Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Starkvin med stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser. Gott till äppel- och mandelkaka och desserter på aprikos eller apelsin.
Sydöst om Lissabon sticker Setúbal-halvön ut på andra sidan av Tejos mäktiga mynning. Vinnäringen domineras här av två traditioner – druvan castelão (lokalt tidigare kallad periquita) och moscatel de setúbal. Bacalhôa Vinhos de Portugal är en av de klassiska producenterna i Portugal, och är framförallt känt för sina viner från Setúbal-halvön, där även företagets huvudanläggning ligger i Azeitão. Bacalhôa ägs sedan 1998 av finansmannen José Berardo, som har expanderat företaget sedan dess och numera ingår även Caves Aliança och Quinta do Carmo i Bacalhõa Vinhos de Portugal. Man är idag dominerande när det gäller produktion av Moscatel de Setúbal och producerar årligen cirka 400 000 liter.
Detta starkvin är uteslutande gjort på den lokala varianten av den uråldriga druvsorten muskat, som här går under namnet moscatel de setúbal. Druvorna till vinet kommer huvudsakligen från Serra da Arrábida, Portugals kanske vackraste landskap. Denna växtplats på Setúbal-halvön är skyddad från de varma vindarna i söder och ger druvorna en långsam mognad, vilket resulterar i druvor med god syra och kraftfulla, fruktiga aromer.
Efter skörd för hand krossas druvorna och när vinet jäst till cirka fem procent alkohol avbryts jäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Efter detta vidtar den traditionella lagringen på små ekfat i två år. Innan buteljering görs sedan ett noggrant urval och blandning från olika fat för att behålla vinets stil och höga kvalitet.
Vinmakare: Filipa Tomaz da Costa
Läs merSydöst om Lissabon sticker Setúbal-halvön ut på andra sidan av Tejos mäktiga mynning. Vinnäringen domineras här av två traditioner – druvan castelão (lokalt tidigare kallad periquita) och moscatel de setúbal. Bacalhôa Vinhos de Portugal är en av de klassiska producenterna i Portugal, och är framförallt känt för sina viner från Setúbal-halvön, där även företagets huvudanläggning ligger i Azeitão. Bacalhôa ägs…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.