en flaska portvin offley 10 tawny

Offley 10 Years Old Tawny Porto

Smakbeskrivning

En elegant Tawny Porto i klassisk stil, med mognad och friskhet. Färgen är läckert tegelröd, vilket kännetecknar långlagrade portviner. Doften är komplex och elegant med toner av mogna röda frukter, bitter marmelad, nötter, vanilj, russin, dadlar och apelsinskal. Smaken är fint balanserad med mjuka tanniner och en fyllig naturlig sötma. Här finns mörka bär, choklad, sultanrussin, björnbär, läder och inslag av rostad ek. Eftersmaken är delikat och finstämd med mandel och frukt i avslutningen.

Passar till

Offley 10 Years Old Tawny Porto är ett idealiskt dessertvin. Som passar utmärkt till chokladefterrätter, lagrad ost och bakverk med nötter. Prova det till crème brûlée, nöt- och mandelkakor eller vaniljglass. Vinet är mycket gott till mörk choklad, kladdkaka och chokladfondanter, men kan också drickas ensamt eller till en kopp nybryggt kaffe. Färdigt att drickas nu. Det kan dock lagras mycket länge, flera tiotals år, men utvecklas inte nämnvärt under lagring. En öppnad flaska håller sig cirka 2–3 månader i kylskåp. Serveras kylt, omkring 8–10 grader.

Korta fakta

Druvor: touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca, tinto cão
Lagring: europeisk ek
Ålder: genomsnitt 10 år
Yngsta fat 9 år
Äldsta fat: 12år
Sockerhalt: 11,9 %
Total syra: 4.58 g/liter
pH-värde: 3,22

Gott att veta

Portvin klassificeras i stort sett efter sin färg, White, Tawny och Ruby. Tawny betyder läder och syftar på vinets läderaktiga, brungula färg. Det är samma ord som engelskans tanned som betyder solbränd. Tawny kan vara något så enkelt som en blandning av rött och vitt portvin, men oftast är Tawny portvin som har lagrats mycket länge på ekfat. I regel åldersbetecknas Tawny som 10, 20, 30 eller 40 år. Tawny är inte flasklagrat, till skillnad från den årgångsbetecknade vintageporten, all lagring har skett på ekfat. Ålderssiffran anger genomsnittsåldern. Ibland kan vinet vara betydligt äldre än den angivna åldern. Att språket i Portvinsvärlden ofta är engelska och inte portugisiska har historiska förklaringar. Portugal hade under långa tider konflikter med Frankrike och Spanien. Handelsembargo och krig avlöste varandra. Det medförde att portugisiska vinbönder sökte sig andra handelsvägar. England blev en bundsförvant och från hamnen i Porto gick mängder med skeppslaster till de engelska hamnstäderna ­– i synnerhet under de många krig som engelsmännen utkämpande med fransmännen. Det portugisiska vinet blev helt enkelt det vin som engelsmännen drack. Ur detta utvecklades engelska importföretag med filialer i Porto. För att vinerna skulle klara de långa sjötransporterna, ofta i stekande sol, förstärkte man dem med vinsprit. Det ökade styrka, hållbarhet och sötma och gjorde portvinet till en helt egen och unik vinstil.

Kort om Offley

William Offley var en av de många engelska affärsmän som på 1700-talet började importera Portvin. Affärerna gick bra och 1737 öppnade han en filial i Porto, som en av de första britterna. Verksamheten utvecklades och snart bedrevs en betydande handel och även vinframställning i bolaget. 1803 kom James Forrester till Porto och Offley. Han kom att ansvara för den lokala verksamheten och namnet på bolaget blev Offley Forrester. Mycket stor betydelse skulle hans brorsson James Joseph Forrester få. Han anslöt till farbroderns verksamhet 1831. James Joseph Forrester var ett geni av sin tid. Han var konstnär, vinexpert, välutbildad och inte minst kartograf. Vid dessa år fanns ingen karta över Douro. James Joseph Forrester började åtgärda detta, ett arbete som tog tolv år och som kom att förläna honom flera utmärkelser, bland annat adlades han av den portugisiska kungen. Han belönades också med utmärkelser i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Genom en ödets nyck kom han några år senare att förolyckas i Douro-floden som han vigt så många år av sitt liv. Joseph James Forrester kom att spela en enorm roll för portvinsindustrins utveckling och hyllas alltjämt som ett av de stora namnen i Portugals vinhistoria. Hans son blev kvar i företaget till 1924. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinproducent Sogrape Vinhos.

  • Tawny port lagras i regel på mycket stora vinfat som gör att vinet kan ligga mycket länge
  • En Tawny utvecklas inte på flaska, den kan sparas mycket länge, men förändras bara marginellt
  • Ju äldre en Tawny är desto ljusare/brunare och mer läderartad blir färgen
  • Under lagringen förlorar faten i volym och måste fyllas på med vin i samma ålder
  • En variant av Tawny är Colheita, det vill säga en årgångsbetecknad Tawny
  • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i solnedgång

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…

vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde (Po)

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har...
Pris: 69:- (75 cl)
en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 25 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 39:- (25 cl)

Inspiration

vinlandet portugal

Allt om vinlandet Portugal

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin

Chokladfondant

Relaterade viner

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2019 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 119:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2005 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 239:- (75 cl)
rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 149:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close