Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Vinet har en ljup, gyllengul färg. Stor, komplex doft med inslag av torkad aprikos, honung, bivax och lindblom. Mycket söt, komplex smak med intensiv syra och komplexa aromer av kanderade apelsinskal, aprikos och honung. Mycket lång, komplex och intensiv eftersmak.
Som all beerenauslese måste druvorna vid skörd vara angripna av ädelröta – botrytis – en svamp som växer på druvskalet. Svampen perforerar skalet, vilket gör att vatten kan avdunsta under varma och soliga höstdagar. Musten som presssas ur druvorna blir mycket söt och koncentrerad och kommer att jäsa långsamt och när vinet är färdigjäst kommer en betydande mängd socker att finnas kvar i vinet.
Druvorna till denna beerenauslese är skördade och sorterade för hand. Vinet är sedan jäst under flera månader på små ekfat, tills jäsningen till slut avstannat. Vinet hade då uppnått en alkoholhalt på 7,5 procent och 166 gram socker per liter var kvar.
Utbredd frost på våren gjorde att 2017 gav en liten skörd. En varm och torr sommar gjorde att kvaliteten blev bra, även om regn under hösten gav en del utmaningar. Då det mellan de regniga dagarna även var varma, soliga dagar gav dettta goda förutsättningar för ädelsöta viner, särskilt tack vare de friska druvorna från den varma och torra sommaren.
Med sina 80 hektar (varav Hoffmann-Simon äger 5 hektar) är Piesporter Goldtröpfchen en av de största vingårdarna i hela Mosel, och är planterad nästan uteslutande med riesling. Lutningen på 60 grader gör att vingården, formad som en amfiteater mot söder, perfekt fångar solen. Jordmånen är skiffer med goda vattenhållande egenskaper och med ett djupt topplager. Goldtröpfchen betyder små gulddroppar, och anspelar både på solen som spelar i dropparna på vinrankornas blad, och – förstås – på de gulddroppar i form av vin som kommer härifrån.
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.
Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.
Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.
Riesling är Tysklands nationaldruva, och första gången omnämnd i skrift 1435 i Rüdesheim. Riesling utmärks framförallt av den intensiva, friska syran, men också av de unika aromerna av citrus och aprikos. En druvsort som är väl anpassad för att växa i ett kallt klimat, men som också mognar sent och kräver soliga höstar för ett perfekt resultat. De mycket branta södersluttningarna i Moseldalen är kanske den bästa växtplatsen i världen för riesling.
Vinmakare: Dieter Hoffmann
Druvor: 100% Riesling
Årgången: 2017 gav en liten skörd av medelgod kvalitet
Vinstockar: 25 – 30 år gamla
Jordmån: skiffer
Alkohol: 7,5%
Totalsyra: 11,5 gr/l
Socker: 166 gr/l
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc,…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.