en flaska vitt portvin offley

Offley Cachucha

Smakbeskrivning

Offley Cachucha är ett vitt portvin med karaktär, doft och komplexitet. Färgen är vackert guldgul och doften är ytterst insmickrande med toner från den långa lagringen. Där finns bitter apelsinmarmelad, blommor, exotiska träslag, citrus och nötter. Smaken är väl balanserad mellan syra och sötma. Den är fyllig och har en fin struktur med inslag av torkade aprikoser, apelsinskal, ek, valnötter och russin. Eftersmaken är lång och delikat, söt och mild med sultanrussin och fikon.

Passar till

Offley Cachucha är mycket god som aperitif, eller som ett gott dessertvin. Vinet passar utmärkt till bäriga och fruktiga desserter med blåbär, hallon, inkokta päron jordgubbar och persikor. Prova det exempelvis till marängsviss med färska jordgubbar. Det är också ett alldeles förträffligt vin till kallskuret, skinka, patéer och ost, i synnerhet blåmögelost. Offley Cachucha är även gott som drink med  tonic, is och en skiva citron. Vinet bör serveras ordentligt kylt, gärna kylskåpskallt. När flaskan har öppnats kan den förvarats kallt under cirka åtta veckor.

Fakta

Druvor: Malvasia fina, códega, viosinho, gouveio
Lagring: europeisk ek
Ålder: genomsnitt 7 år
Yngsta fat 4 år
Äldsta fat: 9 år
Sockerhalt: 11,5 g/100ml
Total syra: 4.01 g/liter
pH-värde: 3,14

Gott att veta

Portugal är ett fascinerande vinland med mänger av egna unika druvsorter och vintyper. I Portugal produceras alla sorters vin, men inget har samma status som det världsberömda portvinet. Portugal har en lång tradition av konflikter med Spanien och Frankrike. Istället etablerades andra handelsvägar sjövägen. Portugiserna fiskade i stor mängd utanför brittiska öarna mot betalning i vin. Särskilt under religionskrigen på 1600-talet när det rådde handelsembargo mellan England och Frankrike var vin hårdvaluta. Ofta hann vinet bli dåligt innan det nådde fram till England. För att det skulle klara de långa sjötransporterna började man därför hälla sprit i vinet. Det visade sig vara ett lyckokast, vinet blev smakrikt, sött och starkt. Vinet från hamnen i Porto blev snabbt en succé. Många brittiska affärsmän etablerade handel och kontor i Porto. År 1756 avgränsades en del av Dourodalen där portvinet fick produceras. Det blev världens första vinregion med egna lagar och exklusiv produktionsrätt.

På grund av långvariga historiska konflikter med spanjorer och fransmän kom bönderna i Portugal att utveckla egna druvsorter. Det finns fler än 350 lokala druvor i produktion i Portugal, till port används omkring 50 av dem.

Vitt portvin är numera ganska ovanligt och används främst till att göra enklare portviner avsedda för cocktails. Mycket få sorter får längre lagring än 18 månader. Offleys Cachucha är med sin långa lagring på sju år ett smakrikt undantag.

Kort om Offley

År 1737 grundade William Offley en handelsfirma i London. Snart blev portviner en viktig del av verksamheten och han öppnade en filial i Porto. Med nästan 300 års erfarenhet är Offley därmed ett av de allra äldsta portvinshusen. 1831 kom Joseph James Forrester till Portugal. Han slog sig ner i Porto och beslutade sig att viga sitt liv åt handeln med portvin. Forrester var en framstående och karismatisk man. Han var välutbildad, konstnär, visionär och en entreprenör ut i fingerspetsarna. Än i dag hyllas som en av de viktigaste personerna i portvinets historia. Forrester kom att spela en nyckelroll i expansionen av Offley och portvinsindustrin på 1800-talet. Han gjorde också betydande insatser som upptäcktsresande och var den första som kartlade Dourodalen och flodens väg in i Spanien, ett arbete som kröntes med att kungen av Portugal adlade honom. Kort därpå omkom Forrester i en båtolycka på Dourofloden. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinföretag Sogrape Vinhos.

  • Offleys Portviner exporteras till närmare 50 länder
  • Cachucha betyder rom på portugisiska och syftar på vinets romlika färg
  • Portvinet kommer från Dourodalen i nordöstra Portugal cirka 10 mil från Porto
  • Endast inhemska druvor är tillåtna till portvinsframställning
  • Vid tillverkningen avbryts jäsningen tidigt när sockerhalten nått en viss nivå därefter förstärks med vinet neutral vinsprit till cirka 20 %
  • Vitt Portvin kan vara både sött och torrt och görs i regel på druvsorterna malvasia eller viosinho.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vingård i solnedgång

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…

vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde (Po)

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har...
Pris: 69:- (75 cl)
en flaska rosevin mateus liten rackare

Mateus Rosé Original – 25 cl (Po)

Mateus Rosé är ett torrt, lätt mousserande, friskt och behagligt rosévin med smak av röda bär, smultron och...
Pris: 39:- (25 cl)

Inspiration

dessert med glass vit choklad och vinglas med flaska

Glass med rostad vit choklad, hasselnöt och salt karamell

creme brulle med campari

Crème Campari

Relaterade viner

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano (Pi)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2019 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 119:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2005 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 239:- (75 cl)
rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 149:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close