Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Offley Cachucha är ett vitt portvin med karaktär, doft och komplexitet. Färgen är vackert guldgul och doften är ytterst insmickrande med toner från den långa lagringen. Där finns bitter apelsinmarmelad, blommor, exotiska träslag, citrus och nötter. Smaken är väl balanserad mellan syra och sötma. Den är fyllig och har en fin struktur med inslag av torkade aprikoser, apelsinskal, ek, valnötter och russin. Eftersmaken är lång och delikat, söt och mild med sultanrussin och fikon.
Offley Cachucha är mycket god som aperitif, eller som ett gott dessertvin. Vinet passar utmärkt till bäriga och fruktiga desserter med blåbär, hallon, inkokta päron jordgubbar och persikor. Prova det exempelvis till marängsviss med färska jordgubbar. Det är också ett alldeles förträffligt vin till kallskuret, skinka, patéer och ost, i synnerhet blåmögelost. Offley Cachucha är även gott som drink med tonic, is och en skiva citron. Vinet bör serveras ordentligt kylt, gärna kylskåpskallt. När flaskan har öppnats kan den förvarats kallt under cirka åtta veckor.
Druvor: Malvasia fina, códega, viosinho, gouveio
Lagring: europeisk ek
Ålder: genomsnitt 7 år
Yngsta fat 4 år
Äldsta fat: 9 år
Sockerhalt: 11,5 g/100ml
Total syra: 4.01 g/liter
pH-värde: 3,14
Portugal är ett fascinerande vinland med mänger av egna unika druvsorter och vintyper. I Portugal produceras alla sorters vin, men inget har samma status som det världsberömda portvinet. Portugal har en lång tradition av konflikter med Spanien och Frankrike. Istället etablerades andra handelsvägar sjövägen. Portugiserna fiskade i stor mängd utanför brittiska öarna mot betalning i vin. Särskilt under religionskrigen på 1600-talet när det rådde handelsembargo mellan England och Frankrike var vin hårdvaluta. Ofta hann vinet bli dåligt innan det nådde fram till England. För att det skulle klara de långa sjötransporterna började man därför hälla sprit i vinet. Det visade sig vara ett lyckokast, vinet blev smakrikt, sött och starkt. Vinet från hamnen i Porto blev snabbt en succé. Många brittiska affärsmän etablerade handel och kontor i Porto. År 1756 avgränsades en del av Dourodalen där portvinet fick produceras. Det blev världens första vinregion med egna lagar och exklusiv produktionsrätt.
På grund av långvariga historiska konflikter med spanjorer och fransmän kom bönderna i Portugal att utveckla egna druvsorter. Det finns fler än 350 lokala druvor i produktion i Portugal, till port används omkring 50 av dem.
Vitt portvin är numera ganska ovanligt och används främst till att göra enklare portviner avsedda för cocktails. Mycket få sorter får längre lagring än 18 månader. Offleys Cachucha är med sin långa lagring på sju år ett smakrikt undantag.
År 1737 grundade William Offley en handelsfirma i London. Snart blev portviner en viktig del av verksamheten och han öppnade en filial i Porto. Med nästan 300 års erfarenhet är Offley därmed ett av de allra äldsta portvinshusen. 1831 kom Joseph James Forrester till Portugal. Han slog sig ner i Porto och beslutade sig att viga sitt liv åt handeln med portvin. Forrester var en framstående och karismatisk man. Han var välutbildad, konstnär, visionär och en entreprenör ut i fingerspetsarna. Än i dag hyllas som en av de viktigaste personerna i portvinets historia. Forrester kom att spela en nyckelroll i expansionen av Offley och portvinsindustrin på 1800-talet. Han gjorde också betydande insatser som upptäcktsresande och var den första som kartlade Dourodalen och flodens väg in i Spanien, ett arbete som kröntes med att kungen av Portugal adlade honom. Kort därpå omkom Forrester i en båtolycka på Dourofloden. I dag ägs Offley av Portugals ledande vinföretag Sogrape Vinhos.
Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.