Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Viña AB är ljust bärnstensfärgad med en aning grönt inslag. Doften är elegant, med inslag av frisk citrus och med en typisk ton av valnöt. Smaken är torr och komplex, med inslag av valnötter, citronzest och fat. Utmärkt aperitif eller till ostar och charkuterier. Rekommenderad serveringstemperatur 12-14º C.
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. Man är i dag den ledande producenten av sherry, och Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.
DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln. Klimatet är mycket varmt, men närheten till Atlanten ger nederbörd under vintern. Under odlingssäsong präglas vädret av kampen mellan två vindar – den svalkande puniente från havet och den stekheta levante från Spanien varma inland i öster.
Det är i sherry-triangeln vi hittar den unika jordmånen albariza – vit och finkornig med mycket kalk, som både har unika fuktbevarande egenskaper och som reflekterar solljuset på vinrankorna.
Druvsorter: 100% palomino fino.
Sockerhalt: <1 g/l
En amontillado utvecklas från en fino sherry med ytterligare några års lagring på fat. Det skyddande lagret av jästsvampar (kallat flor på spanska) dör ut, och vinet kommer i kontakt med luftens syre. Resultatet blir ett vin som kombinerar brödiga toner med inslag av valnöt och kryddor.
Viña AB utgår från samma fino som buteljeras som Tio Pepe, och då har lagrats 4-5 år i en finosolera. Detta vin flyttas sedan till en ny solera för amontillado, där det lagras i åtta år till. Under denna lagring kommer florlagret att sakta dö ut, när näringen för jästsvamparna förbrukas, och luftens syre kommer att komma åt att långsamt oxidera vinet. Slutresultatet, efter totalt tolv års lagring, blir ett vin som kombinerar de unika aromerna av bröd, citrus och grönt äpple hos en fino med de kryddiga, nötiga och fatiga toner som kommer från lagringen på fat i kontakt med luftens syre.
Läs mer
Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.