tio Pepe En Rama är gjord på 100% palomino fino, druvan som är unik för Jerez och intimt förknippad med de bästa albarizza-jordarna. Palomino fino är mycket väl anpassad till det heta klimatet och den stekande solen i Jerez, och ger ett friskt vin med välbevarade syra, något som är en förutsättning för att vinet sedan skall kunna utvecklas med den flera år långa lagringen under flor-lagret i faten.
Antonio Flores är en av de mest tongivande vinmakarna i Jerez, och har två gånger (2009 och 2016) utsetts till ”Fortified Wine Maker of the Year” av International Wine & Spirits Competition. Antonio föddes i en lägenhet ovanpå Gonzalez-Byass vinkällare och ärvde yrket som vinmakare från sin far, så på många sätt har han sherry i blodet. I dag är Antonios dotter Silvia biträdande vinmakare, och det vore ingen överraskning om även hon en dag kommer att ärva arbetet som huvudvinmakare från sin far.
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
Tio Pepe En Rama serveras bäst väl kyld i ett vinglas med generös kupa. Efter att man öppnat flaskan skall den förvaras kallt och den bör konsumeras inom max en vecka. Intensiteten och smakdjupet hos Tio Pepe En Rama 2022 gör det till ett vin som med fördel dricks till mat och det är en perfekt partner till fiskrätter, skaldjur, grönsaker, charkuterier och kryddstarka rätter.
Sin fräschör till trots, har Tio Pepe En Rama faktiskt lagringspotential, och sedan lanseringen för tio år sedan har vinmakarna på Gonzalez-Byass fascinerats över hur väl det utvecklas med lagring på flaska. Lagrat i en sval, mörk källare utvecklas En Rama till ett läckert vin med nötiga lagringstoner efter ett till två år.
Trots detta rekommenderas i första hand att Tio Pepe En Rama avnjuts så nära tappningsdatum (står på baksidesetiketten!) som möjligt, för att kunna njuta av de unika aromerna i en fino som tappas direkt från fatet!
Till Sverige kom Tio Pepe En Rama första gången 2012, då i en blygsam volym om endast 60 flaskor. Redan året efter fick Systembolaget upp ögonen för den, och sedan dess har lanseringen av Tio Pepe En Rama i början av juni varit ett säkert tecken på att sommaren är här. I år lanserar Systembolaget hela 1 500 flaskor.
Vinmakare: Antonio Flores och Silvia Flores
Druvor: 100% palomino fino
Jordmån: 100% albarizza – finkornig, kalkhaltig och fukthållande jord, unik för Jerez
Alkohol: 15%
Totalsyra: 4,5 gr/l
Socker: 1 gr/l
Glycerol: 0,4 g/l
Flyktig syra: 0,19 g/l
Acetaldehyd: 415 mg/l
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.