mandrarossa Serapias – Passito di Pantelleria DOC 2019

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019

50 cl
299:-

Smakbeskrivning

Stor doft av citrus, rosenvatten, jasmin och torkade druvor. Smaken är söt och fyllig med tydliga mineraler och söta smaker. Lång och fruktig eftersmak.

Ett perfekt vin att avsluta en måltid med, gärna tillsammans med en mandelkaka, eller smakstarka ostar.

Detta vin är veganvänligt.

Pantelleria

Pantelleria är en liten paradis-ö i sundet mellan Sicilien och Tunisien. Längre söderut i Europa än Pantelleria, på samma breddgrad som Tunis, odlas knappast vin. Ön har ett unikt klimat och en säregen flora. Från de torra, men bördiga sluttningarna kommer Mandrarossas Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019, ett sött och fruktigt vin på den lokala druvan zibibbo.

Pantelleria är en vulkan-ö där ännu aktiva underjordiska vulkaner skapat ett dramatiskt klipplandskap med varma källor och ångande gejsrar. I lavajorden odlas bland annat fikonkaktus och världens kanske mest aromatiska kapris. Där finns också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello, ett av Unescos skyddade världsarv.

Vid siktigt väder syns Pantelleria från Mandrarossas odlingar på Siciliens sydkust. Läget har inspirerat till att utforska öns unika förutsättningar för vinproduktion. På den skyddade nordostsidan har Mandrarossa planterat två hektar med zibibbo-druvor.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Vinet

Vinets namn Serapias kommer från en vild orkidé som har sin enda starkt avgränsade växtplats just här. Orkidén som pryder vinets etikett har målats av konstnären Nancy Rossit. Det är samma konstnärinna som har skapat etiketterna till de övriga tre utgåvorna i Rediscovered Stories, Mandrarossas projekt för att bevara och utforska Siciliens unika druvsorter.

Zibibbodruvorna skördades för hand sista veckan i augusti. Därefter fick de torka i 20–22 dagar. De torkade druvorna tillsattes sedan i en jäsande must med nyskördade druvor för ytterligare jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i stålsilos i tio månader och slutligen tre månader på flaska.

Info

Druvsort: 100 % zibibbo
Klimat: Medelhavsklimat, hett med mycket lite regn, mindre än 350 mm/år
Vingårdar: Från tre skyddade lägen i nordväst
Jordmån: Sandig vulkanjord
Odlingssätt: Buskvin alberello
Vinifiering: Passito, torkade druvor har tillsats jäsande must
Jäsning: Ståltank
Lagring: Stålsilos och flaska
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras minst fem år
Sockerhalt: 184 gram/liter

Läs mer

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

Mandrarossa Grillo Costadune 2017

Mandrarossa Grillo Costadune 2019 (It)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 119:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 125:- (75 cl)

Inspiration

Sicilien nigab

Sicilien – medelhavets solmogna viner

Ostskola del 1

Ostskola del 2

Ostskola del 3

Yoghurtpannacotta med pumpa-mandel-muscovadocrumble, apelsinsorbet och Cointreau-marinerade apelsiner

Yoghurtpannacotta med pumpa-mandel-muscovadocrumble, apelsinsorbet och Cointreau-marinerade apelsiner

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Relaterade viner

Asti Cinzano (It)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 79:- (75 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2017 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 109:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2004 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 219:- (75 cl)

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 139:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close