rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016

Smakbeskrivning

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av mogna bär som blåbär, björnbär, och körsbär. Smaken möter med plommon, lakrits, katrinplommon och choklad. Alkoholhalten på 15 % gör det mycket kraftfullt och ger vinet en liten syrlig twist i eftersmaken.

Vinet lämpar sig mycket väl till desserter på choklad tillsammans med hallon eller körsbär till exempel chokladfondant med hallonspegel.

Familjen Castaño

När konsten att destillera spreds i vinländerna upptäckte man snart att tillsats av druvsprit gjorde att vinet höll sig fräscht även under långa transporter. Den högre alkoholhalten släckte livsgnistan hos oönskade bakterier och skänkte fyllighet och must åt vinet. Starkviner blev på många håll de förnämsta vinerna. I de flesta länder har dessa viner femhundraåriga anor. Familjen Castaños Dulce Monastrell är ett sådant vin.

Familjen Castaño har sina odlingar i Murcia i den lilla staden Yecla som är något som unikt som en egen appellation, D.O. Yecla. Vinerna härifrån har nästan alltid odlats som bulkviner och det skulle ända till slutet av 1900-talet innan Ramon Castaño Santa visade världen vad traktens viner förmådde och vad varmklimatsdruvan monastrell hade dolt i sitt inre.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Monastrell

Att leva sitt liv som Monastrell-druva är på gränsen till självutplånande. Druvan odlas i stor utsträckning i sydöstra Spanien där klimatet är mycket torrt, jordmånen kargare än kanske någon annanstans och där solen obevekligt bränner musten ur allt som växer. Mycket få druvor klarar ett sådant klimat. Monastrell gör det, och familjen Castaño har tagit konsten att göra vin på denna druva till perfektion. Castaño Dulce Monastrell är ett mustigt bevis på detta.

Vinet

Till Dulce Monastrell skördas druvorna för hand mycket sent mot slutet av oktober när de börjat torka på sina stockar och koncentrationen av druvsocker är som störst. De krossas försiktigt och får jäsa länge i ovanligt kall miljö, cirka 17 grader. När vinet har utvecklat det mesta av färg, mjuka monastrelltanniner och mustighet tillsätts druvsprit. Efter jäsningen lagras vinet i sex till åtta månader på ekfat.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i spanien yecla vinstockar

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin

Chokladfondant

vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Relaterade viner

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2019 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 119:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2005 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 239:- (75 cl)
asti cinzano hlavflaska

Asti Cinzano – halvflaska (Pi)

Asti Cinzano är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk...
Pris: 65:- (37,5 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close