Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Stor doft av citrus, rosenvatten, jasmin och torkade druvor. Smaken är söt och fyllig med tydliga mineraler och söta smaker. Lång och fruktig eftersmak.
Ett perfekt vin att avsluta en måltid med, gärna tillsammans med en mandelkaka, eller smakstarka ostar.
Detta vin är veganvänligt.
Pantelleria är en liten paradis-ö i sundet mellan Sicilien och Tunisien. Längre söderut i Europa än Pantelleria, på samma breddgrad som Tunis, odlas knappast vin. Ön har ett unikt klimat och en säregen flora. Från de torra, men bördiga sluttningarna kommer Mandrarossas Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019, ett sött och fruktigt vin på den lokala druvan zibibbo.
Pantelleria är en vulkan-ö där ännu aktiva underjordiska vulkaner skapat ett dramatiskt klipplandskap med varma källor och ångande gejsrar. I lavajorden odlas bland annat fikonkaktus och världens kanske mest aromatiska kapris. Där finns också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello, ett av Unescos skyddade världsarv.
Vid siktigt väder syns Pantelleria från Mandrarossas odlingar på Siciliens sydkust. Läget har inspirerat till att utforska öns unika förutsättningar för vinproduktion. På den skyddade nordostsidan har Mandrarossa planterat två hektar med zibibbo-druvor.
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
Vinets namn Serapias kommer från en vild orkidé som har sin enda starkt avgränsade växtplats just här. Orkidén som pryder vinets etikett har målats av konstnären Nancy Rossit. Det är samma konstnärinna som har skapat etiketterna till de övriga tre utgåvorna i Rediscovered Stories, Mandrarossas projekt för att bevara och utforska Siciliens unika druvsorter.
Zibibbodruvorna skördades för hand sista veckan i augusti. Därefter fick de torka i 20–22 dagar. De torkade druvorna tillsattes sedan i en jäsande must med nyskördade druvor för ytterligare jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har lagrats i stålsilos i tio månader och slutligen tre månader på flaska.
Druvsort: 100 % zibibbo
Klimat: Medelhavsklimat, hett med mycket lite regn, mindre än 350 mm/år
Vingårdar: Från tre skyddade lägen i nordväst
Jordmån: Sandig vulkanjord
Odlingssätt: Buskvin alberello
Vinifiering: Passito, torkade druvor har tillsats jäsande must
Jäsning: Ståltank
Lagring: Stålsilos och flaska
Hållbar: Färdigt att drickas men kan lagras minst fem år
Sockerhalt: 184 gram/liter
Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.